Antimixt // Reprezentanții ONG-urilor îşi propun să constituie un grup de inițiativă ce urmează să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală, după care vor colecta semnături în susținerea plebiscitului

O circumscripţie e formată din localităţi din 2–4 raioane. De exemplu, circumscripţia 22 cuprinde localităţi din Ialoveni, Străşeni şi Călăraşi, pe când satul Condriţa, din mijlocul acestei circumscripţii, este atribuit unei alte unităţi

Mai mulți reprezentanți ai societății civile, experți economici şi politici propun organizarea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt, votat de PD-PSRM în vara acestui an cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, a partenerilor externi și a opiniei publice. Reprezentanții ONG-urilor îşi propun să constituie timp de o lună un grup de inițiativă ce urmează să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală, după care vor colecta timp de două luni (nu mai puțin de 200.000) semnături în susținerea plebiscitului.

Autorii inițiativei atrag atenția că R. Moldova se confruntă la momentul actual cu o situație inedită în care PD, un partid cu o popularitate scăzută, deține controlul tuturor puterilor în stat – legislativă, executivă și judecătorească, dar și a mai multor instituții media. În urma alegerilor parlamentare din 2014, partidul a obținut doar 15,8% din sufragii, traseismul politic însă a schimbat esențial structura Parlamentului. „Datorită unui arsenal larg de instrumente de convingere în mare parte ilicite democrații au reuşit să formeze această majoritate. Înțelegând că nu are șanse să câștige în cadrul fostului sistem proporţional de alegeri, PD a întreprins din 2012 mai multe încercări să modifice sistemul electoral. Acest lucru i-a reușit în vara acestui an. Este o inițiativă abuzivă ce dezavantajează partidele de opoziție și cetățenii, de aceea venim cu inițiativa de a anula abuzurile comise de acest Parlament”, a declarat Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme.

„Cel mai mare abuz din istoria acestui stat”

Valeriu Paşa, expert „WatchDog”, susține că din moment ce actuala guvernare nu a întreprins nimic pentru a restitui miliardele furate, iar datoria este transferată pe umerii cetățenilor, care urmează să restituie peste 25 de miliarde în decurs de 25 de ani, acest partid demonstrează că este complice la crimă.

„Actualul sistem electoral reprezintă un instrument prin care acest partid încearcă să se mențină la putere prin tot felul de practici murdare: manipulări, resurse administrative, corupere și, nu în ultimul rând, justiție controlată. De aceea dorim să fie anulat sistemul electoral mixt, așa cum ne-au recomandat experții Comisiei de la Veneția. Alegerile sunt ultimul instrument al democrației, la care mai pot recurge cetățenii R. Moldova, pentru a nu permite instaurarea unei dictaturi în adevăratul sens al cuvântului”, a spus expertul.

Potrivit reprezentanților Centrului de Politici și Reforme, odată ce nu a existat un consens în societate la modificarea sistemului electoral, referendumul rămâne ultimul instrument prin care cetățenii își pot exprima voința.

Deputaţi de buzunar

La rândul său, comentatorul politic Oazu Nantoi consideră că cetăţenii trebuie să conștientizeze că avem un stat captiv. Dacă societatea nu acceptă să fie manipulată la infinit, să aibă un pseudoparlament unde stau toți laolaltă într-un singur buzunar, cetățenii ar trebui să susțină acest referendum și următoarele alegeri să aibă loc în baza unui sistem electoral proporţional. „Să-și spună cuvântul oamenii din moment ce parlamentul nu reprezintă voința și interesul societății”, a afirmat Nantoi.

Inițiatorii referendumului recunosc că procedura nu va fi ușoară, dar este unicul exercițiu democratic prin care cetățenii își mai pot decide viitorul. „Avem în fruntea statului o grupare criminală organizată, care ne fură în fiecare zi, ne fugărește rudele, prietenii peste hotare. Aceştia însă au creat condiții în care nu îi putem alunga din Parlament. Va fi greu, dar societatea își va putea exprima voința asigurând o prezență masivă la referendum”, a menţionat expertul economic Sergiu Tofilat.

Anterior şi liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, a lansat iniţiativa de a organiza un referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral adoptată la 20 iulie 2017.

Croite la comandă

Amintim că Guvernul a aprobat recent harta circumscripţiilor uninominale care cuprinde 51 de unităţi, dintre acestea doar trei îi revin diasporei. Astfel a fost confirmată una din cele mai sumbre aşteptări formulate de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de partidele de opoziţie şi de reprezentanţii societăţii civile, de a lipsi diaspora de posibilitatea de a influenţa real starea politicului din R. Moldova.

Şi dacă iniţial PD anunţa că fiecare raion va avea propriul deputat şi că aleşii vor fi mai aproape de popor, în realitate, lucrurile stau altfel. O circumscripţie e formată din localităţi din 2–4 raioane. De exemplu, circumscripţia 22 cuprinde localităţi din Ialoveni, Străşeni şi Călăraşi, pe când satul Condriţa, din mijlocul acestei circumscripţii, este atribuit unei alte unităţi.

Expertul IDIS Veaceslav Berbeca a declarat pentru JURNAL de Chişinău că ridică multe semne de întrebare modul în care au fost delimitate aceste circumscripţii. „Felul în care au fost ciopârţite raioanele sugerează că s-a recurs la inginerii electorale cu scopul de a favoriza anumite partide ca să câştige alegerile în anumite circumscripţii. Nu este exclus că au fost create în baza datelor de la alegerile precedente”, a spus Berbeca.

PAS şi PPDA au declarat anterior că activitatea acestei comisii este o dovadă în plus a încercării autorităţilor de a manipula şi de a frauda următoarele alegeri şi că hotarele au fost conturate astfel pentru a avantaja PD–PSRM.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)