Arca lui Noe, găsită pe muntele Ararat

BIBLIA // Specialiştii confirmă descoperirea rămăşiţelor legendarei arce

Dacă e să dăm crezare unui grup de exploratori turci şi chinezi, avem de-a face cu o descoperire extraordinară. Ei pretind că au descoperit rămăşiţe din Arca lui Noe, chiar pe Muntele Ararat, din Turcia. Relicvele, adică nişte bucăţi de lemn, au fost găsite îngropate într-o zonă situată la 4.000 metri altitudine. Ca să se convingă de autenticitatea lor, exploratorii au testat bucăţile despre care spun că sunt parte din Arca lui Noe, cu carbon 14. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că vechimea lor este 4.800 de ani, ceea ce înseamnă că datează cam din aceeaşi perioadă când ar fi avut loc evenimentele relatate în Biblie, relatează FOX News.

Despre Muntele Ararat s-a crezut mereu că ar fi locul unde imensa navă şi-ar fi găsit sfârşitul, iar credincioşii şi literaţii au sperat întotdeauna să se descopere acolo dovezi că textele biblice sunt adevărate.

„Nu suntem siguri 100% că este vorba despre arcă, însă suntem siguri 99,9%”, a declarat Yeung Wing-cheung, regizor chinez de filme documentare, originar din Hong Kong, şi membru al echipei de exploratori, numită Noah’s Ark Ministries International.

Ahmet Ertugrul, conducătorul echipei de cercetare, a fost primul care a aflat despre locul în care a fost găsită structura din lemn. Potrivit acestuia, în iunie 2008, o cunoştinţă i-a spus că în zonă s-ar afla un loc secret în care ar sta ascunse printre roci vulcanice şi gheaţă, mai multe bucăţi din Arca lui Noe. După ce s-a convins cu ochii lui că s-ar putea ca amicul său să aibă dreptate, Ertugrul a chemat echipa de cercetători. După doi ani de săpături, arheologii au făcut descoperirea.

Bucăţile din lemn fac parte din Arca lui Noe

De-a lungul timpului, au fost mai multe descoperiri legate de Arca lui Noe. Cea mai importantă a fost cea a arhelogolui Ron Wyatt din 1987. Atunci, Guvernul Turciei a declarat zona respectivă Parc Naţional.

Şi totuşi, exploratorii de acum susţin că actuala lor descoperire este mai aproape de adevăr şi că sunt şanse mult mai mari ca bucăţile din lemn chiar să fie parte din Arca lui Noe. În acest sens, ei au apelat chiar la un expert olandez, cunoscut pentru cercetările sale legate de potopul biblic. Astfel, olandezul Gerrit Aalten a declarat că „există dovezi de netăgăduit că structura găsită pe Muntele Ararat, în estul Turciei, este parte din legendara Arcă a lui Noe”.

Exploratorii spun că structura arcei descoperită acum implică mai multe compartimente, unele separate prin grinzi de lemn, despre care se presupune că găzduiau animalele. Mai mult decât atât, echipa de arheologi a exclus ideea potrivit căreia zona în care au găsit relicvele ar fi fost locuită, pentru că nu s-au descoperit în regiune dovezi ale prezenţei umane.

Oficialităţile turce locale vor cere Guvernului de la Ankara să solicite UNESCO să acorde regiunii statutul de patrimoniu mondial, pentru ca situl arheologic să fie protejat pe parcursul săpăturilor viitoare.

Potopul biblic

Biblia spune că Dumnezeu a hotărât să trimită potopul asupra Pământului după ce a realizat câtă nedreptate se găseşte printre oameni. Atunci, El i-a spus lui Noe să construiască o arcă şi să aducă pe ea câte o pereche – mascul şi femelă – din fiecare specie de animale.
În decursul istoriei, au fost lansate numeroase ipoteze în încercarea de a găsi explicaţii plauzibile în legătură cu potopul biblic. Una din ele, apărută în anii ’90, îi are ca autori pe geologii William Ryan şi Walter Pitman. Potrivit acestora, potopul în sine ar fi avut loc înainte de momentele relatate în Biblie şi ar fi fost local, nicidecum global. Mai exact, Ryan şi Pitman au mers pe ideea că revărsarea Mediteranei în lacul care urma să devină mai târziu Marea Neagră a inspirat, de fapt, povestea potopului biblic. Cei doi au cules mostre ale sedimentelor marine, aflate în adâncul Mării Negre, şi au demonstrat că această zonă a fost cândva un ţinut uscat. Ulterior, aici s-a format un lac cu apă dulce. Apele sale au devenit sărate prin revărsarea Mediteranei în el.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)