Arcadie Suceveanu a obținut Marele Premiu „Sfântul Gheorghe” al Festivalului de Poezie de la Uzdin

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Drumuri de Spice” s-a desfăşurat între 26 și 28 iulie la Casa Românească din Uzdin, Serbia, sub patronatul Societăţii Cultural-Artistice „Tibiscus”. Festivalul a reunit numeroși oameni de cultură, cititori, poeţi şi scriitori din Serbia, România şi Republica Moldova.

Marele Premiu pentru Poezie „Sfântul Gheorghe” al Festivalului i-a fost acordat poetului Arcadie Suceveanu din Chișinău, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Solicitat de JURNAL, Arcadie Suceveanu a mărturisit că este o onoare pentru el să fie deținătorul acestui premiu prestigios: „Marele Premiu al Festivalului de la Uzdin le-a mai fost acordat unor nume importante ale literaturii române: Mircea Dinescu, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu, laureați ai Premiului „Sfântul Gheorghe” au devenit și scriitorii basarabeni Grigore Vieru, Leonida Lari, Nicolae Dabija. Localitatea Uzdin din Banatul Sârbesc este punctul cel mai nord-vestic al românismului, iar Festivalul „Drumuri de spice” e un simbol al spiritului de sacrificiu, al rezistenței românești în fața vicisitudinilor vremii”.

„La Uzdin mai există un muzeu, o galerie de artă, un ziar în grafie latină, o editură românească, am auzit multe și despre faimoasele pictoriţe naive care au cucerit lumea cu lucrările lor originale. Avem ce învăța de la etnicii români de aici, ei depun eforturi mai mari decât noi pentru a-și păstra identitatea”, afirmă Arcadie Suceveanu.

De notat că în cadrul festivalului a fost inaugurată Camera deţinătorilor Marelui Premiu pentru Poezie „Sfântul Gheorghe”. Pe lângă acest premiu au mai fost decernate Premiul „Tibiscus”, Premiul Intercultural „Podul lui Traian”, Premiul „Casa Românească”, Premiul „Pelerin pe meridiane româneşti” ș.a. Festivitatea de acordare a premiilor se desfășoară tradițional la bustul lui Mihai Eminescu din Uzdin.

Irina Nechit