„Anul acesta vom lansa prima ediție a Concursului Internațional al Interpreților de Operă „Maria Cebotari”

Interviu cu Svetlana Bivol, președintă a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova

Svetlana Bivol, președintă a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova

– Stimată doamnă Svetlana Bivol, care sunt cele mai importante proiecte ale Uniunii Muzicienilor pentru 2019?

Ne propunem să organizăm în 2019 Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” , ediția XI-a, Festivalul Național de Interpretare Corală „Gavriil Musicescu”, ediția a VI-a (18-20 mai), în acest an vom lansa și prima ediție a Concursului Internațional al Cântăreților de Operă „Maria Cebotari”, iar pe 1 octombrie 2019, de Ziua Internațională a Muzicii, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” se va desfășura Gala Excelenței Muzicale.

– Cum decurg pregătirile pentru Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”?

Pregătirile au început de la finele anului trecut. Concursul „Alexei Stârcea” este organizat de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Uniunea Muzicienilor din R. Moldvoa, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, și cu BC „Mobiasbancă – Groupe Société Générale”. Subliniez că acest concurs important a fost reluat în 2014, după o pauză de şapte ani. Concursul a ajuns la cea de-a XI-a ediție şi se va desfășura în perioada 26–29 martie. Va fi o ediție extraordinară , căci se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui compozitor Alexei Stârcea, figură notorie pentru cultura muzicală națională. Concursul va oferi perspective de afirmare pentru tineri talentaţi, care şi-au ales drumul cântului. Vor participa interpreți din Ucraina, România, R. Moldova. Aș aminti că anume acest Concurs a fost o pistă de lansare pentru laureații Natalia Gavrilan, Maria Țonina, Tatiana Costiuc, Ana Cernicova, Ana Moraru, Nicolae Vascauțan, Dumitru Mîțu, Veaceslav Timofti, ei au devenit cunoscuți interpreți ai scenei lirice. Actuala ediție a Concursului va culmina cu un amplu concert vocal-simfonic de omagiere a compozitorului Alexei Stârcea, cu participarea laureaților și a invitaților speciali, acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale.

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului Alexei Stârcea.

– Un festival frumos e cel de interpretare corală. Care sunt cerințele față de participanți?

Formaţiile corale vor evolua în două categorii distincte: categoria Coruri de tineret (mixte, pe voci egale – feminine şi masculine) și categoria Coruri de copii (vârsta limită – 16 ani). Se admit în festival colective corale de copii şi de tineret din instituţiile de învăţământ artistic. Pentru ambele categorii, programul Festivalului trebuie să includă cel puțin o creaţie din perioada Renașterii (sec. XIV – XVIII) sau Romantismului (sec. XIX), creații de muzică contemporană din patrimoniul naţional și o creație corală semnată de compozitorul Gavriil Musicescu.

Festivalul Naţional de Interpretare Corală „Gavriil Musicescu” (ediția a VI-a) se va desfăşura între 18 și 20 aprilie, la Chișinău. Pentru 20 aprilie, e programat un master class, susținut de Valentin Gruiescu, dirijor, compozitor, conferențiar universitar, doctor în muzică, București, România.

– Ce v-a determinat să inițiați un nou Concurs Internațional, „Maria Cebotari”?

Soprana Maria Cebotari este una dintre cele mai proeminente personalități artistice ale secolului XX care ne-a purtat faima în lumea întreagă. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la moartea cântăreței și am considerat că este necesar să organizăm la Chișinău – orașul ei natal, prima ediție a Concursului Internațional al Cântăreților de Operă.

Prima ediție a Concursului Internațional al Interpreților de Operă „Maria Cebotari” va fi lansată în iunie 2019.

Concursul va contribui la reconstituirea istoriei artei vocle moldovenești. Este nevoie de o repoziționare și o apreciere obiectivă a unor valori încontestabile. Maria Cebotari s-a născut pe 10 februarie 1910, la Chișinău. A făcut o carieră internațională fulminantă, a fost primadonă la Semper Opera din Dresda, la Stadtsopera din Berlin, Stadsopera și Volksopera din Viena, dar și o prezență artistică permanentă în cadrul festivalurilor de operă din Salzburg, în perioada anilor 1931-1946. A fost o cântăreață și actriță de cinema care a uimit lumea întreagă prin excepționalul său talent, evoluând cu succes în mai multe țări din Europa și excelând în nouă filme artistice de mare răsunet.

Concursul Internațional al Interpreților de Operă „Maria Cebotari” se va organiza o dată la doi ani, pe două categorii: voce femeie și voce bărbat. La Concurs se pot înscrie tineri din Republica Moldova și din întreaga lume, care posedă arta vocală și cunosc parcursul de creație al strălucitei soprano Maria Cebotari.

– Veți colabora cu Opera din Viena în cadrul acestui concurs?

În legătură cu faptul că Maria Cebotari a fost primadonă la Stadsopera și Volksopera din Vienna am solicitat să fie delegată o persoană din Viena în calitate de membru al juriului Concursului.

Concursaul abia a fost lansat, observăm un mare inters pentru el, suntem siguri că vor urma și înscrierile.

 – Personal, când ați descoperit-o pe Maria Cebotari? Ce știați despre ea în copilărie?

Bineinteles ca am auzit de numele ei încă din copilărie, mai ales că viața mea de mic copil e legată de muzică.

– Când se va desfășura concursul, cine va mai fi în juriu?

Concursul se va desfășura în perioada 24–28 iunie 2019. Membrii Juriului vor reprezenta țările în care a activat Diva Maria Cebotari: Austria, Germania, Italia, România, Rusia. Datorită concursului, Maria Cebotari revine acasă, fiindu-i adus omagiul pe care îl merită demult.

– Vă mulțumim și vă dorim un an rodnic, cu frumoase realizări muzicale.

Interviu de Irina Nechit