Arma din care a murit Ion Butmalai e fără amprente

El ar fi trebuit să primească o anumită informaţie care să-l bulverseze într-atât încât să comită suicidul

butmalai.f.nadea roscovanu

Arma din care a fost sau s-a împuşcat Ion Butmalai (foto, dreapta) pe 9 decembrie 2014 nu are nicio amprentă, iar notiţele de pe foile găsite pe masa de lucru a deputatului decedat sunt într-adevăr ale lui. Aceasta au demonstrat-o unele expertize finale anunţate de specialişti zilele acestea. „Lipsa amprentelor digitale demonstrează că nu avem de a face cu un suicid, dar cu un caz de omor”, afirmă avocata Ana Ursachi.

Contactată telefonic de JURNAL, avocata Ana Ursachi a confirmat că din cele şapte expertize s-au anunţat rezultatele doar la trei, care nu sunt atât de importante ca celelalte care încă se cercetează. Rezultatele altei expertize făcute publice arată că pe arma găsită lângă Ion Butmalai, înregistrată şi deţinută legal de fostul deputat PLDM, n-au fost găsite amprente. „Deci urme bune pentru identificare nu s-au găsit. Nici ale decedatului, nici ale dnei Butmalai, nici ale unei terţe persoane posibile. Dna Butmalai spunea că ea a mişcat arma de lângă soţ, fiind în starea în care se afla…”, spune Ana Ursachi. Potrivit ei, de regulă, când nu se găseşte nicio amprentă, înseamnă că ele au fost şterse. Oricum nu putem trage nicio concluzie, „deoarece urmează totuşi ancheta. Anume din acest pistol s-a făcut tragerea, dar nu are amprente bune pentru identificare”.

„Agitaţia nu e o stare care însoţeşte suicidul”

S-a răspuns şi la expertiza grafologică ce a examinat scrisul lui Ion Butmalai. „Înscrisurile făcute pe foile găsite pe masa de lucru a deputatului sunt într-adevăr însemnările lui. Eram siguri că va fi aşa”, a spus Ana Ursachi.
Potrivit specialistului care a făcut expertiza grafologică, scrisul deputatului denotă stare de agitaţie, atunci când a scris rândurile respective. Ana Ursachi crede că „agitaţia nu este o stare care însoţeşte suicidul. Ea este generată de teamă, agresiune, emoţii puternice. Pe când depresia care generează suicidul, de regulă, nu dă agitaţie”. Pe avocată a pus-o în gardă cuvântul „agitaţie”. Potrivit acesteia, urmează să se pronunţe şi alţi specialişti atunci când se va ajunge să se dezbată o versiune.

Solicitată de JURNAL, psihologul, conferenţiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Tatiana Baciu, spune că există diferite tipuri de suicid. În unele nu există o intenţie foarte fermă de a pleca din viaţă şi atunci ar putea fi prezentă agitaţia. În cazul respectiv, dacă s-ar fi sinucis, Ion Butmalai nu ar fi fost agitat, dar sigur, pentru că Ion Butmalai a folosit un mijloc care cu siguranţă duce la moarte – arma. Şi atunci ar trebui să fie fermitate, nu agitaţie, adică un suicid făcut cu o pregătire interioară”.

Tatiana Baciu crede că în general agitaţia poate fi depistată după diferite semne, inclusiv prin scris. Potrivit psihologului, agitaţia poate fi generată de teamă, de incapacitatea de a găsi ieşire din situaţie. „Suicidul e legat de ideea că individul nu vede ieşire din situaţie, iar situaţia trebuie să fie grea, apăsătoare, intolerabilă pentru individul care se decide să se sinucidă”.
Tot ea crede că în cazul unui suicid trebuie cercetate şi informaţiile pentru a cunoaşte ultimele zile sau o perioadă anumită de manifestare a individului respectiv. „El ar fi trebuit să primească o anumită informaţie care să-l bulverseze într-atât încât să comită suicidul”, susţine conferenţiarul universitar.

„Din ce direcţie a fost efectuată împuşcătura?”

Din spusele avocatei Ursachi, au rămas să fie anunţate încă patru expertize, care sunt cele mai importante. „Medicina legală, coroborată cu fizico-chimică, balistico-fizică-chimică, balistico-criminalistică-traseologică. Toate acestea vor răspunde la întrebările: Din ce direcţie a fost efectuată împuşcătura? De la ce distanţă? Cum a căzut corpul? Ce urme de arsuri sunt pe piele ş.a.m.d.? Cele mai importante răspunsuri care vor clarifica versiunea cu suicidul urmează să fie anunţate. Dacă nu a fost suicid, este clar că trebuie să se meargă pe versiunea pe care a fost deschis dosarul cu privire la omor. Răspunsuri care vor veni odată cu finalizarea celor patru expertize”, a conchis Ursachi.

Avocata crede că după sărbătorile de iarnă vom avea şi răspunsurile la celelalte expertize, iar dosarul va fi transmis de la Cahul la Chişinău, pentru că cei care urmează să fie chestionaţi sunt deputaţi şi au imunitate. E vorba de Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Valeriu Streleţ şi alte nume care sunt vizate în însemnările decedatului Ion Butmalai. „Aceşti înalţi funcţionari de stat nu pot fi audiaţi la Cahul, dar la Chişinău”, a mai spus avocata.

„Mapa neagră”

Fiul deputatului Ion Butmalai, Ionel Butmalai, a făcut după moartea părintelui său o declarație prin care anunța că tatăl său a fost omorât cu sânge rece. Potrivit lui, tatăl său nu a putut să se sinucidă, ba din contra, avea planuri de viitor şi multe lucruri de făcut în viaţă. Ionel Butmalai a mai spus că tatăl său avea o mapă ce conţinea multe probe care i-ar fi băgat la puşcărie pe mulți politicieni din RM. Această „mapă neagră” care se afla la Cahul, în safeul lui Ion Butmalai a dispărut după deces. Ana Ursachi mai spune că familia deputatului decedat e în căutarea „mapei negre”. Amintim că Ion Butmalai a fost găsit împușcat în garajul casei sale pe data de 9 decembrie. Familia acestuia este convinsă că fostul deputat a fost omorât cu sânge rece.