Aproximativ 50.000 de cetăţeni părăsesc anual R. Moldova

demografie

Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Moldova, a lansat Barometrul Demografic ce analizează impactul crizelor economice din 1990–2014 asupra populației din R. Moldova. Potrivit studiului, crizele financiare și economice din ultimii zece ani au contribuit la creșterea ratei migrației, în special în rândul tinerilor.

Numărul moldovenilor care emigrează pentru o perioadă mai mult de 12 luni oscilează între 45 și 50 de mii anual. Cei mai mulți dintre tinerii din R. Moldova emigrează în state ale Uniunii Europene. Cele mai frecvente cauze ale emigrării populaţiei sunt şomajul, salariile mici şi preţurile mari.

Un impact al crizelor economice din 1994–2014 a fost creșterea ratei mortalității cu 44% în rândul bărbaților și cu 30% în rândul femeilor. Speranța de viață în R. Moldova a ajuns la 65 de ani pentru bărbați și 74 de ani la femei. Numărul de nașteri a scăzut în ultimii ani până la 1,6 copii în medie pentru o femeie de vârstă fertilă, deși pentru dezvoltarea demografică această cifră ar trebui să fie de cel puțin doi copii.

Prezentând rezultatele Barometrului, Olga Gagauz, directoarea Centrului de Cercetări Demografice, a subliniat că provocările economice și incertitudinile de pe piața muncii din perioada 1994–2014 în R. Moldova au fost unul dintre principalii factori care a redus dorința familiilor și femeilor să aibă copii, în special în rândul familiilor tinere.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în R. Moldova, a declarat că crizele economice au un impact direct asupra dinamicii populației în R. Moldova. Conform datelor UNFPA, fetele adolescente din întreaga lume se confruntă cu mai multe și mai mari provocări decât băieții. „Investițiile în sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, educația și împuternicirea tinerilor îi vor ajuta să-și realizeze drepturile, contribuind astfel la creșterea economică a țării”, a declarat reprezentanta UNFPA.

Autorii studiului au lansat un set de recomandări privind diminuarea impactului crizelor economice asupra populației din R. Moldova, printre care necesitatea investițiilor în tineri, deschiderea locurilor de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de viaţă etc.