Anul 1812, dezbătut la nivel internaţional // CONFERINŢĂ

Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei și Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române organizează, sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei și a Academiei Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Conferința științifică internațională cu genericul „Basarabia – 1812. Problemă naţională, implicații internaționale”.

Conferinţa are scopul de a suscita interesul publicului larg faţă de o problematică ce ţine de trecut – Tratatul de pace ruso-turc de la Bucureşti din 16/28 mai 1812 –, dar cu profunde rezonanţe în contemporaneitatea noastră.

La conferinţă vor participa istorici din Republica Moldova, România, Rusia, Polonia, Ucraina, Italia, Turcia, Austria, Letonia, Finlanda şi Lituania. Primele două zile ale lucrărilor se vor desfăşura la Chişinău (14–15 mai). Inaugurarea conferinţei va avea loc în 14 mai la ora 9.00, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare, nr. 1, Sala Azurie), va fi urmată de 22 de comunicări ştiinţifice în plen. În 15 mai participanţii vor avea 11 intervenţii în prima parte a zilei. Lucrările vor continua la Iaşi în ziua de 16 mai. Se va lucra pe mai multe ateliere – „Basarabia 1812: Istorie şi Patrimoniu”, „Istorie Modernă” şi „Istorie Contemporană” – în total 50 de comunicări. Acestea vor reflecta: contextul internaţional al evenimentelor de la 1812 (perspectivele rusă, austriacă, otomană), Basarabia în primele decenii după 1812, aspectele sociale şi demografice, problema Basarabiei în anii Primului Război Mondial şi în perioada interbelică, momentul 1940, chestiunea Basarabiei în context internaţional, evoluţia vieţii din RSS Moldovenească după al Doilea Război Mondial.

Ca urmare a lucrărilor conferinţei se preconizează publicarea unui volum ce va cuprinde textele comunicărilor ştiinţifice.

Pentru detalii: dr. Marius Tărîţă, Institutul de Istorie Stat şi Drept, tel. 23-45-90, 068419205, email: [email protected]

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)