Arcadie Suceveanu l-a învins pe „Mihai Academic”

Înainte de Adunarea Generală extraordinară a Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) din 5 octombrie curent nu doar scriitorii, dar şi ziariştii, reprezentanţii agenţiilor de presă au fost bombardaţi cu mesaje purtând o semnătură sugestivă – Mihai Academic. În mesaje li se cerea insistent destinatarilor să nu meargă la Adunarea Generală a scriitorilor sub pretextul că ar fi fost ilegală.

Mihai Academic, ignorat de majoritatea membrilor USM

 

Pe de altă parte, Consiliul USM a reiterat că Adunarea Generală extraordinară a USM se va convoca pe 5 octombrie, în conformitate cu decizia Adunării Generale anuale din 30 martie 2012 şi a şedinţei Consiliului USM din 19 iulie curent. Membrii USM erau informaţi că recenta decizie a Curţii de Apel privind pretinsa „ilegalitate” a Adunării Generale a USM din 29 octombrie 2010 a fost contestată în Curtea Supremă de Justiţie în termenul prevăzut de lege, astfel încât decizia Consiliului USM de a convoca Adunarea Generală extraordinară pe 5 octombrie rămânea în vigoare.

 

Cvorumul a fost depăşit

 

Bineînţeles, nu toţi scriitorii au venit la Adunarea Generală de vineri. Totuşi, s-au prezentat 174 de scriitori, cvorumul fiind de 146 de membri ai USM. Surprinzător, la Adunarea Generală a venit şi Aureliu Busuioc, în cărucior, dar mult mai degajat şi luminos decât unii dintre cei care ajunseseră la Casa Scriitorilor pe propriile picioare. Domnul Aureliu Busuioc s-a autoexclus din USM pe vremea preşedinţiei lui Mihai Cimpoi şi nu a participat la alegerile din 5 octombrie, dorind doar să fie alături de confraţii de breaslă.

Moderator al Adunării a fost ales Val Butnaru, iar la reuniunea scriitoricească au asistat jurişti invitaţi să urmărească întreaga desfăşurare a acesteia.

„Adunarea Generală din 5 octombrie a decurs calm, liniştit, civilizat. Pe tot parcursul întrunirii am fost consultaţi de juristul USM ca să nu comitem gafe procedurale. Deci, din punct de vedere juridic şi procedural, totul a fost corect”, a declarat pentru JURNAL Arcadie Suceveanu, reales în funcţia de preşedinte al USM. Potrivit lui A. Suceveanu, cuvintele-cheie ale programului său pentru nou mandat sunt „reformă” şi „rebranding” al instituţiei pe care o conduce. „Ne propunem reformarea şi renaşterea morală a uniunii scriitoriceşti, în primul rând prin programele pe care intenţionăm să le realizăm, naţionale şi internaţionale”, relatează preşedintele USM.

 

De notat că cei prezenți la Adunarea Generală au votat o hotărâre despre elaborarea unei rezoluții prin care cer conducerii R. Moldova modificarea denumirii limbii de stat (nu moldovenească, ci română) în Constituție. De asemenea, Adunarea Generală a aprobat iniţiativa USM prin care Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” va trece în subordinea Ministerului Culturii al RM, rămânând sub egida Uniunii Scriitorilor. În cadrul adunării a fost lansată ideea de a acorda meseriei de scriitor statut de profesie, astfel ca membrii USM să poată beneficia de pensii decente.

 

Deocamdată, oponenţii echipei lui Arcadie Suceveanu nu au reacţionat în niciun fel la rezultatele Adunării Generale din 5 octombrie. Doar Nina Josu a declarat pentru un post de televiziune că şi această Adunare generală ar fi fost ilegală. Arcadie Suceveanu afirmă însă că prin această Adunare Generală se va pune punct litigiilor şi tensiunii din cadrul USM.

 

Irina Nechit