Arena Chișinău, un proiect politc

Statul a pierdut 90 de milioane de lei doar pentru schimbarea statutului din teren arabil în teren pentru construcție

Proiectul Arena Chișinău ar putea ajunge pe masa structurilor de drept pentru că există mai multe semne care arată că este vorba de o schemă de corupție, afirmă premierul Maia Sandu. Veaceslav Negruța, expert Transparency International Moldova, susține că obiectivul „Arena Chișinău” ar putea cu timpul să se transforme într-un monument al epocii unui stat capturat sau într-un monument al unui stat de tip mafiot.

Miercuri, 10 iulie, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, premierul Maia Sandu a afirmat că proiectul Arena Chișinău ar putea fi o schemă de escrocherie.

„Din analizele pe care am reușit să le facem, se vede că avem probleme serioase acolo. Nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului acestui proiect. Nu s-a găsit niciun document justificativ pentru acest cost. Avem impresia că cifra de 43 de milioane de lei s-a luat din pod. Acum costul se ridică la 44,5 milioane de euro. Riscurile sunt în acest caz ca costul real să fie mai mic decât cheltuie statul”, a remarcat Maia Sandu la ședința Guvernului.

Veaceslav Negruța susține că persoanele responsabile de integritatea documentară a oricărui proiect poartă răspundere deplină.

„Documentele justificative sunt parte a documentației oricărui proiect, care au și termen de păstrare, pentru că acestea prevăd și implicarea sectorului public, inclusiv cu mijloace bugetare. Orice document lipsă poate fi și trebuie restabilit sau recuperat”, susține Negruța.

 

Arena poate deveni un monument al epocii unui stat capturat

Al doilea semn de întrebare vizează terenul destinat pentru acest proiect. „Nu este clar de ce au fost oferite 69 de hectare, în situația în care construcția ocupă doar 10 ha. Ce e cu celelalte hectare? Doar de la neincluderea costurilor privind schimbarea statutului din teren arabil în teren pentru construcție statul a pierdut 90 de milioane de lei. În schimb am aflat că taxa notarială a fost plătită de stat – 400 de mii de lei au mers în buzunarul notarului lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc”, a adăugat șefa Guvernului. Și sincronizarea semnării contractului pentru Arena Chișinău în aceeași zi cu publicarea în Monitorul Oficial a legii care a permis acest lucru trezește semne de întrebare, spune Maia Sandu.

Expertul Transparency International, Veaceslav Negruța, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că proiectul Arena Chișinău nu a pornit dintr-un interes public, respectiv grupul de interese are ce ascunde. Lipsa unor documente poate duce la nefinalizarea proiectului și nedarea lui în exploatare din considerente de securitate pentru oameni.

„Responsabilizarea trebuie să ajungă în primul rând acolo de unde a pornit toată această nebunie. Probabil, mai multe dosare pornite, în cazul dacă vom avea instituții funcționale, și nu captive, iar obiectivul acesta ar putea să se transforme cu timpul într-un monument al epocii unui stat capturat sau într-un monument al unui stat de tip mafiot pentru a proteja viitoarele generații de astfel de file negre în istoria lor”, menționează expertul.

Un proiect politic

Proiectul Arena Chișinău a fost anunțat și prezentat pentru prima dată de la tribuna PDM, de către ex-vicepreședintele partidului, Andrian Candu, pe 13 martie 2018. În acel moment expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, declara pentru ziarul nostru că acest proiect este o afacere politică. Acesta menționa că au mai fost situații în care statul a oferit bani publici pentru diverse proiecte, pe care îi caută procuratura ani de zile. În plus, expertul a apreciat că cele 100 de milioane de lei pe care îi oferea statul pentru acest proiect sunt o sumă foarte mare. „Pe mine ca cetățean mă interesează ce se întâmplă cu banul public și vreau să știu exact care e statutul acestuia. Să nu ne mirăm ca în cazul în care s-au dat bani publici pe avioane. Unde sunt 95 de milioane?”, mai întreabă expertul.

Potrivit informațiilor Mold-street, capitalul social al SRL Arena Națională este de 419,28 de milioane de lei, iar director al acesteia a fost desemnat Radu Lupan, activist al organizației de tineret a Partidului Democrat și consilier al președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Costurile lucrărilor de construcție a Sălii polivalente Chișinău Arena, estimate, mai devreme, la 43 de milioane de euro, s-au majorat în primăvara anului 2019 la propunerea Ministerului Educației cu 1,5 milioane de euro pentru rețele de apă și canalizare întrucât cea deja existentă în zonă „nu corespundea rigorilor tehnice pentru deservirea unui astfel de obiectiv”.

Anterior, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a atenționat că miza principală a acestei „escrocherii” este de fapt privatizarea la preț derizoriu a terenului, fapt care va prejudicia bugetul de stat cu un miliard de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)