Artiştii cântă gratis în campania electorală?

OPORTUNISM // Ce credibilitate au vedetele autohtone care, în ultimul deceniu, în perioada campaniilor electorale, au migrat de la un partid la altul?

Multe dintre vedetele autohtone s-au implicat activ în actuala campanie electorală. Acestea au acceptat să cânte în timpul mitingurilor electorale şi s-au filmat în spoturi electorale. La posturile de televiziune sunt difuzate două spoturi electorale ale Partidului Democrat din Moldova în care apar Ion Suruceanu, Nelly Ciobanu, actorul Igor Chistol, interpreta Olia Tira, solistul trupei „Zdob şi Zdub”, Roman Iagupov, precum şi cântăreaţa Geta Burlacu care promovează mesajele de campanie ale formaţiunii conduse de Marian Lupu.

Curios este faptul că pe parcursul campaniilor electorale precedente, unele dintre aceste vedete au susţinut alte partide politice şi rosteau de la televizor alte mesaje electorale. În campania electorală din 5 arilie 2009, Nelly Ciobanu a susţinut concerte în diferite regiuni ale ţării în susţinerea PCRM. Întrebată de ce şi-a schimbat opţiunea în acest an, Nelly ne-a spus că este poziţia sa civică şi că nu vrea să comenteze. În perioada guvernării comuniste, artista s-a ales şi cu un apartament oferit de guvern din bani publici. Cât despre apartament, interpreta a declarat pentru „Apropo magazin”: „Guvernul a considerat că am nişte merite şi mi-au dat apartament. Mie nu mi-a fost acordată distincţia „Artist al Poporului”, dar mi-a fost oferit un apartament de 36 metri pătraţi, cu mulţi ani în urmă. Nici nu ţin minte exact anul. Nu am locuit niciodată în acel apartament. Nici nu aveai cum, căci era ca o cutie de chibrituri. Dacă deschideai uşa la WC, rămâneai cu picioarele afară, nu se închidea uşa. Pe atunci, valoarea unui apartament de 36 m.p. costa 8.000 de euro”.

Ion Suruceanu, anterior simpatizant al Partidului Democrat Agrar, ne spune că are foarte mulţi prieteni buni în PD şi este de partea lor şi nu ar putea să ia niciodată bani de la prieteni, aşa că s-a filmat în spotul electoral absolut gratis. Dumnealui nu participă în concertele electorale, deoarece acestea nu aduc bani, de aceea, acceptă doar concertele în străinătate unde ies bani graşi. „Am mers doar o dată, anul trecut, la Floreşti cu domnul Lupu, însă am cântat doar patru piese, din prietenie”, ne spune Ion Suruceanu.
Cântăreaţa Geta Burlacu a declarat pentru JURNAL: „Sunt cu PD-ul, asta este poziţia mea civică şi merg cu ei oriunde absolut gratis, dar până acum nu mi s-a propus nimic. Cât priveşte alte partide, am primit oferte, dar am refuzat”.

Igor Chistol susţine PD-ul şi crede că doar acest partid va aduce stabilitatea în ţară. Chistol este actorul care s-a remarcat interpretând rolul Chiriţei într-un spectacol montat la Teatrul „Eugen Ionesco”. Chistol a fost membru şi al PPCD. Actualmente, Igor este protagonistul unei emisiuni umoristice la un canal rusesc de televiziune. Într-un film plasat pe internet anul trecut, Igor Chistol l-a parodiat pe primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Concerte electorale

Reprezentanţii PL au declarat pentru JURNAL că, în această campanie electorală, ca şi în celelalte, din cauza că au un buget destul de redus, nu şi-au permis să organizeze concerte electorale. Cu toate acestea, la ceremonia de lansare a partidului în campania electorală care a avut loc la Cetatea Soroca, au evoluat Nicu Ţărnă, Maria Iliuţ şi Tudor Ungureanu.

PLDM are un buget mai consistent, deoarece preconizează 27 de concerte numai în raionul Străşeni cu participarea artiştilor atât din ţară, cât şi de peste hotare. Astfel, săptămâna trecută, la Sângera au evoluat Irina Loghin şi Fuego, la Drochia au cântat „Lăutarii” maestrului Nicolae Bodgros. De asemenea, în concerte vor merge Aura, Anişoara Puică, Ana şi Natalia Barbu, Nicu Ţărnă, formaţia „Catharsis”, precum şi actorii Teatrului „Satiricus”, al cărui director este Sandu Grecu.

„Este foarte bine că, măcar în campania electorală, politicienii îşi aduc aminte de artişti. Astfel mai dezmorţim şi noi sufletele chinuite ale celor de la sate, le aducem un pic de cultură. Aici chiar nu contează banii, oricum suntem plătiţi prost, să nu credeţi când artiştii noştri spun că iau mii de euro, o prostie. Este vorba de câţiva bănuţi care nu au nicio importanţă, noi ne facem meseria”, ne spune Sandu Grecu.

Unii din artiştii menţionaţi mai sus ne-au spus că merg în concertele electorale absolut gratis, deoarece programul partidului respectiv reprezintă şi opţiunea lor, iar alţii iau bani doar în cazul în care susţin concerte în favoarea unor partide ale căror programe nu le susţin, însă nu au menţionat suma.

Sunt şi artişti în RM care nu cântă niciodată în concertele electorale. Este vorba despre fraţii Irina şi Anatol Bivol care refuză orice ofertă, oricare ar fi suma oferită. În comparaţie cu aceştia, interpreta Victoria Lungu acceptă să cânte la asemenea concerte pentru 700–800 de euro.

„Cu bani şi ţiganii cântă şi dansează!?”

Aceste cuvinte apar într-un document desecretizat unde Vladimir Voronin îi dă indicaţii fostului vicepremier Victor Stepaniuc, în ajunul scrutinului din 5 aprilie, cu privire la artiştii care urmau să cânte în favoarea PCRM.

În fosta campanie electorală, PCRM a cheltuit aproximativ două milioane de lei pentru concerte cu caracter electoral. Atunci au fost organizate 30 de concerte, câte două-trei concerte în fiecare raion. Au evoluat diferiţi intrepreţi, orchestre şi ansambluri de dans. Cele mai mari sume de bani au fost încasate de orchestra „Fraţilor Advahov” şi formaţia „Pro Bachus” care au primit câte 420 de mii de lei, iar formaţia „Retro” – 360 de mii de lei.

De asemenea, la concertele PCRM a fost prezentă şi Lenuţa Burghilă care a încasat 60 de mii de lei. Tot ea, pe parcursul a mai multor ani, a colindat ţara în lung şi în lat cu proiectul finanţat din bani publici „Caravela Culturii”. În prezent, Lenuţa Burghilă candidează la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent. În timpul campaniei sale electorale, Lenuţa va cânta de una singură în faţa electoratului.

În comparaţie cu anul trecut, când au delectat alegătorii cu concerte la care participau artişti cu nume sonore, anul acesta, PCRM nu doreşte să divulge dacă va organiza concerte electorale.

Carolina Chirilescu