Apropos: Paul Goma nu vine la Chişinău

Deşi a acceptat iniţial invitaţia preşedintelui Uniunii Scriitorilor din R. Moldova de a reveni acasă, după 66 ani de exil, Paul Goma nu va veni la Chişinău pe 2 octombrie, când va împlini 75 de ani.

Din jurnalul lui Paul Goma, postat pe http://paulgoma.free.fr/, aflăm că până la finele lunii august, celebrul scriitor şi disident încă nu primise o invitaţie oficială din partea autorităţilor moldovene şi nu fusese anunţat privind actele ce trebuia perfectate pentru a i se acorda cetăţenie moldovenească. Precizăm, că Paul Goma nu are nici cetăţenie franceză, nici românească.

Potrivit acad. Mihai Cimpoi, preşedintele USM, la Chişinău s-au făcut toate demersurile necesare, Preşedinţia Republicii Moldova acceptând să acorde cetăţenie moldovenească lui Paul Goma şi fiului său, Filip. „Dar Paul Goma nici nu a depus cerere de cetăţenie, nu ştiu de ce”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Mihai Cimpoi.

La rândul său, Paul Goma explică: „Valeriu Matei mi-a scris anunţându-mi acordarea cetăţeniei pentru mine şi pentru fiul meu, dar nu şi pentru soţia mea. I-am răspuns că, fără soţie, nu vin acasă. Noapte bună, copii basarabeni. Dormiţi – dar nu sforăiţi”.
Cu prilejul aniversării a 75-a a lui Paul Goma, la Chişinău va fi organizată în data de 4 octombrie (ora 10.00) o conferinţă ştiinţifică la Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar pe 15 octombrie va fi inaugurată o expoziţie de cărţi şi fotografii cu genericul „Paul Goma – 75”, la Uniunea Scriitorilor din RM.

Irina Nechit