Artistul care se inspiră muncind // OAMENI BUNI

„Cei care au bani nu înţeleg arta, iar cei care o înţeleg nu au bani”

 

Şi-a expus lucrările în şase ţări unde s-a bucurat de aprecierea criticilor. De fiecare dată însă îşi spunea: „Locul meu e acasă”. Astfel, în 2010 a contribuit la realizarea monumentului „Cocorii”, şase păsări din cupru care se pare că sunt cât pe ce să-şi ia zborul spre cerul din Dubăsari. Faceţi cunoştinţă. Acesta este Oleg Dobrovolschi, pictor, ceramist, sculptor, profesor şi tată a trei copii – omul care le reuşeşte pe toate.  

 

Alina-Cătălina Andrieş

stagiară

 

Suntem în atelierul lui Oleg Dobrovolschi. O încăpere mică, dar foarte luminoasă care a devenit neîncăpătoare pentru numeroasele lucrări ale artistului. Cu o hârtie abrazivă Dobrovolschi şlefuieşte o formă de un alb sclipitor şi ne povesteşte despre viaţa şi vocaţia sa. „Un artist trebuie să lucreze. În toate vremurile a fost greu. Chiar şi Michelangelo a avut perioade de stagnare. Atunci când ai de toate, nu mai vrei să faci ceva, dar când nu ai nimic, trebuie să te mişti!”, remarcă artistul.

 

Sufletele celor căzuţi

 

Se inspiră din natură. Chiar dacă timpul de afară e posomorât, privirea-i senină se reculege pe pânzele sale pictate în culori calde. Ce face când îl părăseşte muza? La fel cum pofta vine mâncând, artistul spune că inspiraţia vine muncind. Recunoaşte că a avut o perioadă când a vrut să se lase de meserie. Soţia a fost cea care l-a oprit şi care îl susţine până în prezent în pornirile sale creatoare.

 

În 2010, Oleg Dobrovolschi a participat la realizarea monumentului în memoria celor căzuţi în războiul de pe Nistru. Monumentul a fost inaugurat la Drochia și reprezintă şase cocori în zbor. „Cocorii simbolizează sufletele celor şase băieţi din Drochia care au murit în timpul războiului”, ne explică cel care i-a creat.

 

Învaţă de la copii

 

Printre lucrările din atelierul lui Dobrovolschi ne captivează câteva mai îndrăzneţe. Sunt ale copiilor de la Centrul de Creație „Floarea-soarelui” unde profesorul Dobrovolschi îşi împărtăşeşte talentul artiştilor în devenire. „Am învăţat foarte multe de la copii. Spre deosebire de studenţi, ei sunt mai spontani şi folosesc nişte metode la care nici nu te aştepţi”, ne spune mândru, arătând lucrările discipolilor săi.

 

Oaspeţi bineveniţi ai atelierului sunt şi cei trei copii ai săi. „Ca să-mi fac timp şi pentru ei, îi aduc aici. Asta-i soarta noastră de artist: avem grijă de alţi copii, dar pentru ai noştri nu avem timp”, conchide cu regret Oleg Dobrovolschi.

 

„Nu vreau să degradez”

 

Refuză să facă lucrări care merg bine pe piaţă, dar sunt lipsite de personalitate. „Dacă faci acelaşi tablou la nesfârşit, inspiraţia te părăseşte. Da, te faci cu bani, cunosc oameni care şi-au luat apartamente vânzând tablouri la piaţă, dar asta te degradează ca artist. Deseori oamenii aleg să cumpere de la piaţă tablouri copiate care nu transmit niciun mesaj. Un creator trebuie să-şi lase eul în fiecare lucrare. Eu nu pot face două tablouri identice”, afirmă artistul plastic.

 

Fiecare lucrare presupune o investiţie atât emoţională, cât şi financiară. Dacă ar fi să-şi evalueze lucrările, Dobrovolschi spune că nu ştie ce preţ le-ar afişa. „Nu aş vrea să exagerez. Un lucru l-am sesizat: la noi cei care au bani nu înţeleg arta, iar cei care o înţeleg… nu au bani”, constată pictorul.

 

Arta sau familia?

 

Un artist nu trebuie să-şi întemeieze o familie deoarece el este prizonierul atelierului său şi trebuie să se dedice în totalitate artei. Greşit!, consideră Oleg Dobrovolschi. „Nu se ştie cu ce te alegi până la urmă”, ne mărturiseşte tatăl a trei copii.

 

Astăzi, Oleg Dobrovolschi lucrează la o expoziţie personală şi speră că o va vernisa în curând. „Ca să-ţi lansezi o expoziţie ai nevoie de peste 100 de lucrări şi de un sponsor care să acopere cheltuielile”, consideră artistul plastic. Dincolo de bani însă sunt trăirile creatorului pe care un vizitator al expoziţiei le observă în tuşele de pe tablou, formele sculpturale sau cele ceramice. „Orice mesaj ar purta, o lucrare de artă trebuie să aibă un suflu pozitiv. Nu o chinuiţi”, le recomandă Dobrovolschi pictorilor care preferă gama de culori sumbre. Aruncăm o privire spre creaţiile lui Oleg Dobrovolschi. „Viața e frumoasă!”, spun lucrările sale.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)