”Apolodor”, prima operă pentru copii, lansată la Chișinău

Scene din opera ”Apolodor” de Ghenadie Ciobanu, după Gellu Naum, în regia lui Vlad Ciobanu, 1 iunie 2017

Centrul Național de Educație prin Artă a prezentat pe 1 iunie opera pentru copii ”Apolodor” de Ghenadie Ciobanu, după cunoscutul poem al lui Gellu Naum, în regia lui Vlad Ciobanu. Realizată în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), ”Apolodor” e prima operă pentru copii scrisă și montată la Chișinău. În spectacol sunt distribuiți studenți ai AMTAP din clasa lui Vlad Ciobanu.

Ghenadie Ciobanu: ”Am simțit că vreau să fac ceva foarte natural, care se aducă bucurie copiilor

Autorul muzicii, Ghenadie Ciobanu, a mărturisit pentru JURNAL de Chișinău: ”Când regizorul Vlad Ciobanu mi-a propus să compun o operă după excepționalul poem ”Apolodor. Pinguinul călător” de Gellu Naum, m-a cuprins o emoție particulară. Mi-am amintit de copilăria fiului meu Arsenie, de lectura poveștii despre Apolodor și multe altele. Această emoție nu m-a abandonat până la finalizarea partiturii. Am simțit că vreau să fac ceva foarte natural, care se aducă bucurie copiilor”.

Compozitorul a utilizat un alt limbaj, decât cel din lucrările sale simfonice, vocal-simfonice, camerale sau chiar de operă. ”De fapt, limbajul depinde de universul de imagini care alcătuiește un subiect. Am avut un conținut superb al poemului și un subiect extrem de interesant. Călătorind prin multe țări și pe diferite continente, Apolodor mi-a oferit o șansă de a întruchipa muzica locurilor prin care a trecut. Cunoașterea legităților unui spectacol de operă mi-a permis să fac ca aceste imagini să nu fie răzlețite, să fie unite stilistic”, menționează Ghenadie Ciobanu.

În Republica Moldova s-au mai scris basme muzicale, nuvele, 2 balete, un muzical. ”Compozitorii s-au ferit, din mai multe motive, să atribuie acestor partituri calificativul de operă. Determinarea genului e o materie flexibilă, când e vorba despre muzica pentru copii. Eu am determinat partitura ca operă, deoarece în această lucrare sunt prezente particularitățile genului, la toți parametrii. Lucrarea poate fi tratată mai larg, ea îmbină și calitățile unui muzical”, susține Ghenadie Ciobanu.

Opera ”Apolodor” s-a jucat pe 1, 2, 3 și 4 iunie, în sala Centrului Național de Educație prin Artă. E o sală cu o capacitate de 300 de locuri, adaptată într-o formulă inspirată condițiilor spectacolului. Pictorul Ștefan Bîlba a realizat scenografia, costumele au fost concepute de Stela Verebceanu, Daria Bătrâncea și Ianoș Petrașcu semnează coregrafia și mișcarea scenică.

Vlad Ciobanu: ”Îi îndemnăm pe copii să-l citească pe Gellu Naum”

Toți intrepreții rolurilor din opera ”Apolodor”, studenți la actorie în clasa lui Vlad Ciobanu (profesor de canto – Diana Văluță), sunt talentați, ambițioși, bine pregătiți. Discipoli ai AMTAP, tinerii au învățat în timpul repetițiilor și acrobații, salturi, trucuri de circ, coregrafie, elemente noi de expresie corporală. Dar înainte de toate, ei cântă bine și au reușit să creeze, împreună cu regizorul și compozitorul, o reprezentație unică, viu colorată, dinamică, punând în lumină profunzimea textului lui Gellu Naum, spiritul ludic și meandrele imaginației marelui scriitor.

Regizorul Vlad Ciobanu, care e și director al Centrului Național de Educație prin Artă, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că după celebrul poem al lui Gellu Naum s-au mai făcut spectacole, s-a scris și muzică, bunăoară, Ada Milea e cel mai cunoscut autor de muzică pentru ”Apolodor”. Dar o operă a fost lansată în premieră absolută, aici, la Chișinău.

”Prin acest spectacol ținem să-i îndemnăm pe copii să-l citească pe Gellu Naum”, ne spune Vlad Ciobanu. Potrivit lui, motto-ul operei este: ”Urmează-ți visul”.

Mai visători, mai cutezători, mai încrezători în capacitatea Frumosului de a salva lumea, spectatorii, atât cei mici, cât și maturii, au primit cu recunoștință darul oferit de creatorii operei ”Apolodor”.

”Ne-am dori să jucăm spectacolul în cât mai multe săli, nu doar la Chișinău. Ne gandim că ar putea fi jucat în centrele raionale, în care sunt condiții minime de infrastructură. Dar poate și în România, și în diaspora. Pentru aceasta am avea nevoie de parteneri”, afirmă Ghenadie Ciobanu. Proiectul a fost realizat cu sprijinul companiei Gas Natural Fenosa.

Îi urăm operi ”Apolodor” viață lungă! Spre bucuria publicului, ea se va mai juca la toamnă, așadar, ne vom reîntâlni cu fabulosul Apolodor.