Apelul lui Lupu, respins de PCRM

NEGOCIERI // Astăzi şi mâine, AIE aşteaptă comuniştii la masa rotundă

Marian Lupu este dispus să-şi retragă candidatura pentru şefia statului dacă va fi găsită o altă candidatură în formatul de negocieri care va întruni toate partidele parlamentare. Dumitru Diacov le-a amintit comuniştilor cum PD a votat candidatura propusă de PCRM în 2005 „fără a cere posturi, uzine, fabrici sau televiziuni”. Voronin vrea „varianta zero”: dizolvarea parlamentului şi demisia guvernului.

Vadim VASILIU

Pe 28 septembrie curent, preşedintele interimar al RM Marian Lupu a lansat o adresare către cetăţeni în care a emis un apel către PCRM, dar şi către celelalte partide parlamentare de a se aşeza la masa de negocieri. Marian Lupu a specificat că în cazul în care va fi găsită o soluţie pentru alegerea preşedintelui ţării, acesta nu se ţine de calitatea de candidat la funcţie respectivă. „Optez pentru lansarea necondiţionată a dialogului cu partidele politice şi societatea civilă. Invit forţele politice la o masă rotundă vineri, 30 septembrie, sau sâmbătă, 1 octombrie, pentru a discuta despre alegerea şefului statului”, a menţionat Marian Lupu în adresare.

Diacov: „Aduceţi-vă aminte de 2005” 

Această adresare a fost reluată a doua zi la prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă de către preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Deputatul a salutat apariţia fracţiunii PCRM la şedinţa parlamentară şi i-a îndemnat pe comunişti să urmeze apelul lui Marian Lupu. „Vreau să sprijin iniţiativa dlui Lupu. În 2005, Vladimir Nicolaevici, atunci, eu cu matale am discutat lucrul acesta şi am găsit un punct de vedere comun. Şi dvs. câţiva ani v-aţi mândrit cu faptul că am asigurat stabilitatea politică în ţară. Eu nu am cerut posturi, uzine, fabrici sau televiziuni. Vă propun să ne aşezăm la masă prieteneşte. Mă adresez deputaţilor din toate fracţiunile parlamentare. Nu acceptaţi ideea alegerilor anticipate”, a spus Dumitru Diacov. La aceste cuvinte, Vladimir Voronin i-a făcut cu degetul lui Diacov şi, în mod demonstrativ, i-a întors spatele.

Voronin: „Să începem totul de la zero”

Ulterior, Vladimir Voronin a declarat că unica şansă de a iniţia nişte negocieri este ca totul să înceapă de la zero. „Au creat toate structurile care le-au fost convenabile, fără participarea opoziţiei, iar acum, peste doi ani, şi-au amintit de opoziţie. Noi cerem să ne întoarcem la varianta zero, demisia conducerii parlamentului, demisia guvernului şi apoi ne aşezăm la masa de discuţii şi ne gândim cum formăm guvernarea ţării”, a punctat Vladimir Voronin.

PLDM va onora invitaţia

Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, a declarat că apelul lui Marian Lupu nu conţine nimic nou. „Declaraţiile referitor la disponibilitatea de a nu insista asupra candidaturii sale în postura de preşedinte al statului au fost făcute şi anterior. Faptul că acest apel a fost făcut în cadrul unei adresări către cetăţeni conferă acestui episod o tentă un pic nostimă. Noi salutăm această intenţie şi vom veni la negocieri”, a menţionat deputatul.

PLDM-ul reiterează ideea că mai întâi trebuie găsită candidatura agreată de toate partidele parlamentare şi apoi să fie stabilită ziua alegerii şefului statului. Totodată Streleţ admite că în urma unor eventuale tratative cu comuniştii funcţiile împărţite între membrii AIE vor putea fi renegociate.

Partidul Liberal se va prezenta la masa de negocieri de astăzi. „Sigur că o să merg. Sunt interesat de stabilitatea politică şi nu de alegeri anticipate”, a menţionat Mihai Ghimpu. Totodată, liderul PL a menţionat că nu se teme de anticipate, deoarece partidul pe care îl reprezintă se află în creştere, conform sondajului recent.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)