„Apocalipsa” din nordul Moldovei

Femeile gravide pornesc cu tractorul, cu căruţa sau pe jos în întâmpinarea asistenţilor medicali

În raioanele de nord ale Republicii Moldova, din cauza viscolului şi a stratului gros de zăpadă, mai multe gravide s-au pomenit în situaţii critice, unele dintre ele fiind blocate chiar în drum spre spital. Naşterea a doi prunci în noaptea de duminică spre luni a ridicat în picioare o întreagă armată de asistenţi medicali, pompieri, tractorişti. Numai în raionul Briceni, şapte femei însărcinate au solicitat ajutorul medicilor în ultimele două zile. Unele dintre acestea, fiind cuprinse de panică, pentru că li se apropia naşterea şi se temeau că nu vor putea ajunge la maternitate, au insistat să fie spitalizate din timp. În raionul Floreşti, o femeie a născut acasă asistată de medicii din localitate.

În aceste două zile în care a nins fără întrerupere, în unele din raioanele din nord, ambulanţele dădeau curs apelurilor bolnavilor fiind însoţite de gredere. „Primim apelurile de la bolnavi, după care le telefonăm tractoriştilor şi le spunem că trebuie să ne deplasăm în anumite sate. Ei merg înainte, iar noi în urma lor. Cu multe dificultăţi, dar ne descurcăm”, ne spune angajata Serviciului de Urgenţă de la spitalul din Edineţ, Svetlana Medveţcaia.

Medicii, eroii zilei

Asistenta medicală de la serviciul medical de urgenţă din Briceni, Aliona Grosu, a făcut doi kilometri pe jos prin zăpadă pentru a ajunge la o femeie însărcinată, aflată într-un tractor blocat în preajma localităţii Tabani din acelaşi raion.

Au primit apelul duminică dimineaţă. Femeia originară din Caracuşeni pornise cu soţul şi mama cu un tractor spre spital. Femeia avea dureri şi era cuprinsă de panică. „Era imposibil de mers. Înaintea noastră grederul curăţa drumul, dar oricum ne deplasam încet. Am coborât din ambulanţă. Zăpada în unele locuri era înaltă de doi metri. Unde mă scufundam, Oleg Burdujan, un alt angajat de-al nostru, care e mai înalt, mă lua de subsuori şi mă ridica deasupra stratului de zăpadă. Încet-încet, am făcut doi kilometri. Mi-a fost teamă, ne-am deplasat şi pe gheaţă, pe un iaz, n-am mai lucrat în astfel de condiţii”, ne spune asistenta medicală.

Ajunşi la tractor, au luat femeia însărcinată de subsuori şi au făcut mai bine de un km pe jos în întâmpinarea grederului şi a ambulanţei. „Deşi femeia în vârstă de 22 de ani acuza dureri, am reuşit să ajungem cu bine la spital”, ne mai spune Aliona.

Ambulanţa mergea în urma tractorului

O situaţie mai puţin fericită a fost în cazul unei gravide din localitatea Grozniţa, Briceni. Au chemat ambulanţa ieri, la 8.30. Deşi pe medici îi despărţea de femeia gravidă o distanţă de doar şase kilometri, aceasta a ajuns la spital abia la ora 16.00. „I-am telefonat preşedintelui raionului şi acesta ne-a trimis un tractor. Într-un loc am stat trei ore în mijlocul drumului. Zăpada ajungea la o înălţime de doi-trei metri. Când am ajuns la faţa locului, mi-am dat seama că femeia era în stare gravă, trebuia operată. Avea o patologie care îi punea în pericol atât viaţa ei, cât şi a fătului. Atât ea, cât şi noi eram speriaţi de situaţia în care ne pomenisem”, ne mai spune asistenta. Naşterea a început pe drum. Ajunsă la spital, femeia a fost operată. După primele semnalmente, copilul s-a născut cu o patologie a mânuţei. Potrivit medicilor, pe moment, starea fătului şi a mamei este în afara pericolului.

„Avem multe apeluri de la familiile femeilor însărcinate, de la Larga, de la Grimăncăuţi. La multe dintre ele încă nu li s-a împlinit termenul, dar probabil, din cauza anotimpului nefavorabil, sunt speriate, stresate şi vor să fie spitalizate”, ne mai spune angajata de la salvare, precizând, mai în glumă, mai în serios, că „ne aşteptam ca Apocalipsa să se producă pe 21 decembrie, dar ea s-a abătut mai devreme asupra noastră”.

A născut acasă

Spre deosebire de echipele de la serviciul de Urgenţă din Briceni şi Edineţ, serviciul salvării de la Floreşti se descurcă cu propriile puteri, fără a avea tractoare la dispoziţie. Din cauza drumurilor înzăpezite, o femeie din Valea Rădoaiei a născut ieri acasă asistată doar de asistentul medical din sat. „Am primit apelul la ora 12.16. Sunt 30 de kilometri de la spital până în acest sat. Acum e ora 16.00. Noi mai suntem pe drum şi mai avem de parcurs încă vreo opt kilometri până vom ajunge la destinaţie”, ne spune medicul Inga Mocan.

Potrivit angajaţilor de la Urgenţă, naşterea a decurs greu. Femeia a născut fără tensiune şi fără puls, dar ulterior şi-a revenit, ne rugăm să fie adusă cu bine la spital”, ne spune asistentul medical de gardă, Nina Saviţchi.

Doi bătrâni peste care s-a prăbuşit acoperişul

Discuţia noastră a fost precedată de un apel din partea vecinilor a doi bătrâni, peste care căzuse acoperişul din cauza zăpezii. Potrivit martorilor, unul dintre bătrâni a decedat pe loc. „Numărul de apeluri la Urgenţă s-a dublat. Am fost apelaţi şi de nouă gravide. Una dintre ele e pornită de dimineaţă cu căruţa din satul Japca spre Sănătăuca, de unde ne roagă s-o luăm. Le-am spus că drumul e întroienit şi nu vom putea ajunge acolo, vor fi luaţi de o echipă de medici din alt raion”, ne mai spune asistentul medical.

Întrebaţi de ce nu sunt ajutaţi de autorităţile raionului pentru a face faţă cel puţin apelurilor mai grave, echipele de medici n-au putut să ne răspundă. Preşedintele de raion a fost de negăsit, iar din anticamera acestuia nu ne-a răspuns nimeni.

Oameni blocaţi pe drumuri

Conform ultimelor informaţii difuzate de Situaţiile Excepţionale, în raioanele din nord mai rămân printre troiene 80 de maşini, inclusiv trei autobuze cu pasageri. Pe drumul Orhei–Rezina, deblocat ieri, au rămas blocați cel puțin 80 de oameni, inclusiv 20 de copii. Dacă unii dintre ei au fost adăpostiţi de localnici, alţii au dormit cu frica în sân în maşini. Totodată, din cauza ninsorilor abundente şi a drumurilor înzăpezite, 51.632 de elevi au rămas acasă. Potrivit informaţiei oferite de Ministerului Educaţiei, cea mai gravă situaţie se înregistrează în localităţile din Briceni, Soroca, Glodeni, Edineţ, Ocniţa, Rezina, Donduşeni, Drochia, Sîngerei şi Hînceşti.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)