„Armata are niște oameni extraordinari, onești, care îşi iubesc patria și vor să facă multe pentru ea”

Interviu cu colonelul Mihai Bucliş, rectorul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”

De la 1 septembrie, catedrele militare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior vor deveni centre de pregătire a rezervei Forţelor Armate

Anual, circa 5000 de tineri care au absolvit catedrele militare jură „Credinţă Patriei”. Recent, la Ministerul Apărării s-a luat decizia de a transforma catedrele în centre de pregătire a rezervei Forţelor Armate. Ce presupune această schimbare, de ce tot mai multe fete aleg catedra militară şi unde sunt direcţionaţi banii din taxele pentru studiile militare ne spune colonelul Mihai Bucliş, rectorul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

– Iniţiativa Ministerului Apărării de a transforma catedrele militare în centre de pregătire a rezervei Forţelor Armate a venit în urma unor verificări făcute de inspectorii militari care au depistat mai multe nereguli în activitatea acestor catedre. Ce schimbări urmează a fi făcute în procesul de instruire în cadrul catedrelor militare?

În programa de studii din cadrul catedrelor militare trebuie să implementăm procedee de Stat Major, conform standardelor militare moderne, care sunt prezente în instituțiile de învăţământ din SUA, Germania, Franța, Anglia. În prezent, Ministerul Apărării analizează materiile de studiu. Astfel, au fost incluse obiecte noi, mai actuale și mai necesare pregătirii de luptă. Acum, se lucrează și la includerea învățământului distribuit la distanță, un procedeu modern și cu o bună perspectivă.

În prezent, Armata Națională nu dispune de surse financiare pentru a înrola persoane civile la concentrări şi cantonamente. Deci catedrele militare sunt cele care au responsabilitatea de a pregăti rezerva activă.

– În Republica Moldova activează 13 catedre militare, care instruiesc studenţi în două etape, cu o durată de patru luni fiecare. La prima etapă, absolvenţilor li se acordă gradul „sergent în rezervă”, la cea de-a doua — „locotenent în rezervă”. Taxa prevăzută pentru prima etapă e de 1700 până la 2000 de lei, iar pentru „locotenent în rezervă” e de 3700 de lei. Unde sunt investiţi banii proveniţi din taxa prevăzută pentru catedra militară, achitată anual de circa 5000 de studenţi?

Din lipsa surselor financiare, taxele pentru catedrele militare sunt principala bază materială a instituţiilor. Banii veniți din cadrul catedrei militare sunt folosiți pentru a face schimbări în infrastructură. Aceştia sunt gestionați de către un consiliu care discută necesitățile materiale pentru catedre, ca, de exemplu, pentru a doua jumătate a acestui an, la Academia Militară „Alexandru cel Bun” este preconizată construirea unui bazin de înot.

– Tot mai mulţi studenţi din diferite universităţi doresc să facă catedra militară, în mod special fetele. La ce i-ar trebui unei tinere pregătirea militară?

Femeia de azi a devenit mult mai activă, mai sigură în acțiunile sale și mă bucură faptul că reușeşte să se implice și în domeniul militar. Femeia din Republica Moldova poate deveni un exemplu pentru tinerele domnișoare din alte țări. Chiar și atmosfera de lucru se schimbă când într-un colectiv de bărbați este și o doamnă. De obicei, fetele fac catedra militară pentru că doresc să activeze în poliția de frontieră, serviciul vamal, domeniul juridic și observ că multe din ele, după finalizarea primei etape a catedrei militare, doresc să se încadreze în pregătirea militară de patru ani. Toate aceste schimbări se explică prin imaginea pe care o promovăm în societate și demonstrează că în Republica Moldova este respectată egalitatea de genuri.

– Ar putea un ofiţer de rezervă să ajungă aproape de nivelul ofiţerului format timp de patru ani?

În cadrul mai multor experimente, s-a demonstrat că ofițerii de rezervă pot face față obligațiilor de muncă la fel de bine ca şi cei care au absolvit academia militară. E nevoie doar de dorința de a progresa și de a acumula cât mai multă experiență.

– Care sunt șansele unui absolvent al catedrei militare să se angajeze în acest domeniu?

Mulți tineri ofițeri de rezervă după absolvirea studiilor se angajează în Armata Națională în domeniul juridic, medical, jurnalistic etc. pentru că programa de învăţământ pentru ofițeri formați timp de patru ani nu include toate aceste domenii.

– Ce-i sfătuiţi pe tinerii care visează să-și facă o carieră în Armata Naţionala?

Înainte de a alege Armata Naționala ca domeniu de activitate, tinerii trebuie să chibzuiască foarte bine pentru că munca în armată presupune multe ore de lucru și chiar sacrificarea zilelor de odihnă. Dar, cu toate acestea, armata are niște oameni extraordinari, onești, care îşi iubesc patria și vor să facă multe pentru ea.

Comandantul (rectorul) Academiei Militare „Alexandru cel Bun”,

colonel Mihai BucIiş

 

S-a născut la 3 iulie 1969 în satul Ciuciulea, raionul Glodeni.

Studii militare:

Şcoala militară superioară de tancuri şi blindate, Kiev, Ucraina, 1991;

Universitatea Naţională de Apărare a Forţelor Armate, Kiev, Ucraina, 1999;

Academia de Înalte Studii Militare „Carol I”, Bucureşti, România, 2002;

Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti, România, 2012;

Din anul 2010 şi până în prezent, este rector al Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

Căsătorit, educă doi copii.

Interviu realizat de Adriana BZOVÎI, stagiară

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)