Anul 2010 i-a îmbogăţit pe demnitari

PROPRIETĂŢI // Respectând tradiţia, două treimi din demnitarii şi funcţionarii publici îşi ascund veniturile de ochii publici

Anul 2010 a fost prolific pentru averile majorităţii demnitarilor. În timp ce, oficial, R. Moldova s-a zbătut să iasă din criză, multor dintre oficialii care ne conduc le-a mers bine anul trecut. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile de avere pe care le-au depus.

Ce-i drept, nu toţi s-au grăbit să respecte norma legală care îi obligă ca până la 31 ianuarie să depună declaraţii de avere la Comisia centrală de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate.

Acest termen a fost respectat de doar o treime dintre cei 4000 de demnitari şi funcţionari obligaţi să o facă. Explicaţia e cât se poate de simplă. Chiar dacă legea îi obligă, practica de până acum a demonstrat că niciun demnitar nu a fost sancţionat atunci când a încălcat-o.

Filat s-a îmbogăţit cu opt milioane

Potrivit declarației de avere, premierul Vlad Filat a câştigat anul trecut de 50 de ori mai mult din afacerile sale, decât din activitatea sa oficială. În total, demnitarul s-a îmbogățit în 2010 cu peste opt milioane de lei, dar a “sărăcit” cu o maşină.

Astfel, la locul de bază de muncă, Filat a obţinut, anul trecut, venituri de 164.164 lei.

În schimb, venitul obţinut din valori mobiliare, imobiliare şi cote de participare în capitalul agenţilor economici a constituit în 2010 peste 8,3 milioane de lei.

Menționăm că câștigurile din afacerile premierului s-au majorat cu aproape un milion de lei, anul trecut. Spre comparație, în 2009, Filat a câștigat doar 7 milioane de lei din cotele de participare în capitalul companiei românești în care deține acțiuni.

La fel ca şi în anii precedenţi, premierul a declarat că deţine în proprietate o casă de locuit, valoarea căreia a fost estimată la  de 4,6 milioane de lei, şi două maşini – o Toyota Rav 4 (2001) şi o Niva Vaz 2121.

Din declaraţia pentru anul 2010, lipseşte  BMW-ul 760 al premierului, menționat în declarația de avere pentru 2009.

Președinta Curţii de Conturi câștigă mai mult decât Filat

Oricât de straniu ar părea, dar premierul moldovean câștigă de aproape două ori mai puțin decât președinta Curții de Conturi (CC), Ala Popescu.

Potrivit declarației de avere, aceasta a câștigat anul trecut 297 de mii de lei de la locul de bază de muncă și alte 22,4 mii de lei din alte surse legale (pensie, premii sau indemnizații – n.r.). Menționăm că, față de anul 2008, salariul Alei Popescu a crescut în 2010 de două ori.

Președinta CC deține în proprietate un apartament și un garaj în Chișinău, o jumătate de casă în s. Ivancea, r. Orhei, și un automobil Mitsubishi outlander.

Veniturile din afaceri ale lui Lazăr s-au triplat

Dintre miniștrii care au reușit să-și plaseze pe site declarațiile de avere, cel mai înstărit este Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Pe lângă salariul de funcție de 212 mii de lei, demnitarul a mai obținut în 2010 1,2 milioane de lei din afaceri. Spre comparație, în 2009, aceleași afaceri i-au adus lui Lazăr un câștig de doar 402 mii de lei.

Venituri considerabile a obținut în 2010 și noul ministru al Tehnologiei Informației, Pavel Filip – 566 mii de lei. Menționăm că, anul trecut, acesta deținea funcția de director al S.A. “Tutun CTC”.

Din declarația sa de avere aflăm că Filip este proprietarul a două case (una în Chișinău, de 944 mii de lei și alta în s. Pănășești, r. Strășeni, în valoare de 66 mii de lei – n.r.). De asemenea, demnitarul mai deține în proprietate un garaj și două automobile de marca BMW (BMW X5 – de 400 de mii de lei și BMW 325 – 30 de mii de lei – n.r.).

Guvernatorul BNM e plin de datorii

Din păcate, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, nu a menționat în declarația sa de avere ce venituri a obținut anul trecut. Aflăm însă din document că acesta deține în proprietate o casă în Chișinău, evaluată la 990 de mii de lei, două mașini de marca Renault Laguna și Ford Fiesta, 50 % din acțiunile unei firme și câteva conturi bancare în Serbia și R. Moldova pe care își păstrează economiile de 71 de mii de lei.

În schimb, Drăguțan este plin de datorii. În declarația de avere pentru anul trecut, oficialul menționează că are de întors până în 2013 un credit de 418 mii de lei la o bancă și un alt credit de 141,8 mii de lei la o companie de leasing financiar din R. Moldova.

Chetraru are depozit bancar de 100.000 $?

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Viorel  Chetraru, declară că a obținut anul trecut un venit de 173 025 lei de la locul de bază de muncă, iar șeful SIS-ului, Gheorghe Mihai, susține că valoarea totală a salariului pe care l-a obținut anul trecut este de 165 419 lei.

De asemenea, Mihai declară 131 058 lei, obţinuți din alte surse legale, iar Chetraru – 125 628 lei din depuneri la instituţii financiare. Este vorba despre o sumă neprecizată pe care soția sa ar fi depus-o în bancă la sfârșitul anilor ’90, susține Chetraru. Conform estimărilor noastre, depozitul bancar al familiei Chetraru ar putea fi de circa 100 de mii de dolari.

Bazându-ne pe declarațiile de avere depuse, nici directorul SIS, și nici cel de la CCCEC nu și-au cumpărat anul trecut nicio casă sau mașină.

Ca și până la învestirea sa în funcția de director al CCCEC, Viorel Chetraru deţine astăzi un imobil în Chişinău, estimat la peste 669 326 lei, şi un automobil model „Renault Megane” în valoare de 7000 euro.

Demnitarii fără casă

Cel puțin doi dintre oficialii care și-au făcut deja publice declarațiile de avere nu au un spațiu locativ. Este vorba despre primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, și ministrul Tineretului și Sportului, Ion Ceban. Ambii locuiesc împreună cu părinţii.

Chiar dacă a câștigat anul trecut din salariul său de primar peste 105 mii lei, la fel ca și în ceilalți trei ani de când își exercită mandatul, Dorin Chirtoacă nu și-a cumpărat nimic valoros din 2007 încoace.

La fel ca și în ziua în care a intrat în funcția de edil al capitalei, Chirtoacă declară și astăzi că deţine 1/3 cotă-parte dintr-o casă din comuna Coloniţa, municipiul Chişinău, care valorează 170 de mii de lei, dar şi un autoturism de model Opel Astra, care valorează 28400 de lei.

Ministrul Ceban are și mai puține proprietăți. Cu excepția venitului obținut la locul de bază de muncă (116.295 lei), demnitarul nu mai deține nimic. Chiar și firma pe care o deținea în 2009 și-a sistat activitatea anul trecut.

Filat vrea să ştie dacă „Plâng şi cei bogaţi”

Premierul Vlad Filat a cerut miercuri directorului CCCEC, Viorel Chetraru, să-i prezinte informațiile despre numărul demnitarilor care au depus declarațiile pe avere.

„Vreau să fiu informat exact cine nu a îndeplinit această obligație legală. Să nu avem o situație ca în filmul „Plâng şi cei bogaţi”, pentru că te uiți în declarațiile de venit și… . Trebuie să avem niște declarații reale”, a spus premierul în cadrul ședinței Guvernului.

În acelaşi timp, şeful Guvernului s-a arătat nemulţumit că, până pe 31 ianuarie, doar o treime din demnitari şi-a declarat veniturile.

Filat i-a cerut lui Chetraru să vină cu propuneri de modificare a legii, astfel încât cei care întârzie cu declaraţiile să fie penalizaţi.

5 ani de închisoare pentru declaraţii false

După ce declaraţiile de avere ale demnitarilor ajung la Comisia Centrală de Control (CCC), aceasta este obligată să le verifice în două etape. Dacă sunt depistate încălcări, CCC se adresează Centrului Anticorupţie cu solicitarea de a verifica amănunţit declaraţia suspectă.

Pentru cifre eronate în declaraţia de avere, demnitarii riscă amenzi de maxim 20 de mii de lei sau închisoare de până la 5 ani. Cu toate acestea, din cauza lacunelor legale, până astăzi niciun om de stat nu a fost pedepsit.

Cine trebuie să depună declaraţii de avere?
Potrivit legii, cei care trebuie să-și declare veniturile şi proprietăţile sunt: preşedintele republicii, deputaţii, membrii Guvernului, judecătorii, procurorii, membrii Curţii de Conturi, membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, membrii Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, avocaţii parlamentari, preşedintele Comisiei Electorale Centrale şi adjuncţii lor (permanenţi), şeful şi adjuncţii şefului Aparatului Guvernului, şefii oficiilor teritoriale ale Aparatului Guvernului, conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.