Artiştii vor renunţa la playback?

Liga Naţională a Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova pledează pentru interzicerea prin lege a interpretărilor playback.

„Ar mai fi cântat, dar nu li se permite cu fonogramă”, asta s-ar putea să auzim în următoarea perioadă, în cazul în care playback-ul va fi interzis prin lege. Oleg Volontir, preşedintele Ligii, spune că „80% din spectacolele care se desfăşoară pe cele mai importante scene din Moldova sunt playback, ceea ce înseamnă că interpreţii, pur şi simplu, mint spectatorii, mimând interpretarea pieselor. Mai mult decât atât, mulţi interpreţi îşi fac o carieră muzicală nu doar din interpretări playback, dar şi furând melodii, texte pe care şi le atribuie. De aceea Liga Naţională a Lucrătorilor din Cultură va veni cu o iniţiativă legislativă prin care să fie interzisă interpretarea playback.

Carolina CHIRILESCU

„Spectatorii trebuie să ştie că vin la un concert să asculte muzică originală şi interpretată live, nu înregistrară în studiourile muzicale. Interpreţii care cântă playback nu au decât să-şi revadă opţiunile. În caz contrar, noi vom fi nevoiţi să facem publice listele interpreţilor care mint publicul. Suntem siguri că prin această iniţiativă legislativă vom deschide calea unui număr mare de talente muzicale autentice din Moldova, care, din lipsă de bani, nu se pot promova pe scena muzicală din ţară”, menţiona Oleg Volontir într-o conferinţă de presă. Am încercat să aflăm părerile câtorva interpreţi de la noi pe marginea problemei în cauză.

Geta Burlacu: „Nu depinde doar de artişti, dar şi de cei care prestează servicii de sonorizare”

„Nu numai de interpreţi depinde cântatul live, uneori nu-ţi permite aparatajul sonor, am mai păţit. Cei care cântă playback sunt mai în avantaj în faţa publicului decât cei care cântă live, fonograma sună ca la radio, iar live-ul sună ca la clubul din sat. Ştiu artişti mari, care de ani de zile nu mai cântă live pentru că nu au încredere în sunet şi sunetişti. Ca să faci un concert decent live, ai nevoie măcar de vreo 6 000 de euro. Sigur că poţi face şi mai ieftin dacă te ajută toţi, gratis, din dragoste. O dată trece, a doua oară nu prea cred, toţi au acasă femei şi copii.”

 

Ion Suruceanu: „Eu susţin acest lucru”

„O să aibă de câştigat tinerii interpreţi, vor avea mai multe ocazii pentru a demonstra că au voce, nu numai la Eurovision când sunt nevoiţi să cânte live. În sfârşit, vom vedea cine poate cânta live, deoarece acum toţi cântă, dacă tata şi mama au bani, tinerii se fac cântăreţi peste noapte. Puţini sunt cei care cântă de la Dumnezeu.”

Dianna Rotaru: „Sunt de acord, numai că trebuie să ne ofere aparataj profesionist”

„E un angajament pe care nu ştiu dacă îl vor duce la capăt, este nevoie de investiţii mari. Care e interesul lor? Al meu este că pot cânta, indiferent de eveniment. Înţeleg că mulţi vor să fie vedete şi că diferenţa între talent şi moft se poate face doar în urma prestaţiei live, dar cine garantează calitatea? Sunt pentru, şi eu mă simt mai bine, mai expresiv este mesajul transmis live, publicul simte asta.”

 

Eugen Doibani: „Pentru a cânta live, artistul trebuie să fie remunerat”

„Părerea mea e că într-o societate europeană, live-ul și playback-ul trăiesc și nu încurcă unul altuia. Pentru a cânta live artistul trebuie să fie remunerat. Totul depinde de local, ocazie și împrejurări, nu există o sumă fixă, elementar – setări personalizate la mixer pentru fiecare interpret. Nu mă deranjează, pentru că am demonstrat nu o dată că nu am nicio frică de live. În viața de toate zilele se întâmplă multe lucruri pe care nu le poți prezice, bunăoară aceeași voce, nefiind de fier, poate să sufere după vreo răceală și atunci playback-ul va ajuta mult, doar anularea participării tale nu e posibilă pentru că lumea te vrea și te așteaptă.”

Corina Ţepeş: „Nu cred că va fi aprobată o asemenea lege”

„Subiectul acesta a mai fost atins acum 2-3 ani! Aici sunt multe de discutat! Eu de asemenea sunt împotriva playback-ului, mai ales în concerte. Din păcate, nu prea avem regizori de sunet buni. Acelaşi lucru e şi la TV. De multe ori ni se cere să cântăm playback pentru că nu lucrează microfoanele respective sau alteori ni se cere să cântăm live, însă refuzăm pentru că nu sunt monitoare în platoul de filmare. Nu cred că va fi aprobată o asemena lege, vor fi păreri pro şi contra.”

 

Liga Naţională a Lucrătorilor din Cultură din R. Moldova a fost fondată în toamna anului 2011. Scopul acesteia este de a proteja angajaţii din domeniul culturii şi de a promova valorile naţionale culturale. Printre membrii fondatori ai Ligii se numără interpretul Valentin Boghean şi conducătorul artistic al Ansamblului etno-folcloric „Moştenitorii”, Valeriu Chiperi, preşedintele Ligii este Oleg Volontir.

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)