Apel al Forumului civic “Pro Europa” către opinia publică şi partidele politice care formează Alianţa pentru Integrare Europeană

Forumul civic “Pro Europa”, format din reprezentanţi ai societăţii civile, ziarişti, oameni de creaţie etc.,

Considerând că:

1.   La alegerile parlamentare din 28 noiembrie electoratul moldovenesc a oferit componentelor AIE 59 de mandate de deputaţi şi a mandatat astfel aceste partide să continue activitatea în cadrul AIE. O eventuală alianţă PD cu PCRM nu va respecta rezultatul votului cetăţenilor şi nu va fi în interesul naţional al RM, de asemenea această alianţă nu va fi una reprezentativă la nivel naţional.

2.   În pofida crizei economice globale şi regionale, AIE a reuşit să guverneze eficient RM, a deblocat relaţiile cu UE, FMI, România, Ucraina, Rusia şi a obţinut investiţii, donaţii şi credite importante de peste 2 miliarde de euro, care pot asigura şi în continuare creşterea economică, onorarea plăţilor sociale şi o bună derulare a guvernării.

3.   PCRM nu s-a reformat, este condus de un personaj odios  care aparţine trecutului – Vladimir Voronin, şi este o organizaţie politică antinaţională şi antieuropeană care a mers în alegeri cu idei eurosceptice pledând pentru crearea unei structuri politice supranaţionale în cadrul CSI, abandonând astfel cursul spre integrarea europeană. Orice alianţă cu PCRM va conduce la blocarea modernizării RM şi stoparea cursului integrării europene.

4.   Vizita lui Narîşkin în RM şi încercarea de a forţa o alianţă între PD şi PCRM constituie o imixtiune în treburile interne ale RM. Aceasta demonstrează o dată în plus că Alianţa PD cu PCRM va fi una antieuropeană şi antinaţională.

5.   Suntem îngrijoraţi de pericolul creării unei alianţe antieuropene între PCRM şi PD care va instaura un regim autoritar în interesul clanurilor politico-economice create în timpul guvernării PCRM şi a lui Voronin, care vor face afaceri nelegitime şi astfel vor suspenda procesul de integrare europeană, fapt ce va conduce la izolarea RM şi  se va răsfrânge negativ în primul rând asupra poporului RM.

6.   Este inadmisibil şantajul din partea politicienilor la formarea noii AIE şi considerăm că PD ar trebui să accepte un compromis rezonabil propus de către PLDM şi PL atât la împărţirea funcţiilor, cât şi la formarea principiilor şi valorilor alianţei de guvernare.

7.   RM are nevoie de perpetuarea activităţii AIE pentru a continua politica de democratizare, europenizare şi modernizare a ţării, pentru a semna un acord de asociere cu UE în viitorii doi ani, pentru a obţine un acord de liberalizare a regimului de vize, ce ar duce la libera circulaţie a cetăţenilor RM în spaţiul UE, şi pentru a onora creditul de încredere imens din partea UE şi altor parteneri de dezvoltare a ţării.

Face apel către liderii PL, PLDM şi în special PD să conştientizeze necesitatea continuării activităţii AIE şi să facă compromisuri rezonabile în ideea continuităţii guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană.

Semnează:

1.   Val Butnaru, preşedinte al Jurnal Trust Media

2.   Petru Bogatu, analist politic

3.   Valeriu Saharneanu, preşedinte al UJM

4.   Valeriu Vasilică, director al Agenţiei Info-Prim Neo

5.   Vitalie Cazacu, director al Agenţiei “Deca-Press”

6.   Veaceslav Ţâbuleac, director al postului de radio Vocea Basarabiei

7.   Roman Mihăieş, preşedinte al Asociaţiei “Moldova Europeană Unită”

8.   Lucia Bacalu, director al ziarului “Expresul de Ungheni”

9.   Arcadie Gherasim, profesor universitar, ziarist

10. Victor Cobăsneanu, director al ziarului “Observatorul de Nord” (Soroca)

11. Tudor Iaşcenco, director al publicaţiei “Cuvântul” (Rezina)

12. Grigore Mătăsaru, preşedinte al ONG “Pro Nova”

The following two tabs change content below.