Apa potabilă nu mai este un lux la Duruitoarea Veche

API_poza 1A ieşit din categoria „satelor fără perspectivă”, iar acum are ocazia să devină o localitate cu potenţial. E vorba despre satul Duruitoarea Veche, comuna Costeşti, raionul Râşcani, acolo unde, de aproape doi ani, oamenii au uitat de problema aprovizionării cu apă, pe care au resimţit-o mulţi ani. Datorită unui proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, aici au fost construite 7,3 km de apeduct şi 3,2 km de traseu de canalizare, iar lucrările de construcţie a altor 4,5 km reţele de canalizare urmează a fi finalizate în acest an.

Proiectul „Aprovizionarea cu servicii de apă şi canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costeşti, raionul Râşcani”, finanţat din sursele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi realizat de ADR Nord, este încă un pas pentru dezvoltarea regiunii, de rezultatele căruia se bucură mulţi locuitori.

O idee a oamenilor

„Aici, în zonă, este o carieră de piatră, unde deseori se produc explozii, se mai întâmplă şi alunecări de teren. Cu timpul, izvoarele subterane au dispărut, iar anii secetoşi din ultimul timp au dus la pierderea apei în general. A mai rămas doar apă menajeră…”, povesteşte Ludmila Pelin, viceprimarul comunei. Locuitorii au venit cu ideea construcţiei unui apeduct, ba au contribuit şi financiar, adunând 102 mii de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnice a proiectului. „Lumea din Duruitoarea Veche este foarte receptivă, oamenii au susţinut proiectul, s-au încadrat şi în lucru. Astăzi, la reţeaua de apă sunt conectate aproape 98% din gospodării. Acum au baie, apă la bucătărie, văd că mulţi au început şi construcţii, odată cu noile condiţii”, explică Ludmila Pelin. În prezent, costul pentru un metru cub de apă pentru cei din Duruitoarea Veche este de 16 lei.

Veronica Polişiuc a făcut parte din grupul sătenilor care a monitorizat lucrările la apeduct. Ea se arată mulţumită de proiect: „Este un lucru foarte important pentru sat. Acum nu mai suntem nevoiţi să mergem într-un capăt de sat pentru o căldare de apă, ca să pregătim bucate”. Chiar dacă la început au fost şi persoane sceptice în ceea ce priveşte realizarea proiectului, după finalizarea lucrărilor, s-au conectat şi ei la apă. Eugenia Ţuţuc astăzi este bucuroasă că vara îşi poate întâmpina nepoţii cu o cană de apă limpede. „Avem apă în casă, în ogradă. E mult mai bine aşa şi le suntem recunoscători celor care ne-au ajutat cu bani, dar şi ne-au susţinut moral”, zice ea.

În prezent, proiectul continuă cu lucrări pentru finalizarea canalizării, desfăşurate cu suportul GIZ. „Traseul magistral este deja construit, împreună cu două staţii de pompare. Urmează să extindem reţelele de canalizare în oraşul Costeşti. Pentru asta avem deja elaborate proiectele tehnice şi toate avizele de la instituţiile abilitate. Rămâne să organizăm licitaţia pentru achiziţionarea lucrărilor de construcţie. De asemenea, va fi renovată şi staţia de epurare din oraşul Costeşti. Ea va avea două module, cu o capacitate totală de prelucrare a 300 de metri cubi de ape reziduale pe oră”, precizează viceprimarul comunei.

Regionalizare până la capăt

Proiectul din Duruitoarea Veche este doar un început. Acesta urmează să fie dezvoltat concentric în întreg raionul. Potrivit lui Constantin Bândiu, şeful Secţiei management proiecte din cadrul ADR Nord, în prezent „se lucrează la o strategie de aprovizionare cu apă a tuturor cetăţenilor din raionul Râşcani”. Pavel Panuş, expert în domeniul apei şi canalizării, este convins că aprovizionarea cu apă a satelor din R. Moldova este una din premisele pentru dezvoltarea localităţilor. „Duruitoarea Veche este un sat mic, iar în timpul URSS despre astfel de localităţi se spunea că sunt „sate fără perspectivă. Acest proiect îi va permite satului să revină la viaţă, mai ales ţinând cont că se află într-o zonă pitorească, în lunca Prutului”, spune el.

Valoarea totală a proiectului din Duruitoarea Veche este de 3,07 de milioane de lei, inclusiv 2,95 de milioane de lei alocaţi de GIZ. Din surse adiţionale ale GIZ, a fost reparat şi sediul întreprinderii municipale „Apă-Canal Costeşti”, inclusiv reţelele electrice interioare, în proporţie de 70 la sută, a fost procurată tehnică de calcul, este iniţiată procedura de licitaţie privind achiziţionarea vehiculelor şi a tehnicii specializate pentru prestatorul local de servicii de apă şi canalizare, sunt realizate alte acţiuni pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite populaţiei comunei Costeşti.

Ion Surdu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)