Antologia „O mie de ani cu fața la soare” de Nicolae Popa va fi lansată pe 13 februarie

 

A apărut prima antologie de poezie a lui Nicolae Popa, în preajma celor 60 de ani pe care scriitorul îi va împlini pe 13 februarie. Antologia „O mie de ani cu fața la soare” a fost publicată la Editura Arc și se deschide cu o prefață de Eugen Lungu din care cităm: „Nicolae Popa este, cred, poate cel mai realizat scriitor al generației sale, poetul fiind concurat serios de romancierul Nicolae Popa, de autorul unor aiuritoare ca imaginar și cuceritoare ca demers proze scurte, de povestitorul pentru copii cu o spontaneitate a fantazării prea puțin obișnuite la noi”.

Emilian Galaicu-Păun constată: „E pentru prima dată când Nicolae Popa face o selecție din creația sa, propunându-ne o primă antologie de autor.  Dacă mă gândesc mai bine, după cum am mai spus-o și cu altă ocazie, poezia lui Nicolae Popa e în căutarea locului pierdut, „locul unde a trebăluit îngerul” sau, și mai misterios, e o căutare de negăsire, după cum reiese clar din excepționalul poem „Ultima scrisoare scribului”.

„Poezia lui Nicolae Popa este un salt, mereu repetat, din realitatea banală, comună a unor senzații, gânduri, exerciții scriptice sau a unor stări, situații, determinări și condiții de viață în tensiunea unor energii extensive, ale unor big banguri ale imaginației dezlănțuite, în care transpar, neașteptate, zguduitoare, perplexe, dramatice uneori, presentimente umane, spaime, pofte, dorințe, avânturi, aspirații, sensuri grave ale trecerii ori ale perenității”, afirmă Andrei Țurcanu.

Lansarea antologiei va avea loc miercuri, 13 februarie, ora 15.00, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Sunt invitați toți cei pasionați de poezie.

Cristina Melnic

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)