Apocalipsă japoneză cu moldoveni

„De când sunt în Japonia, nu am mai simţit aşa ceva, de câteva ori pe zi se clatină pământul sub picioare. Rafturile din magazine sunt goale, iar apă potabilă nu se mai găseşte în vânzare”, sunt impresiile unei moldovence stabilită în Japonia, Dimitriana Zaharia, mamă a unui copil în vârstă de patru ani.

 

„De azi nu vom avea electricitate, ieri la televizor a fost făcut public orarul după care vom fi deconectaţi de la curent. Am fost preveniţi totodată că, în următoarele zile, ar putea avea loc un nou cutremur cu magnitudine înaltă, ce s-ar putea răsfrânge negativ asupra Centralei nucleare Fukushima, care şi aşa prezintă un risc imens pentru locuitorii de aici. Autorităţile ne-au dat indicaţii să ne aprovizionăm cu apă, măşti şi produse, în caz de vreo explozie, va trebui sa stăm închişi în casă. Suntem avertizaţi şi deja nu e bine…”, ne mai spune îngrijorată femeia, care se află la circa 100 km de centrala avariată.

„Nu-mi pot abandona în momentele grele familia”

Deocamdată nu se ştie numărul moldovenilor aflaţi în această ţară. Republica Moldova nu are aici o reprezentanţă diplomatică. „Azi am vorbit cu o moldoveancă care se află în Tochigi-ken, în urma cutremurului au rămas fără apă potabilă, electricitate, gaz. Mi-a zis că la primăria oraşului se distribuie apă potabilă, iar oamenii stau la rând după ea”, ne mai spune Dimitriana. Întrebată dacă şi-ar dori să revină acum acasă, ne-a răspuns că nu-şi poate abandona în astfel de momente soţul, familia.

„În Japonia e ca în Moldova după destrămarea imperiului sovietic”

Pictoriţa Stela Casian e o altă tânără moldoveancă stabilită în Japonia. Ea a luat parte la o mulţime de expoziţii de pictură din Japonia. Iar anul trecut, a participat la o expoziţie de bucate tradiţionale unde a demonstrat publicului japonez cum se pregătesc tăieţeii şi cozonacul moldovenesc. Locuieşte în sudul Japoniei, care nu a fost afectat de dezastrele naturale. „În Japonia însă nu există un loc sigur de cutremure. Multe combinate, fabrici sunt distruse, transportul e stopat, de aceea magazinele sunt goale, mai ales în Tokyo. Acum aici e ca în Moldova după destrămarea imperiului sovietic – vedem numai magazine cu rafturi goale şi unde, şi unde câte o pâine. Guvernul ne-a rugat să folosim lumina cu economie, ca să ajungă pentru mai mult timp”, ne-a mai spus Stela.

„Au depăşit starea de panică”

Tatiana Vidraşco, cercetător ştiinţific pe lângă Institutul Tehnologic din Nangoy, locuieşte de doi ani în Japonia, iar la sfârşitul lunii curente îşi propune să vină acasă. „Am prieteni în Tokio. Mi-au spus că doar clădirile mai vechi au căzut în urma cutremurului. În general, japonezii sunt un popor puternic, ei au depăşit starea de panică şi acum întreprind toate măsurile pentru a înlătura consecinţele cutremurului”, ne-a relatat ea.

Potrivit ultimelor date oficiale din această ţară, în urma calamităţilor naturale numărul decedaţilor şi dispăruţilor depăşeşte 5000 de persoane. În urma dezastrului, aproximativ 550 de mii de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele. În orașul Minrami-Sanriku au fost descoperite peste 1000 de trupuri neînsuflețite.

MAE recomandă evitarea călătoriilor în Japonia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă celor care intenţionează să călătorească în Japonia în această perioadă să evite călătoriile care nu sunt necesare, în legătură cu calamităţile naturale provocate de cutremurul din 11 martie 2011.

Republica Moldova nu are misiuni diplomatice sau consulare pe teritoriul acestei ţări, însă, în caz de necesitate stringentă, MAEIE a recomandat moldovenilor aflaţi în dificultate să se adreseze Ambasadei României în or. Tokyo.

De asemenea, MAEIE a solicitat rudele cetăţenilor moldoveni care se află în Japonia să contacteze Departamentul Afaceri Consulare la numerele de telefon 201041 şi 201050, pentru a afla mai multe detalii despre apropiaţii care se află pe teritoriul acestei ţări.

Guvernul Republicii Moldova a anunţat că va oferi un ajutor Japoniei în legătură cu calamităţile naturale care s-au produs în această ţară.

Moldova se află într-o zonă seismică activă

Seismologii moldoveni spun că ţara noastră nu este pregătită să facă faţă cutremurelor mari. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie (IGS) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, sugerează autorităţilor de la Chişinău să demareze un proces de evaluare a rezistenţei clădirilor în situaţii de cutremur. „Pentru a evita consecinţele grave, trebuie să depistăm clădirile slabe şi să le întărim”, a spus Alcaz.

Acesta a mai menţionat că nu este posibilă pe moment prognozarea cu certitudine a unui cutremur. „Prognozarea va deveni posibilă cel mai devreme peste 10–15 ani”, a declarat pentru JURNAL Vasile Alcaz.

Acesta a menţionat că Republica Moldova se află într-o zonă de activitate seismică sporită. „Trebuie să conştientizăm acest risc şi să respectăm anumite indicaţii pentru a evita pagube serioase. Cutremurele nu trebuie prognozate, e necesar să ne pregătim de ele”, a specificat directorul IGS.

Marina Lita, Svetlana Corobceanu