Arca lui Noe: „Nu m-am gândit că voi ateriza la guvern”

PORTRET // Nicu Popescu, consilierul pentru politică externă al prim-ministrului Filat, priveşte cu încredere şansele R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană

La 29 de ani, Nicu Popescu este consilierul prim-ministrului Vlad Filat pentru politică externă şi integrare europeană. Cum a reuşit să avanseze atât de repede pe plan profesional, de ce a renunţat la cariera de think-tanker (cercetător) la Londra şi a revenit la Chişinău, ce fel de sfaturi îi dă lui Filat, care a fost impulsul din viaţa lui pe care nu-l va regreta niciodată – la toate aceste întrebări, dar şi la multe altele, Nicu Popescu a răspuns fără a ezita măcar o clipă. La o întrebare, totuşi, consilierul premierului a refuzat să răspundă.

Svetlana Panţa

„Am scris tezele premierului pentru întrevederea cu cancelarul german. Am pregătit şi ulterior am discutat cu echipa de la Externe agenda şedinţei Comisiei pentru integrare europeană care a avut loc la ora 14. Am stabilit subiectele a căror implementare trebuie accelerată. Apoi am avut o altă şedinţă la Ministerul de Externe unde iarăşi am analizat documentele pentru vizita de săptămâna viitoare a premierului în Germania. Şi partea cea mai relaxată este întâlnirea cu mass-media”, a enumerat Nicu Popescu toate lucrurile pe care a reuşit să le facă timp de o zi. Un program de muncă foarte încărcat în care timpul liber este extrem de redus – astfel poate fi definită funcţia de consilier pe politică externă a premierului.

Chiar dacă era la finele zilei de lucru, iar în biroul din Casa Guvernului era foarte cald şi încă mai venisem şi eu pe capul lui cu întrebările mele, Nicu Popescu a dat dovadă că pe lângă faptul că este un bun expert în politică externă, mai e şi un gentleman adevărat. Mi-a propus să servesc din prăjitura pe care o avea pe masă adusă de cineva, dar cine anume nici consilierul nu ştia. „Sunt responsabil de politica externă şi în acest domeniu majoritatea veştilor sunt bune”, a spus Nicu şi a zâmbit. De fapt, zâmbeşte chiar şi atunci când vorbeşte despre lucruri serioase.

A revenit la Chişinău

Născut în Chişinău pe 25 aprilie 1981, unicul copil în familie, Nicu a studiat la Liceul “Gheorghe Asachi”, a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), a susţinut masteratul şi doctoratul la Universitatea Central Europeană din Budapesta, în timpul doctoratului obţinând o bursă de cercetare la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene din Paris. A fost cercetător la Centrul de Studii Politice Europene de la Bruxelles, iar apoi cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe, biroul din Londra, responsabil de relaţiile UE cu vecinii din Est ai UE – Rusia, Republica Moldova, Ucraina şi Caucazul de Sud, şi…

„Da, da, iată-mă aterizat la guvernul de la Chişinău. Sunt consilier pentru politică externă atât al prim-ministrului, cât şi al ministrului de Externe. Nu am nici ambiţii politice, nici administrative. Şi nici aşteptări revoluţionare. Vreau să încerc să lucrez pentru o perioadă anumită de timp. Lucrurile se vor schimba milimetru cu milimetru. Aşa se întamplă cam peste tot. Încerc să identific câteva idei-priorităţi asupra cărora voi lucra. Sugestiile sunt binevenite”, a scris Nicu pe blogul său, la puţin timp de la numirea sa în funcţia de consilier al premierului.

Nicu Popescu spune că se lucrează bine cu Filat. L-am rugat să-l poziţioneze pe premier în una din următoarele categorii: 1. Eu ştiu ce trebuie să fac; 2. Ascult ce spui, dar oricum fac cum cred eu că e mai bine; 3. Voi lua în calcul fiecare recomandare. Consilierul consideră că nu ar fi corect să dea note sau calificative persoanei pentru care lucrează. „Premierul ştie să asculte, absoarbe informaţia care i se pune la dispoziţie, face o analiză şi acţionează în conformitate cu aceasta”, a adăugat Nicu Popescu.

Recomandări pentru Filat

Sfaturile pe care le dă consilierul premierului Vlad Filat sunt legate de politica externă, de formularea şi cizelarea mesajelor pe care le trimite în timpul întrevederilor cu liderii ţărilor din UE, formularea agendei de integrare europeană.

„Refocusarea pe reformele interne este prioritatea principală. Vom reuşi să obţinem abolirea vizelor Schengen pentru că gestionăm mai bine frontiera, pentru că ţinem sub control fluxurile migraţionale, pentru că luptăm cu corupţia în instituţiile vizate, pentru că paşapoartele şi documentele noastre sunt securizate, pentru că trecem la paşapoarte biometrice de anul viitor. Fiecare acţiune de acest tip făcută din interior ne apropie cu doi-trei paşi de UE. Eforturile noastre interne ne facilitează obiectivele externe. Nivelul de deschidere al UE faţă de R. Moldova este fenomenal. Moldova este foarte compatibilă cu UE şi eu cred că R. Moldova va fi un stat membru al UE. Întreabarea este când? Pentru a accelera acest proces trebuie să ne concentrăm atenţia pe atragerea investitorilor străini”, este de părere Nicu Popescu.

Obsedat de UE

Anume interesul sporit al locuitorilor pentru UE îl face pe Nicu Popescu să prefere Bruxelles-ul din cele şapte oraşe în care a stat anumite perioade din viaţa lui. „Chişinău, Moscova, Bruxelles, Paris, Budapesta, Londra, Belfast – am locuit în aceste capitale. Într-un top improvizat al acestor oraşe, primul ar ieşi Bruxelles-ul. Oraş internaţional unde toată lumea este la fel de interesată de Uniunea Europeană ca şi mine. Aveam acolo un milion de interlocutori, unii chiar obsedaţi de UE”, îşi aminteşte entuziasmat Nicu Popescu.

Nicu spune că modul lui de viaţă s-a schimbat foarte mult de când a revenit la Chişinău. Nu mai călătoreşte câte 15-17 zile pe lună, nu mai are posibilitate să circule cu mijlocul de transport preferat. „Când eram la Londra, mă duceam la serviciu şi la întrevederi cu bicicleta”. Nu mai are timp să urmărească în detalii unele subiecte pe care le urmărea anterior zilnic – relaţia UE-Rusia, UE-Georgia, UE-Armenia. Acum Popescu se dedică unei singuri relaţii. „Dacă ceva timp în urmă dedicam Moldovei 15 la sută din activitatea profesională, acum îi acord 80 la sută”, a menţionat consilierul.

Surprize

Timp liber nu-i rămâne decât pentru ca „de două ori pe săptămână să vizitez părinţii, de trei ori să fac sport şi sa mă întâlnesc cu prietenii. De asemenea încerc să termin de scris o carte despre politicile UE faţă de conflictele secesioniste din Gergia, Moldova şi Azerbaidjan”. Nicu Popescu ascultă muzică rock şi nu regretă cele două piercing-uri în ureche pe care le-a făcut cu vreo şase ani în urmă după ce a venit de la un concert de muzică rock.

La următoarea întrebare, care a fost şi ultima, consilierul premierului a refuzat să răspundă. „De ce ar trebui să stau şi să-mi amintesc despre o experienţă neplăcută din viaţa mea? Cu tot respectul, dar nu vreau să răspund la această întrebare”, este cel mai original răspuns la întrebarea „Cum ai reuşit să treci peste o experienţă nu prea bună din viaţa ta?”, pe care o adresez tuturor personajelor rubricii „Arca lui Noe”.

Deşi spune că încă nu cunoaşte care sunt inconvenientele funcţiei de consilier al premierului pentru politică externă, Nicu Popescu nu exclude apariţia unor surprize. „Fiindcă Republicii Moldova îi sunt caracteristice surprizele şi pentru a avea relaţii externe cât mai bune şi un mediu neconflictual, ar trebui să ne străduim nu doar să gestionăm surprizele externe neplăcute, ci să şi lucrăm pentru a crea baza unor surprize pozitive”, a conchis Nicu Popescu.

Apropo, Nicu Popescu a colaborat destul de prodigios cu JURNAL de Chişinău. Editorialistul Nicolae Negru îşi aminteşte şi astăzi cu plăcere de acel tânăr pasionat de politica externă, care îşi publica textele în paginile ziarului nostru acum zece ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)