Artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet cer demisia Valeriei Şeican // SCANDAL

Conflictul dintre colectivul Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) şi directorul acestuia, Valeria Şeican, ia amploare. Un grup de artişti ai TNOB a declarat că nu va participa la ediţia curentă a Festivalului Internaţional „Invită Maria Bieşu” în semn de protest împotriva directorului instituţiei.

 

Ieri artiştii protestatari au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-au exprimat votul de neîncredere directorului Valeria Şeican. Ei au relatat că, de când aceasta a venit la conducerea instituţiei, problemele TNOB nu au fost rezolvate, dimpotrivă, s-au agravat.

Solistul de operă Petru Racoviţă, artist al poporului, a comunicat că de când Valeria Şeican deţine postul de director, salariile artiştilor au fost micşorate cu 33%. Ei au ajuns la limita sărăciei, deseori nu au bani nici pentru transport. Artiștii începători au salarii de 1300 de lei, iar cei ai poporului – de 2000 de lei.

„Avem impresia că teatrul nostru este militarizat. Doamna directoare iese în faţa presei şi declară că totul este bine, că teatrul înfloreşte şi că este rai adevărat. Poate că rai e la dumneaei în birou, iar teatrul nostru, care cândva a fost faţa Republicii Moldova, a devenit un enorm spaţiu de închiriere. Situaţia teatrului e deplorabilă. Costumele sunt vechi de 30 de ani, scena e distrusă”, a afirmat Petru Racoviţă.

 

Interpreţii au menţionat de asemenea că nu există nicio transparenţă în gestionarea finanţelor. Din cauza numeroaselor probleme manageriale are de suferit şi repertoriul instituţiei, a accentuat Elena Gherman, artistă a poporului.

Dirijorul Andrei Iurkevici a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că instituţia trece printr-o perioadă de stagnare: „Teatrul nu este în stare să-şi îndeplinească misiunea de bază – cea culturală. Cred că mai sunt şanse să fie reabilitat, dar trebuie să se implice autorităţile”.

La TNOB a fost creat un grup de iniţiativă pentru demiterea Valeriei Şeican. Circa 100 de angajaţi ai TNOB susţin acest grup de iniţiativă, care a adresat și o scrisoare către președintele Republicii Moldova, Nicoale Timofti. „Șeican nu are experiență artistică profesională, care să ne determine să-i acceptăm și să-i respectăm deciziile luate în calitate de director. În semn de protest față de situația de la TNOB, noi ne retragem din participarea de la Festivalul „Invită Maria Bieșu” și cerem suspendarea Valeriei Șeican din funcția de director”, se menţionează în scrisoarea artiștilor.

Pe de altă parte, directorul TNOB a dat asigurări că ediţia din septembrie 2012 a Festivalului „Invită Maria Bieşu” va avea totuşi loc. Ea afirmă că la protest participă artişti care nu participă la festival. Potrivit Valeriei Şeican, bugetul TNOB a fost redus considerabil în ultimii trei ani, iar banii câştigaţi din arendarea spaţiilor teatrului sunt folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor şi pentru noi montări.

 

Irina Nechit