Are şi Moldova talente

INVENTICĂ //Acum putem face roboţi şi inventa noi modele de automobile

Pentru că este autorul unui robot neordinar, un tânăr din R. Moldova a fost premiat cu medalia de aur la concursul internaţional de inovaţii „Infomatrix 2010”, ştergând nasul echipei de chinezi din Hong Kong, cunoscuţi de întreaga lume ca cei mai buni inovatori. Tot la acest concurs, la categoria „Computer art”, un alt băiat din R.Moldova a obţinut medalia de bronz, impresionând juriul cu o serie de modele de automobile desenate în format digital. Câştigătorii sunt Victor Berzan şi Constantin Plămădeală, elevi în clasa XII a Liceului Moldo-Turc din or. Chişinău.

Cum se nasc ideile

Primii paşi robotul i-a făcut acasă, în apartamentul unde locuieşte familia Berzan. Cu o viteză din ce în ce mai mare robotul se deplasează dintr-o cameră în alta, fotografiind pisica ce i-a ieşit în cale şi îl miroase nedumerită, floarea care stă pe pervaz, se deplasează mai departe şi ajunge în camera în care stă persoana ce îl dirijează, se opreşte, face clic şi în imagine apare el, Victor Berzan, băiatul de 18 ani care a „dat viaţă” robotului. Ideea de a construi un asemenea robot i-a venit după ce a vizionat filmul „Singur acasă”, unde eroul principal a pus o cameră de luat vederi pe o maşină de jucărie. Victor Berzan povesteşte că a lucrat toată vara, în fiecare zi câte cinci ore, pentru ca într-un final să prezinte lumii creaţia sa pe care a botezat-o VIR (visual investigation robot), robot de cercetare vizuală.

„Platforma este de la un tanc de jucărie pe care l-am cumpărat special pentru acest robot. Unele detalii mi le-a trimis fratele care îşi face studiile în America. Robotul meu are montată o cameră digitală care este un aparat foto modificat. Tot eu l-am modificat”, a menţionat Victor Berzan şi a adăugat că juriul a fost impresionat cel mai tare de faptul că roboţelul poate fi dirijat la distanţă cu ajutorul unei telecomenzi special construită de Victor.

Robot superior omului

„Am participat cu acest roboţel şi la Expoziţia Internaţională Specializată “INFOINVENT-2009”. Pe atunci el putea fi dirijat doar de la calculator. Atunci am avut un incident, cineva din greşeală a scos calculatorul din priză şi eu am pierdut controlul asupra robotului”, povesteşte Victor. Toată vacanţa de iarnă tânărul a dedicat-o construcţiei unei telecomenzi speciale pe care a făcut-o din joaca populară tetris.

„Treptat, i-am adăugat şi alte funcţii. De exemplu, să recunoască unele obiecte. Dacă ţin în mână un lucru de culoare roşie, el se mişcă odată cu mişcarea obiectului respectiv. De asemenea, robotul poate să apuce unele obiecte şi să le schimbe locul sau să le arunce la câţiva metri distanţă”, povesteşte Victor. Băiatul consideră că roboţelul lui ar putea fi foarte util, deoarece este mic şi poate pătrunde în locurile inaccesibile pentru om, unde sunt substanţe toxice, sau în genere nu este oxigen.

„Pentru că nu respiră, robotul meu poate fi folosit la căutarea minelor pe teren. Poate transmite imagine şi sunet de înaltă calitate. În plus, el mai are o prioritate faţă de om. El stă fixat când face o fotografie, pe când omul oricum, oricât de puţin, dar mişcă mâna în care are aparatul de fotografiat”, ne asigură Victor.

Câştigătorul concursului spune că părinţii au reacţionat foarte calm când au aflat că fiul lor a ridicat medalia de aur. „Ei s-au aşteptat la acest rezultat”, explică Victor Berzan. „Mai ales că nu e prima dată când particip la acest concurs. Anul trecut am obţinut locul doi pentru că am făcut un player digital”.

Un alt talent

Constantin Plămădeală, colegul şi cel mai bun prieten al lui Victor Berzan, a participat şi el la concursul „Infomatrix 2010” şi a obţinut locul trei la categoria „Computer art”. Spre deosebire de Victor, Constantin pare a fi o fire foarte visătoare, dar care ştie ferm ce-şi doreşte în viaţă.

„De mic copil sunt pasionat de automobile şi îmi doresc ca pe viitor să devin un designer auto, chiar dacă părinţii vor să le urmez exemplul şi să devin medic”, spune Constantin.

S-a pregătit de concurs mai mult de trei luni, fiecare minut liber îl petrecea în faţa calculatorului proiectând noi şi noi modele de automobile care nu au analoage în lume. Constantin a încercat să îmbine stilul clasic cu cel sportiv, astfel încât a prezentat la concurs desene cu modele de automobile originale, cum ar fi o maşină de culoarea răsăritului de soare.

„Eu le visez noaptea, apoi mă trezesc şi le desenez. Cel mai mult timp mi-a luat să fac lucrarea unde este prezent automobilul, câteva construcţii urbanistice şi o domnişoară”, a spus Constantin şi a aplecat ochii îmbujorându-se niţel. Talentul şi creativitatea tânărului din R. Moldova au fost apreciate de juriul concursului şi Constantin Plămădeală s-a întors acasă cu medalia de bronz.

Perspective în Moldova?

Ambii băieţi spun că nu se vor limita cu aceste rezultate. Victor Berzan planifică să înceapă construcţia unui robot cu dimensiuni mai mari şi cu mai multe funcţii, iar Constantin Plămădeală pregăteşte noi lucrări pe care urmează să le transmită unui „domn” care i-a propus să colaboreze pe viitor.

„În timpul concursului s-a apropiat un domn de mine. El a spus că i-au plăcut foarte mult desenele mele şi că sunt cu adevărat talentat. Mi-a lăsat datele lui de contact şi a spus că i-ar plăcea să colaborăm”, povesteşte Constantin. Domnul care s-a apropiat de reprezentantul R. Moldova la concursul internaţional este inginerul-şef de la Uzina de automobile MAZ din Belarus.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.