Apropos: Talibanii “s-au săturat de război”

Noul reprezentant special al Naţiunilor Unite în Afganistan, Staffan de Mistura, a afirmat, într-un interviu publicat joi în Norvegia, că talibanii “s-au săturat de război”, ceea ce ar deschide, potrivit acestuia, calea către un dialog.

“Toate informaţiile pe care le primim arată că toată lumea s-a săturat de război, inclusiv talibanii”, a declarat Mistura, într-un interviu publicat pe site-ul ziarului norvegian „Aftenposten”.

“Ei nu vor mai câştiga, nu vor mai putea prelua controlul ţării şi ştiu asta. Soluţia este în altă parte şi constă într-un dialog”, a adăugat el.

Diplomatul suedez, care şi-a început mandatul în Afganistan la 13 martie, înlocuindu-l pe norvegianul Kai Eide, a rămas discret în legătură cu proiectele sale vizând o eventuală întâlnire cu talibanii.

“Când vor începe astfel de discuţii cu talibanii, nu veţi afla de ele, pentru că vor fi discrete, confidenţiale şi ascunse la început. Acest gen de lucruri nu au loc în cadrul unei conferinţe, dar este nevoie de ele, pentru că toată lumea s-a săturat”, a spus oficialul.

De Mistura s-a întâlnit la sfârşitul lunii martie cu o delegaţie din partea Hezb-e-Islami, a doua mişcare de insurgenţi islamişti după talibani, condusă de Gulbuddin Hekmatyar.

În ianuarie, un oficial ONU afirmase că predecesorul lui Staffan de Mistura, Eide, se întâlnise cu membri activi ai forţelor talibane în Dubai, în vederea negocierii unor condiţii de încheiere a păcii, dar aceştia din urmă au dezminţit informaţiile. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)