Apropo de Gamrețki, secretarul meu

Timp de şapte luni, JURNAL de Chișinău, prin intermediul Asociației Presei Independente, participă la un proiect ce informează despre gestionarea banilor publici pentru infrastructura municipiului Chișinău. În tot acest timp, șeful Direcției generale transport a primăriei, Igor Gamrețki, s-a eschivat să-mi ofere răspuns la întrebările pe care le aveam privind starea drumurilor din Chișinău, drumurile ce se renovează din împrumutul BERD.

Orice întâlnire pe care o fixam din timp nu avea loc. Ba era „în deplasare”, ba „pe șantierul de lucru”, „la primărie”, „peste hotare”… în p.m. Funcționarul cunoștea deja telefoanele redacției și nu răspundea. M-am programat pentru orele sale de audiență. Anume în acele zile nu era la birou. Îl înlocuiau alți angajați ai direcției, Vitalie Butucel sau Oleg Caraman. Aceștia, la rândul lor, spuneau că nu au împuternicirile necesare și nu-mi ofereau informațiile cerute. Mă expediau de la unul la altul.

Conform proiectului BERD1, str. V. Alecsandri urma să fie renovată pe o lungime de 3.300 m, în realitate însă a fost reparată pe o lungime de 2400 m, pe tronsonul str. Albişoara – str. A. Mateevici, informație confirmată de directorul adjunct al Direcţiei Căi şi Comunicaţii, Oleg Caraman.

Într-o dimineață, când am mers la ședința operativă a primăriei, unde era și Gamrețki, l-am întrebat pe ce lungime de drum a fost renovată strada V. Alecsandri, care face parte din primul pachet BERD. Funcționarul n-a vrut să-mi răspundă, întorcându-mi spatele. Menționez că orice informație pe care am publicat-o cu referire la renovarea drumurilor din municipiu a fost obținută din surse demne de încredere, confirmată cu acte doveditoare. După publicarea articolului „Cum arată strada Vasile Alecsandri din capitală renovată 98% la sută”, Gamrețki m-a sunat personal, ca să-mi spună că dezinformez opinia publică.

În timpul discuției noastre, pe care am înregistrat-o, Igor Gamrețki mi-a spus: „Eu nu-s secretarul dvs. ca să vă informez”, mai mult, acesta mi-a aruncat în mod impertinent: „Unde e scris că eu trebuie să vă ofer informații?!”. Menționez că, conform proiectului BERD1, str. V. Alecsandri urma să fie renovată pe o lungime de 3.300 m, în realitate însă a fost reparată pe o lungime de 2400 m, pe tronsonul str. Albişoara – str. A. Mateevici, informație confirmată de directorul adjunct al Direcţiei Căi şi Comunicaţii, Oleg Caraman.