Anul 2011, „Sfârşitul tarifelor mici”

PREŢURI // După anul nou, vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru achitarea serviciilor comunale

Lanţul scumpirilor nu se opreşte cu majorarea preţurilor la carburanţi şi produsele lactate, în 2011 vor fi stabilite noi tarife la gazele naturale, energia termică şi energia electrică. „Tarifele oricum se vor majora, rămâne să vedem cu cât anume”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică.

Deja vu

La fel ca anul 2010, care a debutat cu majorări de preţuri la carburanţi, lactate, după care a urmat scumpirea gazelor naturale, a energiei termice şi celei electrice, şi anul 2011 ar putea să înceapă cu scumpiri. Valul de scumpiri a început deja. Amintim că săptămâna trecută ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc a justificat preţul ridicat la produsele lactate, măsura fiind solicitată de producătorii alertaţi de scumpirea benzinei şi motorinei. „Fiecare companie trebuie să-şi menţină rentabilitatea afacerilor”, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul unei ședințe care s-a desfășurat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde au fost convocaţi mai mulţi producători de lactate. După ce benzinăriile din ţară au afişat preţuri mai mari cu 5 la sută la benzină şi motorină, în magazinele alimentare urmează să fie schimbate preţurile la lactate, cu 5 % mai ridicate, adică pentru un litru de lapte vom scoate din pungă cu vreo 30 de bani mai mult.

Ultimul val de scumpiri

Chiar dacă Moscova promite că va ieftini gazele în cazul în care Partidul Democrat face alianţă cu Partidul Comuniştilor, directorul ANRE consideră că scumpirea gazelor este inevitabilă. Potrivit lui Parlicov, de la 1 ianuarie 2011, Republica Moldova va plăti pentru gaze un preţ mediu european, ceea ce înseamnă că gazele se vor scumpi cu cel puţin 11 %. „Majorarea tarifelor la gaze va dicta creşterea tarifelor la energia electrică şi la cea termică. Nu este un val, ci un ţunami de scumpiri peste care trebuie să trecem. Sincer vă spun, nu avem nici o plăcere să majorăm tarifele”, a spus pentru JURNAL Victor Parlicov. Acesta a menţionat că trebuie să depăşim această „terapie de şoc” şi ne-a asigurat că acesta va fi ultimul val de scumpiri. „Ulterior, tarifele s-ar putea majora doar dacă vor fi schimbări pe piaţa valutară, cum ar fi creşterea cursului la dolar şi euro”, a spus directorul ANRE.

Cât priveşte majorarea tarifului pentru călătoria cu micobuzul de la 3 la 5 lei solicitată de un grup de administratori de rute din Chişinău, ca urmare a majorării preţului la carburanţi cu 80 de bani, edilul capitalei s-a arătat foarte categoric. „Mai întâi să fie majorate salariile şi pensiile oamenilor, apoi se discută celelalte lucruri”, a declarat Dorin Chirtoacă. Deci Primăria Chişinăului este împotriva majorării taxei pentru călătoria în microbuze.

Legendă :  Larisa (65 de ani) din Camenca la Piaţa Centrală din capitală. Este vânzătoare de 19 ani şi zice că preţurile la produsele lactate de casă au scăzut, în medie, cu cinci lei pe perioada postului, deşi cele din magazine s-au majorat odată cu scumpirea carburanţilor

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.