Arhivele de stat ruse publică documente despre masacrul de la Katîn

Arhivele de stat ruse au publicat, miercuri, la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, pentru prima oară în Rusia, o serie de documente privind masacrul de la Katîn al ofiţerilor polonezi, comis în 1940 de poliţia politică a lui Stalin, NKVD.

„În urma deciziei preşedintelui Federaţiei Ruse, D.A. Medvedev, au fost publicate copiile electronice ale documentelor originale privind «problema Katîn» din «dosarul numărul 1»”, se precizează pe site-ul Agenţiei federale a arhivelor, rusarchives.ru.
Printre documentele publicate figurează şi o notă a lui Lavrenti Beria, directorul NKVD, în care acesta propune executarea ofiţerilor polonezi arestaţi.

„Aceste documente au fost declasificate în septembrie 1992 şi, la ordinul preşedintelui rus Boris Elţîn, copiile au fost transmise părţii poloneze”, se arată într-un comunicat al arhivelor ruse.

Organizaţia neguvernamentală rusă „Memorial”, care face demersuri pentru a avea acces la documente clasificate în continuare, a salutat decizia publicării pe Internet, subliniind că este vorba despre un act simbolic.

„Este important, dar înainte de toate simbolic. Publicarea acestora pe un site oficial (rus) este un semnal pozitiv şi un motiv de bucurie”, a afirmat un membru al organizaţiei „Memorial”, Ian Racinski.

„Aceste documente sunt binecunoscute şi de mult timp (…) problema nu este soluţionată, deoarece există volume privind ancheta de la Katîn care rămân secretizate”, a precizat el.

Textele, publicate miercuri pe Internet, erau accesibile „în sălile de lectură” şi „nerestricţionate” vizitatorilor arhivelor socio-politice ruse, a declarat directorul instituţiei, Oleg Naumov.

Directorul Arhivelor federale ruse, Andrei Artizov, a afirmat că aceste documente au fost publicate pentru a-i reduce la tăcere pe cei care neagă implicarea sovietică. „Unii susţin că masacrul de la Katîn este un fals, că documentele (care dovedesc existenţa acestuia) sunt false (…), din acest motiv a fost luată decizia publicării pe Internet a variantei electronice a (documentelor) originale”, a declarat el, conform agenţiei RIA Novosti.

Problema masacrării a mii de ofiţeri polonezi, în special la Katîn, afectează negativ de mai mulţi ani relaţiile dintre Rusia şi Polonia. (madiafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)