Apocalipsa după Voronin

CONFIDENŢIAL // Dacă ar fi rămas comuniştii la guvernare, în octombrie 2009 R. Moldova ar fi falimentat

Comuniştii mint cu neruşinare atunci când critică actuala guvernare pentru măsurile drastice întreprinse de guvernul Filat pentru redresarea situaţiei. Fostul consilier prezidenţial, Oleg Reidman, printr-un document secret, expediat la 4 iulie 2009, îl informează pe ex-preşedintele R. Moldova V. Voronin că situaţia economică din republică este critică, iar în octombrie guvernul riscă să ajungă în incapacitate de plată. Pentru a salva situaţia, Reidman îi propune lui Voronin concedierea a 5.000 de profesori, reducerea salariilor bugetarilor şi trimiterea angajaţilor din mai multe instituţii de stat în concediu forţat.

Prognoze sumbre

„Domnule preşedinte, Guvernul prevede două variante de evoluţie a situaţiei în privinţa bugetului de stat: prima variantă este că actualul Guvern se va putea descurca încă două luni, iar a doua – actualul Guvern va putea activa până în februarie–martie 2010. În primul caz, Guvernul va reuşi să se menţină fără a întreprinde măsuri nepopulare drastice. Iar în cel de-al doilea caz, actualul Guvern va fi nevoit să ia măsuri grave, inconvenabile (din punct de vedere politic – n.r.)”, se arată în scrisoarea semnată de Reidman. Potrivit acesteia, guvernul Greceanâi, cel mai probabil, nu va reuşi să semneze acorduri de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pentru că aceste structuri considerau executivul de atunci drept unul temporar.

5.000 de profesori concediaţi

Referindu-se la măsurile nepopulare care ar trebui luate pentru ca guvernul Greceanâi să poată rezista până în martie 2010, Reidman propune reducerea salariilor bugetarilor până la situaţia din 2008; excluderea plăţii premiilor pentru angajaţii din instituţiile administraţiei publice centrale şi locale; trimiterea în concediu din cont propriu a angajaţilor administraţiei publice centrale şi organelor subordonate lor (în special pe cei din inspectorate – n.r.); anularea compensaţiilor nominale; stoparea acordării creditelor preferenţiale unor categorii de populaţie şi unor proiecte lansate anterior de guvern. De asemenea, se propune concedierea a 5.000 de profesori şi majorarea normei didactice a pedagogilor cu două ore de la 1 septembrie 2009.

Toate aceste măsuri urmau să permită economisirea a 665 de milioane de lei din bugetul de stat. Dar deficitul bugetar pentru care nu exista acoperire financiară oricum ar fi constituit peste 2 miliarde de lei.

Voronin a ales falimentul

Prin acelaşi document, Reidman îl informează pe Voronin că, în cazul în care nu vor fi întreprinse măsurile menţionate mai sus, banii din bugetul de stat ar fi ajuns până cel mult în septembrie 2009. Iar în octombrie anul trecut, statul ar fi ajuns în incapacitate de plată. Adică nu ar mai fi putut achita salariile, pensiile şi datoriile externe.

În răspunsul său la această scrisoare, Voronin porunceşte: „Prelungim activităţile necesare şi monitorizarea situaţiei”. Adică, fostul şef de stat a ales prima variantă şi din octombrie 2009 bugetarii nu ar mai fi primit salarii, iar pensionarilor nu li s-ar mai fi achitat pensiile.

Din fericire, aceste lucruri însă nu s-au întâmplat. Instaurat la 28 septembrie 2009, guvernul Filat a reuşit să obţină finanţarea structurilor financiare internaţionale, acoperind astfel deficitul bugetar, care a constituit la sfârşitul anului 2009 3,6 miliarde de lei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)