Apă cu viermi la Nisporeni

Locuitorii orășelului Nisporeni au descoperit larve de țânțar în apa din robinete

Stația de purificare a apei din orașul Nisporeni a fost construită ca proiect-pilot al guvernului. Proiectul a costat 11 milioane 287 mii de lei și urma să fie implementat și în alte localități. Însă, după un an de la darea în exploatare a stației, locuitorii orașului Nisporeni au depistat în apa purificată de stația pilot… viermi.

Responsabilii din Nisporeni ne-au explicat că stația a fost închisă pentru lucrări de dezinfectare și investigații în urma cărora se va decide care este cauza apariției viermilor în apă. Totuși responsabilul tehnic de la stația de purificare a apei nu a putut să ne explice cauza apariției viermilor.

Grigore Hâncu, administrator al „Andrian” S.R.L., firma care este titularul tehnologiei stației de purificare, ne-a declarat că vinovați pentru apariția larvelor sunt administratorii stației de purificare. Conform acestuia, viermii au apărut în filtrele stației de purificare din neglijență și nerespectarea regulilor sanitare de către angajații stației. Viermii sunt larve de țânțar. Mai mult, Grigore Hâncu consideră că s-ar fi dorit compromiterea intenționată a proiectului ca localitatea să beneficieze de pe marginea implementării proiectului de aprovizionare cu apă Prut-Nisporeni susținut de Consiliul Europei.

22,98 lei pentru un metru cub de apă cu viermi

 

Stația de purificare a apei din Nisporeni a fost dată în exploatare în iulie 2011. Aceasta urma să purifice apa arteziană de hidrogenul sulfurat care îi conferea o culoare ruginie și un miros neplăcut. Inițial, acest scop a fost atins și apa a devenit mai curată. Însă, chiar și după purificare, destinația acestei ape era exclusiv menajeră. Oamenii făceau rost de apă în scopuri alimentare din fântânile și cișmelele din oraș, și asta în pofida faptului că un metru cub de apă „purificată” costă 22, 89 lei, iar înainte de a fi pusă în funcțiune stația, un metru cub de apă arteziană costa 12 lei. Fântânile arteziene din Nisporeni au o adâncime de 200 de metri. Despre aceasta ne-a informat Petru Guțu, angajat al „Apă-Canal” Nisporeni.

Prețul este mult mai mare

Mariana Grosu, locuitoare a orașului Nisporeni, a declarat că, de fapt, apa este mult mai scumpă. „Până la 31 decembrie 2011, am achitat 20 de lei pentru un metru cub de apă și canalizare. Începând cu 1 ianuarie, plătim 27 de lei pentru un metru cubde apă și canalizare. Iar de la 1 septembrie 2012, vom achita deja 31 de lei pentru un metru cubde apă şi canalizare. Deja am fost anunțați de scumpirea apei, a doua oară în acest an. Acum calculaţi câți bani plătim noi pentru apa care curge întotdeauna neagră, murdară şi, pe lângă toate, acum și cu viermi”, spune Mariana Grosu.

Şocul cel mai mare pe care l-a trăit Mariana a fost atunci când a vrut să-și spele copilul de un an după o zi caniculară. „Am hotărât să clătesc copilul meu de un an sub duș. Mare mi-a fost mirarea când am văzut la el pe spate niște dungulițe mici roșii. Când am privit în cadă, la picioare înotau viermi roșii”, a declarat Mariana. Locuitorii din Nisporeni sunt conștienți de faptul că apa nu este potabilă, totuși, această apă este folosită la spălarea fructelor și legumelor, veselei și a hainelor.

Nu era potabilă nici înainte de purificare

Contactat de Chișinău, Ion Ciubotaru, medic-șef, Centrul de Sănătate publică Nisporeni, ne-a declarat că, deocamdată, nimeni nu s-a adresat cu plângeri de sănătate. „Apa din apeduct este folosită în scopuri menajere, deoarece nu corespundea standardelor la 3-4 indicatori: cantitatea de fluor, hidrogen sulfurat, amoniac și reziduul fix. Apa nu era potabilă și înainte de a fi dată în exploatare stația de purificare.

După implementarea acestui proiect-pilot, unicul în republică, indicii au ajuns conform cerințelor. După jumătate de an de activitate, au apărut primele probleme. Însă nu s-a demonstrat că sunt consecințe grave. Nu au fost adresări la medic”, ne-a declarat Ion Ciubotaru.

De unde au apărut larvele?

Contactat de JURNAL, Constantin Oleinic, responsabilul tehnic de la stația de purificare a apei, ne-a declarat că pe moment se fac lucrări de dezinfectare. După finalizarea lucrărilor se va stabili care este cauza apariției larvelor de țânțar. „Sistemul este format din subsistemul de captare, tratare și distribuție. Larvele ar fi putut apărea la nivelul fiecărui subsistem. Ar fi putut veni din aer sau din sistemul de canalizare, deoarece stația este legată de sistemul de canalizare din oraș. Există posibilitatea că larvele au venit din sol. Când s-au luat analize, s-a demonstrat că larvele nu sunt patogene, agresive”, a declarat Constantin Oleinic.

Depistate pentru a doua oară

Petru Guțu, angajat „Apă-Canal” Nisporeni, a declarat pentru JURNAL că larvele au fost depistate a doua oară. Acestea au fost depistate pentru prima dată în aprilie 2012: „Atunci au fost luate măsuri de dezinfectare. Apeductul a fost dezinfectat complet”. Tot Petru Guțu ne-a informat că la apeductul cu apa infectată sunt conectați agenții economici, o parte din case la sol și o parte din apartamente, dar și școlile și grădinițele din oraş. „În scopuri alimentare, oamenii iau apă din fântânile și cișmelele din oraș”, menţionează Petru Guțu.

 Vadim VASILIU

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)