Arcadie Suceveanu: „Val Butnaru este scriitorul care nu se dezminte în nicio situaţie”

DSC_1108NEGRU ŞI ROSU photo

Jurnalistul şi dramaturgul Val Butnaru a lansat cel de-al doilea roman al său, „Negru şi Roşu. 1930 – 2056”. Lansarea a avut loc la 14 iulie, la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Scriitorul Vladimir Beşleagă a remarcat că „în roman este fixată o perioadă ce s-a produs realmente în istorie şi o perioadă care abia urmează să se producă. Dacă primul roman al lui Val Butnaru a fost un roman al tranziţiei din care nu putem ieşi, acesta este un roman-cronică”. Val Butnaru a relevat că a fost inspirat la scrierea cărţii de evenimentele istorice şi amprenta pe care o lasă acestea asupra fiecăruia dintre noi.

Cei care au reuşit să lectureze romanul l-au comentat şi l-au felicitat pe Val Butnaru pentru noua sa lucrare literară. Lansarea celui de-al doilea roman al lui Val Butnaru a fost moderată de scriitorul şi publicistul Mihai Poiată. Potrivit lui, romanul „Negru şi Roşu. 1930 – 2056” reprezintă un text provocator sub toate aspectele. „Eu aş puncta trei tipuri de raporturi referenţiale în legătură cu acest roman: textul şi realitatea în care trăim noi, care şi-a găsit sau nu şi-a găsit reflectare în acest roman şi cum anume; textul şi modelele literare pe care le urmează Val Butnaru sau polemizează cu acestea şi care sunt efectele acestei confruntări sau acestei conlucrări, şi al treilea raport, care au fost intenţiile narative ale autorului şi care este efectul, rezultatul.”

Mihai Poiată a spus că avem proză puţină în Republica Moldova şi mai puţină proză bună: „Şi mai avem o atitudine care mă nedumereşte, a echipelor de juriu ale Uniunii Scriitorilor care împart premii literare anuale, care consideră că proza nu întotdeauna merită să fie urcată pe podium. Doar cei care nu au scris proză pot judeca aşa. Cei care scriu ştiu că e o misiune grea şi amară”, a spus scriitorul.

DSC_1022

„Un scriitor neordinar”

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a salutat formula de lansare a romanului, care a fost una deosebită. „Val Butnaru ne demonstrează că se poate schimba ceva. Pentru că este un scriitor neordinar, care are o atitudine neordinară şi originală faţă de foarte multe lucruri, al altfel spusului, al altfel scrisului. Ne-a demonstrat asta în publicistică, în emisiunile şi în piesele sale, în teatru. Eu mă bucur pentru reuşitele sale. Este foarte incitant romanul, ca tot ce scrie Val Butnaru”.

„În acest roman se vede experienţa lui de dramaturg”

Cât priveşte stilul romanului, scriitorul şi eseistul Vitalie Ciobanu a spus că este o scriitură foarte cursivă şi bine lucrată. „Nu te împiedici, nu există zone în care ai impresia că autorul patinează pentru că parcă nu prea ştie nici el cum să împingă intriga. Este un stil bine pus la punct, alert, nu te împleticeşti la lectură. O naraţiune care curge fluent, în ciuda acestui puzzle narativ derutant. O carte pe care o parcurgi cu plăcere”, a subliniat Ciobanu.

Scriitorul Vladimir Beşleagă e de părere că „în acest roman se vede experienţa de dramaturg a lui Val Butnaru”. „Fiecare capitol este vorbit de un personaj. Aici sunt subiectele a zeci şi zeci de piese de teatru. Este o materie primă pentru viitoarele piese şi alte romane. În roman este fixată o perioadă care s-a produs realmente în istorie şi o perioadă care abia urmează să se producă. Dacă primul roman al lui a fost un roman al tranziţiei afurisite din care nu putem ieşi, acesta este un roman-cronică, pentru că sunt fixate mai multe perioade. Este şi un roman experimental, care iese din formula romanului de tranziţie. Este romanul mahalalei, este aici Râpa Sărată. Ca substanţă, cartea ar trebui să aibă 1000, 2000 de pagini. Stilul este frust, fără înflorituri, fără metafore multe, foarte econom, mai ales că aşa este percepţia omului contemporan”.

DSC_1080NEGRU ŞI ROSU photo

Scriitorul Vladimir Beşleagă

Despre noul său roman, Val Butnaru spune: „Au fost mai multe idei care m-au preocupat atunci când am început a scrie această carte. Eu mi-am pus întrebarea de ce purtăm numele pe care le purtăm. Am vrut foarte mult să scriu despre nişte perioade îndepărtate şi mai puţin îndepărtate, şi din viaţa mea, a strămoşilor mei, care cred eu, constituie o parte din istoria noastră. Şi poate un ultim substrat, dar nu şi ultimul, e relaţia noastră cu timpul”.

Val Butnaru este și autorul a peste 20 de piese de teatru, iar printre cele care s-au jucat la scenă deschisă se numără „Iosif şi amanta sa”, „Saxofonul cu frunze roşii” și „Apusul de soare se amână”. Primul său roman a fost scris în 2010 şi este intitulat „Cartea nomazilor din B”.

DSC_1058NEGRU ŞI ROSU photo

The following two tabs change content below.