Aproximativ 800 de cetăţeni din diaspora moldovenească din Irlanda au semnat petiţii

londra

În turul doi al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016, la Dublin, buletinele de vot s-au terminat pe la ora 18.00. La alte secţii de votare, precum Londra, mult mai devreme.

Aproximativ 800 de cetăţeni din diaspora moldovenească din Irlanda au semnat petiţii adresate Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău pentru a-şi exprima nemulţumirea privind încălcarea „Dreptului la vot şi de a fi votat”, drept prevăzut de articolul nr. 38 al Constituţiei Republicii Moldova.

De această dată, mobilizarea diasporei a fost lăudabilă, din păcate, nu au fost destule buletine şi secţii de vot ca să îşi exercite dreptul constituţional. Se estimează că numai la Dublin ar mai fi votat cel puţin 3.000 de cetăţeni.
Consulul R. Moldova la Londra şi preşedintele Comisiei Electorale din Dublin, Victor Haruţa, a declarat: „Voi scrie un demers la CEC, voi insista, voi face tot posibilul ca la următoarele alegeri să fie deschisă încă o secţie de votare în Irlanda, fie la Dublin, fie în altă localitate”.

Comisia Electorală nr. 325 din or. Dublin a raportat într-un proces-verbal pentru CEC următorul rezultat al alegerilor: candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a acumulat 2.902 voturi – 97%, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, 91 voturi – 3% şi şapte voturi au fost considerate nevalabile.

Domnica Lazăr, Dublin