Apeluri locale gratuite oferite de Moldtelecom

Filantropie // Moldtelecom a lansat campania socială „Un apel – o speranţă”, care oferă mai multor instituţii sociale din ţară posibilitatea de a comunica gratuit, la nivel local

Cu scopul de a îmbunătăţi accesul la tehnologiile de comunicare al unor instituţii de asistenţă socială din ţară, compania Moldtelecom a lansat campania umanitară „Un apel – o speranţă”, care include cinci proiecte sociale. Astfel, din 3 februarie, a demarat primul proiect social la Azilul republican de bătrâni şi invalizi din Chişinău, unde a fost instalat primul post de telefon public pentru adulţii în dificultate din această instituţie. „Cele două sute de persoane din această instituţie de asistenţă şi îngrijire nu au prea multe dorinţe, dar cea mai arzătoare dorinţă a lor este de a comunica cu familia, rudele şi apropiaţii, deoarece, de cele mai multe ori, din cauza problemelor financiare şi de sănătate, ele au fost izolate”, a comunicat prezent la evenimentul de lansare directul general al Moldtelecom, Vitalie Iurcu.

Printre locatarii Azilului republican de bătrâni şi invalizi din Chişinău este şi Valentina Cernei, în vârstă de 77 de ani. Ea locuieşte la azil de 19 ani, fiind originară din raionul Donduşeni. Sunt singură pe lume, căci părinţii nu mai sunt în viaţă. „Deoarece nu am avut copii, nici căsătoria nu a mers”, a spus pensionara, care a lucrat toată viaţa învăţătoare la clasele primare. „Schimbările din 1989 au schimbat total şi viaţa mea. Locuiam singură în casă. Eram bătrână şi am decis să vin încoace. Am numai un verişor, care are două fiice, ce locuiesc în Chişinău. Doar cu ele mai comunic. „Sunt fericită că acum pot să vorbesc cu nepoatele mele cât vreau la acest telefon, pe care l-am observat azi dimineaţă când mergeam să-mi iau dejunul ”, a spus femeia zâmbind.

Cea mai tânără locuitoare pe care am observat-o este Victoria Bădiţă, în vârstă de 33 de ani. Victoria locuieşte de 16 ani la azil. Nu are pe nimeni. Pe mama sa n-a cunoscut-o niciodată, iar pe tatăl său l-a cunoscut la 25 de ani. Suferă de poliomielită. După mai multe intervenţii, a început să meargă  la vârsta de nouă ani. În prezent, tânăra lucrează infirmieră la azil şi locuieşte împreună cu soţul, invalid şi el, şi cu fiul lor de 13 ani. Victoria a comunicat că „telefonul instalat azi este un lucru bun şi binevenit pentru toţi locatarii de aici, pentru că vor putea vorbi mai mult timp cu neamurile”.

De patru ani de zile, azilul i-a devenit casă şi Elenei Luchian, care a venit din Vorniceni, Străşeni. „Sunt foarte bolnavă la ai mei 59 de ani. Şi nu am pe nimeni, de aceea am şi venit aici.  Niciodată nu m-am gândit că o să mă acomodez aici, dar mă simt bine, mai ales acum, când voi putea vorbi cu fratele meu care locuieşte în capitală. Fratele are un băiat care lucrează în Italia şi chiar azi am vorbit cu el şi mi-a spus că băiatul a venit din Italia şi că îi merge bine. Mă bucur mult că acum voi discuta mai mult la telefon”, ne-a spus femeia.

„Cu ajutorul acestui post de telefon public, locuitorii azilului vor avea posibilitatea să comunice cu rudele, prietenii şi familiile lor. Am făcut acest lucru pentru a le alina singurătatea celor două sute de oameni care îşi duc traiul în această instituţie”, a comunicat directorul general Moldtelecom, Vitalie Iurcu.

Domnia sa a mai subliniat că „acest proiect reprezintă o iniţiativă a companiei Moldtelecom menită să contribuie la integrarea în societate a persoanelor în etate şi să le  convingă că, odată ajunse la bătrâneţe, nu sunt uitate şi abandonate de societate”.

Potrivit domniei sale, proiectul în cauză face parte din gama de proiecte sociale implementate de către SA „Moldtelecom”, sub lozinca lansată în anul trecut „Mai aproape de oameni, de comunitate”.

„Cadoul oferit din partea Moldtelecom este de nepreţuit, deoarece comunicarea îi ajută pe locuitorii azilului să uite de singurătate. Ei vor putea vorbi cu rudele, prietenii.  Comunicarea le uşurează traiul. Chiar şi cei doi psihologi comunică mereu cu ei. Suntem foarte mulţumiţi. În trei zile, totul a fost instalat şi de azi s-a telefonat de-acum”, ne-a spus directorul Azilului republican de bătrâni şi invalizi, Gheorghe Gherştega.

De asemenea, prin lansarea acestei campanii, Moldtelecom tinde să ofere sprijin şi mamelor tinere din maternităţi în depăşirea unor momente specifice din viaţa lor, oferindu-le posibilitatea de a comunica gratuit şi nelimitat în reţeaua Moldtelecom.

Astfel încât în cadrul acestei campanii, desfăşurată pe parcursul lunii februarie curent, Moldtelecom s-a angajat să instaleze câte un post de telefon public la Azilul republican de bătrâni şi invalizi din Chişinău, la Azilul de bătrâni din Străşeni, Maternitatea raională din Cahul, Maternitatea raională din Ungheni şi Maternitatea raională din Edineţ. Liniile telefonice instalate în aceste instituţii vor oferi posibilitatea de a efectua gratuit şi nelimitat apeluri locale. Iar persoanelor care vor dori să comunice interurban şi la alţi operatori, Moldtelecom le oferă această posibilitate prin intermediul cartelelor tete-a-tete.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.