Arcaşii lui Ştefan cel Mare//Unirea inteligentă 2018

DSC_3175foto.nadea roscovanu

Dan Olaru şi Mihail Costaş. Foto: Nadea Roşcovanu

„Mișa, Mișa!”, ovaţionează sala ridicată în picioare. Sportivii ucraineni din cele câteva orașe prezente la concursul de Tir cu Arcul „Cupa Bucovinei”, desfășurat la Cernăuți în zilele de 19-21 februarie, se transformă deodată din adversari în suporterii conaţionalului lor Mihail Costaș, ajuns în final să tragă ultima săgeată alături de un concurent „străin”, basarabeanul Dan Olaru. Și scriu „străin” cu ghilimele fiindcă în genele ambilor băieţi e înscrisă mărturia că sunt „arcaşi de-ai lui Ştefan cel Mare”.

 

DSC_3196foto.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Fenomenal! Săgeţile ajung pe rând la ţinta lor, poziţionându-se la aceeași distanță față de centru, din același unghi. Iarăși ovații, exclamații, admirații! Sportivii pornesc cu hurta spre panourile de tragere ca să se convingă că „ochiul lor de vultur” nu-i minte. Arbitrul ordonează retragerea, rămân doar concurenții, antrenorii, cel de-al doilea arbitru și eu, să imortalizez momentul. Preț de câteva zeci de minute, arbitrii nu ajung la o concluzie fermă: s-ar părea că, totuși, săgeata lui Mișa e mai aproape de centru… încep măsurătorile la zecimi de milimetru, care săgeată e mai aproape față de centrul țintei? Faptul că organizatorii nu au schimbat hârtia cu pricina înainte de ultima tragere lasă loc de dubii în favoarea cui e victoria: săgeata lui Mișa pare mai aproape, dar nu e înfiptă oare într-o gaură veche, deja lărgită? Fac poze cu blitzul ca să vedem mai bine în fotografie cum cade umbra, poate se va face lumină în situația creată. Arbitrul ucrainean încearcă să deslușească un mili-milimetru în favoarea alor săi. Antrenoarea echipei naționale de tir cu arcul a R. Moldova, Irina Cecanova, pune piciorul în prag: e aceeași distanță! Numai concurenții urmăresc tăcuţi. În final, se decide: încă o tragere!

DSC_3223foto.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_3222foto.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_3212foto.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_3226foto.nadea roscovanu

DSC_3258foto.nadea roscovanu

Mişa Costaş. Foto: Nadea Roşcovanu

Însemnul „Federația Română de Tir cu Arcul” de pe tricoul lui Mișa îmi atrage atenția, îmi exprim nedumerirea. „E uniforma cu care particip la competiţii pentru Clubul Sportiv din Suceava”, îmi spune el în ucraineană. Astăzi, concurează pentru Clubul „Spartac” din Cernăuți. Doar atât înțeleg din cele ce continuă să-mi spună și-i sugerez să-mi vorbească în rusă. Se dovedeşte mai puţin principial decât colegii săi ucraineni cu care am discutat zilele acestea la Cernăuți, în vorba cărora nu înțelegeam mai nimic din cauza că aceştia boicotează limba „fraților slavi”. Amabil, Mişa trece ușor la rusă. În română nu vorbește, chiar dacă îmi spune că se trage din români. Bunicii din partea ambilor părinți au fost români get-beget, născuți pe maluri de Prut. De când au trecut din satul de baștină, Corovia, unde vorbeau numai în limba maternă, la Cernăuți, îmi spune sportivul, au comunicat mai mult în rusă, în ucraineană, fiindcă româna era pretutindeni ignorată. Atunci când reprezintă clubul din Suceava, se înțelege cu sportivii români și antrenorul în engleză. Îi înțelege vorbind românește, dar nu poate să le răspundă.

DSC_3515foto.nadea roscovanu

Dan Olaru-locul I, Mihail Costaş-locul II

Născut în Ucraina, Mișa se consideră ucrainean, cetățenie pe care o posedă. Visează să trăiască „europeneşte” într-o Ucraină independentă, ca demnitarii ucraineni să se gândească la oameni și să ridice nivelul de trai al țării, poate chiar susţinuţi de UE, așa cum s-a întâmplat în România, spune el. Îi admiră pe români cum se adresează unul altuia, cu „domn” și „doamnă”, în Ucraina s-a pierdut acel respect reciproc, crede tânărul. Criza din Ucraina îl pune pe gânduri să plece, „poate chiar în România”, zice.

 

La ultima tragere a celor doi concurenți, sala amuțeşte pentru câteva clipe. Ucrainenii, de emoție, parcă uită să-l încurajeze cu ovații pe cel în care își pun speranţa. Numai în clipa când săgeata ţâşneşte spre ţintă, spectatorii izbucnesc iarăşi. Mihail Costaș, în sângele căruia curge victoria încă din vremea lui Ştefan cel Mare, este învins, la o diferenţă infimă, de basarabeanul Dan Olaru.

DSC_3570Cernautif.nadea roscovanu

Arcaşii din R. Moldova (20 de sportivi din 142 de participanţi), au câştigat la acest concurs mai multe medalii: primul loc la categoria individual pentru maturi l-a obţinut Dan Olaru, primul loc la juniori – Nikita Voscoboinicov, primul loc la echipă de fete l-au câştigat Alexandra Mârca, Ana Vorobiova şi Bianca Roşcovanu. Locul doi la categoria individual/fete cadeţi l-a obţinut Elizaveta Miron, locul doi pentru echipă de băieţi la categoria maturi şi juniori a fost obţinut de Dan Olaru, Oleg Lacutco şi Alexandru Melnic, locul doi pentru echpa de cadeţi l-au obţinut Marat Mânăscurtă şi Roman Miron, iar locul trei pentru categori maturi/juniori/cadeţi a fost câştigat de Semion Popov, Nikita Voscoboinicov şi Alexei Trosteaneţchi. Arcaşii din Chişinău sunt antrenaţi de Irina Cecanova şi Simion Popov. Foto: Nadea Roşcovanu

DSC_2852foto.nadea roscovanu

 

 

 Dan Olaru luptă pentru titlul mondial cu David Pasqualucci

În perioada 2-6 martie, Dan Olaru se află la Ankara, Turcia, unde participă la Campionatul Mondial Indoor de Tir cu Arcul, 2016. Sâmbătă, 5 martie 2016, ora 10.55, Dan, ajuns în finală, urmează să lupte pentru trofeu cu italianul David Pasqualucci. Şi Alexandra Mârca a participat la acest campionat, poziţionându-se pe locul 17. Prezenţa la Mondialele de la Ankara este obligatorie pentru toţi candidaţii la calificările olimpice. Primele cote olimpice vor fi distribuite în cadrul Campionatului European, programat în perioada 23-29 mai la Nottingam, Marea Britanie.

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)