Aritmetica bunului-simţ // Dreptul la replică

Săptămânalul „Literatura şi arta” a refuzat sa publice în numărul de joi, 18 octombrie, replica Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova la articolul din numărul anterior al „LA” (nr. 41, 11 octombrie 2012), intitulat „P.S. Lista celor pe care i-am văzut că votează”. Publicăm această replică, la solicitarea Consiliului USM.

În numărul  trecut (41) al săptămânalului „Literatura şi arta” (LA) a fost publicată sub un titlu sugestiv în contextul intenţiei de manipulare a opiniei publice, „P.S. Lista celor pe care i-am văzut că votează”, o informaţie  semnată „N.J., E.T.”, care, între altele, scriu negru pe alb: „Am numărat, cu mare greu”… precum că la Adunarea Generală extraordinară a USM din 5 octombrie ar fi participat la votare doar 119 scriitori, şi nu 162. Nu e clar, însă, de ce au numărat „cu mare greu”! Dificultatea a fost cauzată doar de faptul că au o problemă cu număratul sau şi pentru că nu vedeau bine ce numără… Or, dacă ai asemenea probleme nu-ţi stă bine să participi în calitate de detectiv  (particular sau angajat, nu contează) printre colegi la o Adunare Generală la care nimeni nu ţi-a interzis să te înregistrezi conform Statutului USM şi să participi la numărare fie în calitate de observator, fie ca membru al comisiei  de numărare. A-ţi număra colegii din umbră nu e deloc o faptă demnă, ci un  semn de laşitate şi de sfidare a Comisiei de numărare şi validare, un semn de lipsă de respect faţă de forul suprem al Uniunii Scriitorilor, care s-a întrunit cu un cvorum perfect legal – 174 faţă de pragul de 146.

Din cauza acestor complicaţii pe care N.J. şi E.T. le-au avut când au întocmit „Lista celor pe care i-am văzut că votează”, publicăm aici lista scriitorilor participanţi la votare care şi-au ridicat buletinele de vot, lăsându-şi semnăturile în „Registrul de evidenţă permanentă a AO „Uniunea Scriitorilor din Moldova”, şi pe care autoarele „nu i-au văzut”: Agache Ştefan, Arseneva Margarita, Barbarov Gheorghi, Berghia Ion, Bogatu Ion, Bordeianu Leo, Bujor Drăgostiţa,  Buzilă Valentina, Calamanciuc Gheorghe, Cârchelan Dorin, Chicu Angela, Chicu Efim, Chiriţă Gheorghe, Cibotaru Adrian, Cibotaru Mihail Gheorghe, Ciobanu Dumitru, Ciobanu Nicolae, Constantin Dumitru, Culac Eleonora, Curtescu Margareta, Darie Pavel, Filioglo Vasile, Filip Vitalie, Găină Ion, Gociu Simion, Gudumac Iurie, Marin Gheorghe, Negru Nicolae, Nicu Ghenadie, Pavlov Iurie, Perciun Mihaela, Prus Elena, Rapcea Ana, Şipitca Tamara, Tarlapan Efim, Tăzlăuanu Valentina, Trifan Călina, Ursenco Igor, Vârţanu Mihai, Vieru Ion, Zaha Valentin, Zaporojan Ada, Zegrea Ilie.

E curios faptul că cele două cronicărese de la LA afirmă că au văzut votând 119 scriitori, în timp ce în lista din LA figurează doar 112. În schimb, în această listă e trecut şi Mircea V. Ciobanu, care, de fapt, n-a participat la Adunare şi, evident, nu avea cum să voteze. Posibil că era doar fantoma colegului nostru, desprinsă din textele sale publicate la rubrica „Ruperea rândurilor” din Jurnal de Chişinău.

Pentru a preveni alte eventuale interpretări, precizăm că membrul USM, acad. Anatol Ciobanu, a participat la Adunare, însă pe motiv de sănătate a plecat înainte de votare, lăsându-şi opţiunea privind alegerea preşedintelui USM într-un plic închis, care a fost deschis după procedura de numărare a voturilor. Solicitarea sa a fost aprobată de Adunarea Generală.

Alţi şase scriitori (Mihail Ion Ciubotaru, Alexandru Negriş, Vasile Nedelescu, Eugenia Margine, Raisa Lungu-Ploaie, Efim Spânu), care din cauza stării de sănătate nu au putut participa la Adunare, au delegat prin procură autentificată notarial doi colegi de breaslă pentru a le reprezenta interesele şi a vota conducerea USM.

Aşadar, să facem o simplă operaţie aritmetică: 112 scriitori nominalizaţi în LA, plus aceşti 49 „neobservaţi” de N.J. şi E.T., plus votul  din plic al dlui acad. Anatol Ciobanu, dau 162 de scriitori – exact numărul total al participanţilor la votare care şi-au ridicat buletinele de vot sub semnătură.

Le rugăm pe ambele autoare, Nina Josu şi Elena Tamazlâcaru, să mai depună un efort detectivist şi să-i contacteze pe cei care s-a întâmplat să nu le încapă în „vizor” şi să-i întrebe dacă au ridicat buletinul de vot sau nu, astfel încât să se dumirească în calitatea dumnealor de autoare dacă au făcut-o din neatenţie, din lipsă de suficient câmp vizual sau pur şi simplu din rea-credinţă. Iar dacă vor descoperi în cele din urmă că au făcut-o doar din rea-credinţă, le asigurăm că scriitorii participanţi la Adunare nu vor fi deloc surprinşi.

Le-am sugera „enigmaticelor” N.J. şi E.T. să-şi prezinte scuzele de rigoare colegilor scriitori pe care i-au sfidat şi insultat prin neîncrederea lor programată şi prin denaturarea faptelor reale.

P.S. Cât priveşte fotografiile, de o calitate ireproşabilă, sub care apare textul: „Membri ai USM, neidentificaţi, votând”, precizăm că ele îi reprezintă pe colegii noştri: Angela Chicu, Iuri Pavlov, Mihaela Perciun, Ion Bogatu, Margareta Curtescu. Mai mult, aceşti colegi sunt membri ai USM de pe timpul ex-preşedintelui USM Mihai Cimpoi.

 

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)