Apă Canal solicită majorarea tarifului cu circa 25%

Apă-Canal Chișinău a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la apă cu 2 lei și 56 de bani. Motivele invocate de Apă-Canal sunt pierderile de apă din rețea, scumpirea energiei electrice, devierile financiare și accesarea unui credit în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI). Cei doi finanțatori vor o asigurare că aceste cheltuieli vor fi acoperite prin tarif și nu se va ajunge la incapacitate de returnare a creditului.

Directorul societății „Apă-Canal”, Veronica Herța, a declarat în cadrul  ședința de azi, luni, 15 mai, a Primăriei Chișinău că cheltuielile pentru energia electrică folosită la asigurarea motoarelor de pompare a apei au crescut din 2009 cu 60 de bani, acest lucru constituind 30% din venituri. În plus, ANRE a stabilit o pierdere 18,7 milioane de metri cubi pentru 2017.

„Am făcut mai multe estimări și am ajuns la concluzia că majorarea să constituie 2 lei și 56 de bani atât pentru consumatorul de rând, cât și pentru agenții economici. Astfel dacă ANRE va accepta solicitarea noastră, tariful pentru consumatorii fizici va fi de 11 lei și 75 bani, iar pentru agenții economici de 25 lei și 52 bani”, a declarat Herța, scrie deschide.md.

Directorul de la Apă-Canal afirmă că a fost luat în calcul și posibilitățile clienților ACC de a achita aceste tarife. „În medie o familie consumă 7,2 metri cubi de apă pe lună. Dacă va fi acceptată această majorare, persoanele fizice ar putea să plătească cu 18 lei și 8 bani mai mult în fiecare lună sau cu 225 de lei mai mult într-un an”, a precizat Herța.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va organiza marți, 16 mai 2017, cu începere de la ora 14:00, dezbateri publice privind cererile de aprobarea a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate, parvenită din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Î.M. „Apă Canal” din Ungheni.