Anticipatele, fatale pentru AIE

SCENARII // „Oricare ar fi decizia CC, mergem spre anticipate”

Curtea Constituţională nu va permite modificarea art. 78 din constituţie printr-o lege organică. O eventuală modificare a Constituţiei va crea un precedent de care s-ar putea folosi pe viitor şi alte partide ce vor acumula majoritatea simplă în parlament. În urma deciziei CC de astăzi, parlamentul se va dizolva şi se vor anunţa alegeri anticipate care vor fi fatale pentru AIE. Alegerile ar costa între 30 şi 50 milioane de lei. Oligarhii vor finanţa din nou partidele în electorală ca acestea să facă jocul lor. Acestea sunt scenariile analiştilor politici privind viitorul politic al RM.

Vadim VASILIU

Astăzi, Curtea Constituţională (CC) se va pronunţa asupra modificării art. 78 din Constituţie. Sesizarea a fost depusă pe 6 aprilie 2011 de către trei deputaţi: Mihai Ghimpu (PL), Raisa Apolschi (PD) şi Tudor Deliu (PLDM). Deputaţii au cerut CC să se pronunţe asupra posibilităţii alegerii şefului statului cu o simplă majoritate în parlament, majoritate constituită din 51 de deputaţi.

Analistul politic Igor Boţan a spus că CC îşi va şifona imaginea dacă va permite acest lucru. Potrivit analistului, oricare ar fi decizia CC, lucrurile nu se vor schimba, deoarece două partide se opun – PCRM şi PLDM. „PL şi PD vor avea un motiv în plus să acuze PLDM-ul că nu a acceptat alegerea şefului statului aşa cum prevedea înţelegerea din decembrie 2010”, a declarat Boţan. Totodată, analistul consideră că CC nu va permite schimbarea Constituţiei prin lege organică, iar acest fapt va duce la alegeri anticipate.

Conflict între componentele AIE

Analistul politic Vasile Croitoru consideră că modificarea Constituţiei va duce la un conflict nu doar între PCRM şi AIE, dar şi între componentele AIE. „Reacţia va fi foarte dură din partea PCRM şi PLDM. Ne vom adânci într-o criză care va consta în faptul că PL şi PD vor încerca să pună în aplicare acest scenariu. Însă PLDM-ul şi PCRM-ul îl vor bloca, şi iarăşi nu vom ajunge la niciun rezultat”, a opinat analistul.

Croitoru consideră că cel mai probabil se va ajunge la alegeri anticipate care vor avea loc cel mai devreme în decembrie 2011, iar cel târziu în primăvara lui 2012. Totodată, analistul consideră că PD şi PL vor avea rezultate mult mai modeste la noile anticipate, iar PLDM ar putea să-şi menţină rezultatul datorită imaginii lui Vlad Filat. „PLDM are un avantaj datorită faptului că premierul Filat este o locomotivă în momentul de faţă. Acesta ar putea menţine ratingul actual al partidului său”, a opinat analistul.

CC va pasa sarcina din nou spre parlament

Nici Anatol Ţăranu nu consideră că CC va schimba Constituţia printr-o lege organică. „Este foarte puţin probabil că CC va accepta schimbarea Constituţiei. CC va plasa mingea în terenul politicienilor şi va lua o decizie prin care va spune că trei cincimi sunt necesare pentru alegerea preşedintelui şi nu pot fi schimbate deloc”, a declarat Ţăranu.

Anatol Ţăranu are trei variante pentru evoluţia evenimentelor: „1. Reformatarea actualei majorităţi parlamentare, cu participarea într-un fel sau altul a comuniştilor la guvernare. 2. Alianţa va găsi argumente pentru a-i atrage pe comunişti să voteze preşedintele ţării. 3. Alegeri anticipate – varianta cea mai probabilă”.

Expertul politic de la „IDIS Viitorul”, Cornel Ciurea, consideră că se va găsi o cale prin care CC să se spele pe mâini. „Mă aştept să fie trei voturi împotriva trei. În acest caz, CC pasează sarcina alegerii preşedintelui din nou spre parlament. În cazul în care curtea va lua decizia în favoarea solicitării AIE, cred că va exista o oarecare delegitimare a acestei instituţii”, a conchis expertul.

Costurile unor alegeri anticipate         

Analiştii politici consideră că alegerile anticipate vor duce la imposibilitatea formării unei noi alianţe de dreapta. Igor Boţan susţine că anticipatele vor duce la pierderea componenţei alianţei. „Acest lucru este foarte grav, înseamnă că ei au dat cetăţenilor RM o speranţă pe care tot ei au distrus-o”, concluzionează Boţan.  

Expertul „IDIS Viitorul” Cornel Ciurea are aceeaşi poziţie: „Un lucru este cert – după noile alegeri anticipate, formarea AIE va fi puţin probabilă. Au fost câteva încercări de a se menţine la putere”.

Anatol Ţăranu consideră că anticipatele vor crea posibilitatea venirii la putere a PCRM. „Dacă reîntoarcerea PCRM la guvernare, se va reproduce formula anului 2001 sau 2005, va fi o adevărată catastrofă pentru RM. Dar noi deja trăim în stare de catastrofă în codiţiile în care ţara nu este guvernată”.

Între 30 şi 50 de milioane de lei vor costa noile alegeri anticipate, bani care nu vor fi direcţionaţi pentru protecţia socială. Oligarhii iarăşi vor finanţa campaniile electorale ale partidelor politice, iar acestea vor face jocul lor. Acestea sunt scenariile analistului Vasile Croitoru. Acesta afirmă că „administraţia publică centrală va intra într-o perioadă de repaus, deoarece va fi implicată în campania electorală”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)