Arena dubioasă // După Stadionul Olimpic în 2006, Stadionul Republican în 2014, democrații anunță, în an electoral, construcția unei arene multifuncționale   

Andrian Candu a prezentat marți, 13 martie, în cadrul briefing-ului săptămânal al Partidului Democrat, un proiect al unui complex cultural-sportiv ultramodern numit de democrați „Concept Arena Chișinău”. Acesta va fi construit pe o suprafață de zece hectare la Stăuceni, mun. Chișinău. Cheltuielile pentru construcție ajung la 50 milioane de euro, din care contribuția statului constituie aproape 100 milioane de lei. Experții economici susțin că este un proiect populist, iar R. Moldova nu va putea asigura un flux de competiții care ar recupera aceste investiții.

Imaginile cu proiectul pe care îl consideră ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, prioritate strategică a statului au fost preluate de la francezi. E vorba de un proiect propus în 2014 pentru o arenă din Dunkerque, nordul Franței. Construcția acesteia estimată de către francezi la 112 milioane de euro a fost abandonată din cauza costurilor exagerate.

Prin urmare, proiectul a fost calificat de presa din hexagon drept „mare și inutil”. „Arena este produsul unei oligarhii locale, care favorizează grandomania și uită de interesele populației locale”, se menționa într-un alt articol din presa locală din Franța.

La rândul său, Andrian Candu a precizat că proiectul propus este doar un concept, iar ceea ce a fost prezentat e pentru a oferi o idee companiei care se va ocupa realizarea proiectului.

Și cum toate proiectele propuse de PD sunt imediat executate de către Guvern. Miercuri, 14 martie, un grup de lucru în frunte cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a întrunit în prima ședință pentru implementarea proiectului de edificare a arenei multifuncționale.

Prin acest proiect se spălă banii furați?

Construcția acestei arene ar ajunge la 50 milioane de euro, din care aproximativ 100 milioane de lei vor alcătui contribuția guvernului. Pentru asigurarea implementării proiectului va fi creat un parteneriat public-privat.

Expertul economic Victor Ciobanu bănuiește că prin acest proiect ar urma să fie legalizați banii furați. „Niciun investitor sănătos la cap nu va investi într-un asemenea proiect. Sunt foarte curios să văd licitațiile sau concursurile internaționale. Cine se va anunța ca investitor? Ar putea ca investitorii să fie niște offshore-ruri. Astfel vor fi legalizați banii furați care vor veni înapoi în R. Moldova”, a opinat Ciobanu.

Nu este pentru prima oară când politicienii anunță în ajunul campaniilor electorale asemenea proiecte grandioase. Am putea face orice cu aceste 100 milioane de lei, în fiecare domeniu există deficit de resurse financiare, dar pentru că suntem în an electoral, vom fi buimăciți cu astfel de pomeni. „Îmi amintesc că am mai avut proiecte grandioase – Stadionul Olimpic în 2006, Stadionul Republican în 2014, care așa au rămas. Îmi amintesc de orașul soarelui de la Băcioi, cu 30.000 de apartamente, niște minunății. Ce s-a ales din ele?”, se întreabă Ciobanu.

Cât despre proiectul PD-ului, acesta nu crede că R. Moldova va putea asigura un flux de competiții ce ar recupera aceste investiții.

Ioniță: „Este o afacere politică”

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că au mai fost situații în care statul a oferit bani publici pentru diverse proiecte, pe care îi caută procuratura ani de zile. „E o afacere politică. Ca simplu cetățean, cred că e o rușine că nu avem un complex sportiv pe măsură, dar ca expert mă interesează care va fi statutul acestui edificiu? Care va fi forma juridică a banilor pe care îi oferă statul? Vor fi o contribuție sau un proiect al Guvernului construit de o companie privată? Cine va fi proprietarul?”, se întreabă Ioniță.

În plus, expertul a apreciat că cele 100 milioane de lei pe care le oferă statul pentru acest proiect sunt o sumă foarte mare. „Pe mine ca cetățean mă interesează ce se întâmplă cu banul public și vreau să știu exact care e statutul acestuia. Să nu ne mirăm ca în cazul în care s-au dat banii publici pe avioane. Unde sunt 95 milioane?”, mai întreabă expertul.

Arena Chişinău va ocupa o suprafaţă totală de zece hectare în Stăuceni, sectorul Râşcani.  Conform informaţiilor furnizate, Arena Chişinău va avea o capacitate de 3.000–5.000 de locuri, 800-1.200 de locuri pentru parcare, va putea găzdui diferite evenimente sportive, precum şi conferinţe, expoziţii sau concerte.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)