Anul 2012, carul s-a mişcat din loc

Anul politic 2012 a fost marcat de alegerea întârziată, chinuită, a preşedintelui RM, de intransigenţa şi comportamentul agresiv al comuniştilor, pe de o parte, şi plecările din PCRM, pe de altă parte, de rivalitatea tot mai pronunţată între Rusia şi UE pe teritoriul RM, dar şi de concurenţa din cadrul AIE, care a luat forme noi, mai subtile, dar nu mai puţin primejdioase, nocive pentru mersul reformelor. Şi, nu în ultimul rând, temperatura proceselor politice a fost influenţată de ceea ce economiştii de la Expert-Grup au numit „răcire puternică a activității economice” determinată de „influenţele economice din zona euro”, dar şi de seceta care a lovit „ramura strategică” a economiei noastre – agricultura.

Fiscul merită şi laude

În condiţiile în care economia nu s-a aflat într-o formă bună, pentru a face faţă angajamentelor de cheltuieli pe care AIE şi le-a asumat prin legea bugetului pe anul 2012, guvernul s-a văzut nevoit să intensifice colectarea impozitelor. Conform datelor Expert-Grup, în ianuarie-octombrie 2012, veniturile fiscale au crescut cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi acest rezultat trebuie pus nu numai pe seama „reintroducerii impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător, ci și unei mai bune colectări a veniturilor”. S-au înregistrat şi unele excese, cazul Draexlmaier fiind cel mai mult mediatizat, dar, în general, fiscul merită şi laudă pentru că şi-a făcut datoria. Însă primii care „au aruncat cu pietre” în agenţii fiscali au fost democraţii.

Tentaţia de a cheltui

Guvernul a rezistat tentaţiilor de a cheltui mai mult decât îl ţinea cureaua, reușind, în opinia experţilor, menținerea deficitului bugetar „la un nivel rezonabil de scăzut”. Evident, lucrul acesta ar fi fost imposibil în condiţiile unei noi campanii electorale.

Meritul grupului Dodon

E meritul deputaţilor Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Veronica Abramciuc, care s-au desprins de PCRM şi au contribuit la alegerea preşedintelui RM, deblocând procesul politic şi evitând alegerile parlamentare anticipate. Acum, cunoscând evoluţia economică a RM, ne putem imagina mai bine cât de grave ar fi fost consecinţele unor noi alegeri anticipate, după altele două.

PCRM, „setat” pe confruntare

Însă, fiind „setaţi” pe confruntare, pe revanşă, liderii PCRM nu au recunoscut legitimitatea alegerii preşedintelui RM nici după ce Curtea Constituţională a dat un verdict pozitiv. Ca să se distanţeze cât mai mult de AIE şi obiectivul integrării europene, PCRM s-a inclus în campania de reorientare a vectorului geopolitic al RM de la Vest spre Est. Este grăitoare ieşirea la rampă, în ajunul Crăciunului, a lui Oleg Voronin, care a acordat un interviu cotidianului „Adevărul”. Nicio notă de compromis, niciun cuvânt de reconciliere, niciun gest de resemnare, doar război, război, război, ne promite el. Vlad Plahotniuc fiind „veriga slabă” a AIE, comuniştii şi-au concentrat loviturile asupra sa. Între timp, PCRM începe să piardă tot mai mulţi din aderenţii săi, mai cu seamă pe plan local.

„Resovietizarea” CSI

Revenirea lui Putin la Kremlin cu un plan de „resovietizare” a spaţiului postsovietic s-a resimţit şi în RM. Moscova a pus în aplicare un şir de acţiuni care să determine aderarea statelor CSI la proiectul eurasiatic. În special, Chişinăului i s-a cerut ieşirea de facto din comunitatea energetică europeană. În pofida unei politici prudente, RM nu a reuşit să încheie un contract nou cu Gazpromul privind livrările de gaze naturale.

Răspunsul UE

UE a răspuns cu promisiunea de a semna cu RM, la finele anului 2013, acordurile de asociere şi de creare a unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător şi, posibil, a acordului privind ridicarea regimului de vize, aflat la etapa a doua a implementării. Vizita la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel, a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a confirmat pentru cetăţenii RM că UE nu e dispusă să cedeze presiunilor ruseşti, nu recunoaşte pretenţiile Moscovei asupra teritoriului nostru. Declaraţia secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, că SUA va încerca să stopeze realizarea proiectului de refacere a URSS a avut drept ţintă directă şi clasa politică de la Chişinău.

Detalii „realiste”

Cu toate astea, „povestea de succes” a integrării europene a RM începe să fie completată de vizitatorii occidentali cu tot mai multe detalii realiste, aşa încât „succesul” devine tot mai relativ, iar lista deficienţelor tot mai mare. Lupta cu corupţia, reformarea procuraturii şi poliţiei, independenţa judecătorilor este refrenul pe care îl auzim cel mai des de la partenerii noştri occidentali atunci când se trece de la capitolul „realizări” la cel al acţiunilor imperioase. Deocamdată, AIE se poate lăuda cu trecerea Centrului Anticorupţie de la guvern în subordinea Parlamentului şi cu formarea Consiliului Naţional pentru Integritate care ar trebui să verifice declaraţiile de avere şi conflictele de interese ale celor care ne conduc. Însă niciuna din aceste două structuri nu este funcţională. Modul netransparent de selectare a preşedintelui CNI, Anatol Donciu, a cărui integritate ridică semne de întrebare, după cum a demonstrat presa („Ziarul de Gardă”), compromite intenţiile declarate ale AIE. Nu cunoaştem nici azi cu siguranţă care sunt averile politicienilor noştri.

Sunt salutabile acţiunile de limitare a implicării companiilor offshore în activitatea bancară, dacă acestea refuză să-şi divulge proprietarii, dar nu s-a mers şi în direcţia transparentizării acţionarilor băncilor comerciale, cerută de FMI.

O problemă în sine

Deşi mai puţin acută, relaţia dintre membrii AIE a rămas în continuare o problemă în sine. Dacă Filat a învăţat lecţia, nu acelaşi lucru se poate spune despre Ghimpu. El nu se jenează să facă aluzii jignitoare, să-şi învinuiască partenerii, în special pe cei din PLDM, de intenţii rele, la unison cu PCRM. Nu ratează nicio ocazie să lovească în PLDM nici Marian Lupu. Impresia e că liderii AIE lucrează de zor pentru viitoarea campanie electorală, trăgând fiecare cât mai mult jăratec la turta sa.

În general, anul 2012, foarte dificil din punct de vedere economic, poate fi caracterizat ca o încercare modestă de a ridica eficienţa politicii interne la nivelul celei externe, de a porni din loc carul reformelor urgente. Însă vom vedea la anul, dacă s-a pornit cu adevărat.


Nicolae Negru

The following two tabs change content below.