Arcașii sunt fugăriţi ca niște vagabonzi

Arcașii sunt fugăriți de pe terenul lor din Chișinău unde se antrenează de când a apărut acest sport în R. Moldova, în 1968, și sunt lăsați de izbeliște. Tăierea arborilor de pe unicul teren din R. Moldova destinat antrenamentelor de tir cu arcul a început în minivacanța de 8 martie. Sprotivii au transmis un apel SOS către societatea civilă şi mass-media după ce au tot apelat la politicieni şi funcţionari responsabili care ar fi putut să îi ajute.  

Nadejda Roșcovanu

Până acum au fost mai multe tentative de a „curăța” terenul poligonului de pe strada Dimo 30, pământ arendat unei firme în 2014 de către conducerea Clubului Sportiv Dinamo al Ministerului Afacerilor Interne, în administrarea căruia se află acest spaţiu. Tot atunci, sportivii care practică tirul cu arc au fost anunțați să-și strângă valizele fără să li se ofere un alt teren unde ar putea să se antreneze. Ei însă au protestat prin diferite forme de fiecare dată şi, temporar, asaltul asupra terenului a fost stopat.

Coincidență sau nu, când sportivii Dan Olaru și Alexandra Mîrca, campioni europeni la tir cu arcul, au început să dea alarma la începutul săptămânii trecute, liderii Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și Andrian Candu, au anunțat într-o conferință de presă intenția de a construi lângă Stăuceni „Chişinău Arena”, un complex sportiv care va găzdui evenimente sportive, congrese şi concerte. Am fi fost încântați dacă în acelaşi timp sportivii arcaşii nu ar fi fost alungaţi ca nişte maidanezi de pe terenul pe care îl întreţineau singuri.

Coincidență sau nu

Andrian Candu și-a dus în 2016 pentru câteva luni copilul să învețe acest sport alături de arcașii care au purtat faima R. Moldova. Chiar dacă condițiile din sala (de pe acelaşi teritoriu) unde se antrenează sportivii pe timp de iarnă erau în ultimul hal, cu riscul să cadă tavanul peste ei, Candu venea la antrenamentele fiului său cu bodyguarzii după el.

Tare s-au mai bucurat atunci cu toții, și antrenorii, dar și sportivii, de interesul lui Candu cel mic pentru arc, sperând că pasiunea acestuia le va salva terenul și viitorul lor sportiv. Antrenoarea principală a echipei de arcași, Irina Cecanova, i-a înmânat atunci o scrisoare președintelui parlamentului în care l-a rugat să îi ajute să rezolve această problemă.

Drept răspuns, antrenoarea a primit mai târziu o scrisoare la demersul său în care a fost informată despre seria de instituţii care l-a analizat și că aceştia nu ar avea niciun drept la acest teren!

Confuzia creată în jurul terenului de pe strada Dimo 30

Irina Cecanova a declarat că terenul a fost amenajat special pentru dezvoltarea acestui tip de sport de către un amator în 1968. Suprafața a fost înconjurată până acum de copaci înalţi, care protejau sportivii de soarele puternic, și delimitată de spațiul din jur de un deal. În weekendul trecut, copacii au fost tăiaţi.

Acum, când sportivii sunt fugăriţi de acolo, a început scandalul. Dan Olaru, arcaşul care a ajuns la olimpiadă la vârsta de doar 15 ani, a spus că a tot scris mesaje şi a sunat diverşi demnitari, rugându-i să le ofere un teren în schimb.

L-a sunat pe preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, i-a scris ministrei Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monicăi Babuc, i-a telefonat ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan (în administrarea căruia este terenul), şi multor altora. Aceștia fie l-au pasat la alte instituţii, fie nu i-au răspuns, fie l-au luat în zeflemea.

Solicitată de presă, purtătoarea de cuvânt a MAI, Alina Zbancă, a încercat să ne buimăcească prin faptul că terenul aparţine primăriei şi că ministerul pe care îl reprezintă nu este proprietar. Aceasta ne-a mai spus că terenul a fost arendat de către alt ministru, şi nu actualul, și că MAI nu poartă grija acestor sportivi. Am mers şi la proprietarul terenului, primăria capitalei, unde am ascultat povestea exact pe dos de la purtătorul de cuvânt, Vadim Brânzaniuc: „Da, proprietarul acestui teren este primăria, dar a fost dat în folosinţă MAI-ului pentru totdeauna”, respectiv, ne-a spus el, primăria nu are nimic acum cu terenul.

Din toate răspunsurile autorităţilor pe care le-au dat arcaşilor, dar şi presei în aceste zile, am dedus că există o lipsă totală de transparenţă în cazul acesta. Arcaşii au fost fugăriţi de pe acest teritoriul şi ignoraţi cu desăvârşire, dar acest scandal scoate la iveală mai multe întrebări.

Ce iese la iveală în urma acestui scandal?

Contractul de arendă a fost încheiat la 27 martie 2014 între şeful Clubului central Dinamo, Arcadie Bostan, şi administratorul firmei RUMAL-IMPEX S.R.L, Grigori Vîntu, apoi a fost semnat de către ministrul Afacerilor Interne de atunci, Dorin Recean.

Plata anuală a arendei negociate pentru terenul poligonului Clubului central Dinamo, în total o suprafaţă de 1,1332 hectare, constituie 72.985 de lei, puţin peste şase mii de lei lunar. Agentul economic intenţionează să construiască acolo „un centru sportiv de agrement”.

Pe locul cu aceeași adresă, Dimo 30, ministrul Alexandru Jizdan a anunţat că MAI intenţionează să construiască, pe 12 hectare, un centru integrat de pregătire pentru aplicarea legii al MAI.

Cine este acest agent economic care va ridica complexul pe Dimo 30 cu o chirie de doar şase mii de lei pe lună?

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)