ANTICONSTITUŢIONAL // Procurorii interceptează ilegal convorbirile avocaţilor

Un avocat reclamă a fost interceptat ilegal timp de opt luni în cadrul dosaruluiHeroina

Avocatul Marian Babără s-a adresat cu o plângere la Procuratura Generală (PG) în care a solicitat tragerea la răspundere a procurorului secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale, Lilian Cociu. Acesta a interceptat ilegal, timp de opt luni, telefonul său în cadrul dosarului „Heroina”, în care el asigura apărarea lui Murat Karalar, şoferului microbuzului care transporta heroina printre fasole.

Deşi avocatul a câştigat procesul în instanţa de judecată împotriva procurorului, pe care l-a acuzat de imixtiune ilegală în viaţa privată şi în activitatea de avocat, PG a refuzat să pornească o urmărire penală pe numele angajatului său.

Avocatul Marian Babără a aflat că convorbirile sale au fost interceptate când a făcut cunoştinţă cu materialele dosarului „Heroina”. Spre surprinderea sa, printre numerele de telefon pentru care procurorul solicitase autorizarea ridicării descifrărilor convorbirilor telefonice figura şi al său. „Am simţit un mare disconfort personal când am aflat că am fost interceptat o perioadă atât de îndelungată. Mai ales că în acea perioadă nu reprezentam doar interesele lui Murat Karalar, ci ale mai multor clienţi cărora le acordam asistenţă juridică, respectiv, au avut şi ei un anumit disconfort când au aflat că au fost interceptaţi”, spune el.

A cerut despăgubiri de 200000 de lei

În iunie 2010, Babără s-a adresat în instanţa de judecată, solicitând despăgubiri din partea statului în valoare de 200 de mii de lei pentru încălcarea dreptului la viaţa privată şi a dreptului constituţional al oricărei persoane la apărare, în cazul dat – dreptul clientului său Murat Karalar.

Judecătoria Râşcani, deşi a recunoscut că judecătorul de instrucţie a autorizat ilegal amestecul procurorului în activitatea avocatului, încălcând astfel grav prevederile articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a decis să admită parţial acţiunea avocatului.

Judecătoarea Judecătoriei Râşcani, Elena Cobzac, a decis în final să reducă suma despăgubirilor achitate avocatului de la 200 de mii la 200 de lei, bani ce urmau a fi ridicaţi din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Finanţelor.

Abuz constatat prin decizia CSJ

Avocatul lui Marian Babără a contestat decizia în instanţele ierarhic superioare, iar după un litigiu de aproape doi ani, la 2 mai 2012, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a emis o hotărâre definitivă prin care suma despăgubirilor a fost majorată până la 5000 de lei. „Mă aşteptam la o compensaţie bănească cât de cât echitabilă, dar dacă aşa a decis Curtea m-am conformat, la urma urmei mai puţin contează suma decât faptul că am scos la iveală ilegalităţile la care a recurs procurorul”, spune avocatul.

Potrivit acestuia, mai sunt cazuri în care se ridică descifrările şi se ascultă în mod ilegal discuţiile avocaţilor cu clienţii săi. „În cazul meu, însă, procurorul a avut obrăznicia să urmeze calea legală, să se adreseze judecătorului de instrucţie şi să solicite autorizarea procesului de interceptare pe întreaga perioadă în care i-am acordat asistenţă juridică lui Murat Karalar”, mai spune Babără.

După ce a câştigat procesul, avocatul a depus o plângere la adresa conducerii Parlamentului şi a Comisiei parlamentare de specialitate, informând despre cele întâmplate. Totodată, acesta a depus o cerere la Procuratura Generală în care a solicitat tragerea la răspundere a procurorului Lilian Cociu pentru abuz şi neglijenţă în serviciu, cu suspendarea provizorie din funcţie a acestuia pentru perioada examinării cererii.

„Abuzul în serviciu a fost constatat şi printr-o decizie judecătorească definitivă. Consider că este echitabil, din moment ce statul a suferit un prejudiciu în valoare de 5000 de lei în urma acţiunilor lui Lilian Cociu, să fie tras şi el la răspundere”, mai spune Babără.

Deocamdată, avocatul nu a primit niciun răspuns. Solicitat de JURNAL, Vladislav Căruceru, procurorul care a examinat acest caz, a declarat că, la 26 octombrie curent, PG a emis refuz de începere a urmăririi penale pe numele lui Cociu, refuzând să explice motivele acestei decizii.

Avocatul Babără nu e unicul care a fost interceptat

Potrivit lui Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, CEDO a pronunţat o hotărâre în care menţionează că legislaţia RM, prin interceptarea convorbirilor telefonice, nu asigură protecţia necesară avocaţilor. „Am mai avut cazuri de acest gen, când discuţiile avocaţilor au fost interceptate la solicitarea procurorilor, dar în acele cazuri avocaţii nu s-au adresat în instanţă ori n-au perseverat, aşa cum a făcut Babără. De regulă, ei află că au fost interceptaţi după ce a avut loc procesul şi nu se adresează în instanţă, deoarece aceasta doar declară ilegală interceptarea şi atât. În cazul dat, avocatul a fost mai combativ şi a dus la bun sfârşit procesul”, a remarcat Gribincea.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, în pofida recomandărilor CEDO, datele statistice demonstrează că, în decursul ultimilor cinci ani, numărul autorizaţiilor prin care se solicită ridicarea interceptărilor telefonice s-au dublat. Dacă în 2006 au fost autorizate 1891 de interceptări ale convorbirilor telefonice, în 2009, numărul acestora a crescut până la 3803, în 2010 – 3890, iar în 2011 – 3539.

Dosarul „Heroina” bate pasul pe loc

După ce Curtea de Apel Chişinău i-a achitat pe cei patru poliţişti implicaţi în dosarul „Heroina”, Curtea Supremă de Justiţie a remis dosarul spre o nouă examinare în aceeaşi instanţă, în alt complet de judecată. Pe moment, dosarul e pe ultima sută de metri, dar o decizie finală încă nu a fost emisă. Procurorii îi acuză pe Corneliu Savca, Dumitru Moiseev şi pe ceilalţi doi poliţişti de neglijenţă în serviciu, abuz şi exces de putere, fals în documente, iar pe cetăţenii turci Karalar Murat şi Cernit Murat – de transportare în scop de desfacere a substanţelor narcotice în proporţii deosebit de mari.

Amintim că, în aprilie 2009, la Chişinău au fost capturate 200 kg de heroină, ascunse în saci de fasole, în valoare de circa 10 milioane de euro. Potrivit procurorilor, drogurile au fost aduse din Afganistan şi urmau a fi transportate în Europa.
Ulterior, Procuratura Botanica i-a învinuit pe patru poliţişti moldoveni şi doi cetăţeni turci de implicare în trafic de droguri, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a achitat pe cinci dintre suspecţi, în închisoare rămânând doar un cetăţean turc.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu