Arena Zimbru, arma perfectă de reglare de conturi

Fostul finanţator al FC Dacia, Adlan Şişhanov, va fi, începând cu iunie curent, coproprietar al FC Zimbru, alături de Nicolae Ciornîi. Această mutare, care a bulversat fotbalul moldovenesc, în speţă pe fanii FC Dacia, nu ar trebui să trezească suspiciuni nimănui, deoarece este nevoie de investitori. Aceeaşi întrebare a pus-o ziariştilor şi patronul FC Zimbru, Nicolae Ciornîi. „Ce vă deranjează că cineva e gata să investească bani în fotbalul moldovenesc? Sunt gata să-l pup în frunte pe cel care investeşte în fotbalul din RM, dar vouă nu vă place”, a spus omul de afaceri într-o conferinţă de presă.

La mijloc e totuşi ceva cu bătaie lungă care, în afară de beneficiile pe care le va aduce, va provoca scandaluri interminabile care vor măcina fotbalul din RM, exact cum se întâmplă în România. Şişhanov a recunoscut că va investi în FC Zimbru, deoarece este o echipă cu tradiţie şi, în acest fel, va putea lupta mai uşor cu „regimul instalat de Ciobanu” (preşedintele FMF, Pavel Ciobanu). Mai mult, acesta a menţionat că scopul său este să-l trimită la pescuit pe veci pe actualul şef al fotbalului moldovenesc şi să păstreze titlul de campioană pentru mulţi ani înainte la Chişinău.

Acelaşi obiectiv îl putea realiza şi cu FC Dacia, echipă care şi-a asigurat practic titlul de campioană în Divizia Naţională. Însă fosta formaţie a omului de afaceri Gabi Stati nu are infrastructura pe care o are FC Zimbru. Anume arena Zimbru pare a fi arma prin intermediul căreia Şişhanov vrea să-şi realizeze conturile cu Pavel Ciobanu, acuzat că o favorizează pe FC Sheriff.

Ne place sau nu, FC Sheriff a demonstrat în ultimii ani că merită titlul de campioană, că în alte condiţii nu reuşeau să se califice de două ori consecutiv în grupele Europa League şi să aducă puncte RM în clasamentul coeficienţilor. FC Dacia, despre care Şişhanov spune că a fost echipa defavorizată, trebuie să aibă cel puţin acelaşi parcurs ca FC Sheriff în cupele europene şi să închidă gura tuturor scepticilor. Cu siguranţă, şi aşa-zisul „inamic” al FC Daciei, Ciobanu, îşi doreşte ca fosta echipă a lui Şişhanov să joace în grupele Europa League.

Până la urmă, din acest scandal dintre FC Dacia şi FMF nu va avea de suferit Ciobanu, ci echipa naţională a Moldovei, care va fi nevoită să dispute meciurile de pe teren propriu la Tiraspol. Şişhanov l-a atras în acest război tacit cu preşedintele FMF şi pe Nicolae Ciornîi. Acesta a şi spus că „cei care vor da în Adlan, vor da şi în el”. Ciornîi a mai recunoscut că noul său asociat va administra în următorii cinci ani arena Zimbru şi poate semna contracte de închiriere cu cine doreşte.

La rândul său, Pavel Ciobanu a declarat pentru JURNAL că a avut o discuţie prin februarie cu Ciornîi care l-a asigurat că FMF va plăti în continuare 20 de mii de dolari pentru organizarea unui meci. Însă noii administratori ai stadionului au schimbat regulile de joc în timpul jocului şi cred că FMF trebuie să cedeze şi să accepte condiţiile înaintate de ei. Aceştia oferă arena pe gratis pentru FMF, cu condiţia ca să colecteze banii din vânzarea biletelor. Trebuie de menţionat că banii proveniţi din vânzarea biletelor nu sunt de neglijat. E vorba de 35-40 de mii de euro.

Deocamdată, nimeni nu vrea să cedeze şi să pună pe prim-plan interesele naţionale, iar meciul cu Suedia nu se ştie unde se va disputa. Cum nu avem un stadion naţional la Chişinău, iar la arena „Sheriff” se efectuează lucrări de reconstrucţie, s-ar putea ca meciul să se joace la Piatra Neamţ.

Vitalie HADEI