Antenă pentru Plahotniuc

MASS-MEDIA // Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a intrat în posesia „Antenei C” încă în 2007

Începând de vinerea trecută, radio „Antena C” nu mai există. În locul fostului post de radio municipal privatizat cu mare scandal acum trei ani, este difuzat „Prime FM”, parte a companiei „Prime Holding”, administrată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. De altfel, „Antena C” a încăput pe mâinile lui Plahotniuc încă atunci, în 2007, când Primăria capitalei i-a vândut-o la preţul unui apartament.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, noii proprietari ai postului îşi asumau responsabilitatea de a investi în trei ani trei milioane de lei în „Antena C”. În cazul în care această clauză a contractului nu ar fi fost respectată, primăria Chişinău putea cere rezilierea contractului. Investiţiile nu s-au făcut, dar autorităţile nu au cerut anularea contractului.

Liuticov, interpusul lui Plahotniuc?

Lansarea postului de radio „Prime FM” s-a făcut cu mare fast vinerea trecută. Cu această ocazie, patronii postului au dat şi un concert de zile mari în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi pentru că veni vorba de patroni, trebuie să precizăm aici câteva lucruri. Potrivit administratorului „Prime FM” (până mai ieri „Antena C” – n.r.), Victoria Bucătaru, postul de radio face parte din acelaşi trust media cu postul de televiziune „Prime TV”, despre care însuşi Vlad Plahotniuc a recunoscut în cadrul unei emisiuni de la „Publika TV” că este administrat de una dintre companiile care îi aparţin. Prin urmare, Plahotniuc a recunoscut public faptul că „Antena C” îi aparţine.

Totuşi datele de la Camera Înregistrării de Stat vorbesc despre altceva. Potrivit Registrului de stat al persoanelor juridice, asociatul unic al SRL „Antena C” este Dumitru Liuticov, cel care acum trei ani a cumpărat postul de radio municipal în cadrul unei licitaţii dubioase organizată de Primăria Chişinău. În acest caz, fie Plahotniuc minte atunci când îşi atribuie proprietăţi care nu-i aparţin, fie businessmanul a cumpărat „Antena C” încă în februarie 2007 prin intermediul interpusului său – Liuticov.
Roşca şi Tkaciuk – autorii ideii

Revenind la vânzarea postului municipal de radio, trebuie să amintim că premisele pentru înstrăinarea „Antenei C” şi a „Euro TV” (post municipal de televiziune – n.r.) au fost create prin adoptarea în iulie 2006 a Codului Audiovizualului care excludea audiovizualul public local. L-am contactat pe unul dintre autorii acelui document, ex-comunistul Victor Stepaniuc, pentru a-l întreba care au fost adevăratele motive pentru care s-a introdus această prevedere în lege. Stepaniuc a recunoscut că, deşi s-au adus mai multe argumente precum că aşa cer normele democratice europene, din start s-a urmărit scopul acaparării celor două posturi municipale. „Scopul a fost de a pune mâna pe „Antena C” şi „Euro TV”. În comisia noastră această idee era promovată intens de pepecedişti. La început, am încercat să mă opun, dar pe urmă am aflat că înţelegerea pentru introducerea acestei schimbări în legislaţie se făcuse la Preşedinţie. Autorii ideii erau Iurie Roşca şi Mark Tkaciuk. Ei erau cei care l-au convins pe Voronin”, susţine Stepaniuc.

Primăria ştia planul

Despre ce se punea la cale ştiau şi autorităţile locale, care, în regim de urgenţă şi cu grave încălcări de procedură, au adoptat o decizie a Consiliului Municipal Chişinău cu privire la scoaterea la privatizare a celor două posturi. Solicitat de JURNAL, fostul primar de Chişinău, Vasile Ursu, ne-a declarat că nu ştia exact cine vor fi cumpărătorii „Antenei C” şi „Euro TV”, dar i se dăduse de înţeles că acestea vor fi împărţite între comunişti şi creştin-democraţi.

Ursu afirmă că nu a ştiut despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în acea privatizare. De altfel, fostul primar susţine că nu l-a văzut niciodată nici pe Dumitru Liuticov, cel care a cumpărat „Antena C”. „În locul lui veneau mereu juriştii lui sau noul administrator al postului, Veaceslav Sâtnic. Adevărul e că nici nu mi-am dat interesul să ştiu cine este el”, ne-a comunicat Ursu. Liuticov nu a fost văzut niciodată nici de angajaţii postului de radio.

„Antena C” putea fi recăpătată

La trei ani de la înstrăinarea celor două posturi municipale, Vasile Ursu regretă vânzarea lor. „Îmi pare rău, dar nu-mi asum toată vina”, spune fostul primar care recunoaşte că privatizarea s-a făcut cu multe încălcări şi este nedumerit de faptul că noile autorităţi nu revin asupra tranzacţiei, mai ales că au şi posibilitate şi motive. Potrivit contractului semnat atunci de primăria Chişinău şi Dumitru Liuticov, „Antena C” a fost vândută la preţul de un milion 50 de mii de lei (preţul unui apartament cu patru camere – n.r.). În schimb, noul proprietar trebuia să investească în postul de radio trei milioane de lei pe parcursul a trei ani, în caz contrar, Primăria capitalei putea cere rezilierea contratului de vânzare-cumpărare.

Potrivit consilierului municipal Oleg Cernei, pe parcursul celor trei ani de la privatizare, noii proprietari ai postului nu au înştiinţat niciodată autorităţile locale despre modul în care îndeplinesc Planul de investiţii asumat prin contract. „Investiţiile nu s-au făcut, dar nici primăria nu a revenit la subiect”, susţine Cernei.

Fără sprijin în Alianţă

Aceeaşi sursă afirmă că, după alegerile locale din 2007, a propus în CMC crearea unei comisii speciale care să verifice modul în care noii proprietari de la „Antena C” şi „Euro TV” respectă planul de investiţii prevăzut în contract. Comisia a fost creată, dar rezultatele muncii lor nu s-au mai văzut. Şi deputatul liberal Valeriu Munteanu, fost jurist la „Antena C”, afirmă că a propus la începutul acestui an un proiect de lege care prevedea crearea unei comisii parlamentare care să investigheze modul în care s-a făcut privatizarea celor două posturi municipale de radio şi de televiziune. „Din păcate, iniţiativa mea nu a fost susţinută de colegii de alianţă. S-au invocat două motive: există alte priorităţi şi nu trebuie să dăm impresia că încercăm să ne răzbunăm pe PCRM şi PPCD prin intermediul Parlamentului. Să lăsăm Procuratura să-şi facă treaba”, susţine Munteanu.

Deputatul a refuzat să ne spună cine din colegii de alianţă s-a opus cel mai mult iniţiativei. Întrebat însă dacă este vorba de fracţiunea democrată, Munteanu a lăsat să se înţeleagă că nu e exclus să fie ei. Apropo de „Antena C” şi Partidul Democrat, conform dărilor de seamă făcute de partide în campania electorală din iulie 2009, „Antena C” a donat oficial zece mii de lei pentru electorala democraţilor.

„Antena C” ignoră solicitările primăriei

În decembrie 2009, Munteanu a mai făcut şi o interpelare în Parlament prin care a solicitat să i se comunice în ce mod şi în ce măsură cetăţenii Liuticov şi Boldureanu (patronul „Euro TV” – n.r.) au respectat obligaţiile contractuale privind investiţiile pentru dezvoltarea posturilor „Antena C” şi „Euro TV”. În răspunsul primit, deputatul este informat că Primăria a făcut un demers către cele două posturi media prin care a solicitat informaţia privind executarea programului de investiţii, dar deocamdată nu a primit niciun răspuns.

De asemenea, parlamentarul este informat despre faptul că ambilor proprietari ai posturilor li s-a solicitat să efectueze o expertiză privind executarea programelor de investiţii pe fiecare compartiment în parte. „Până în acest moment a prezentat informaţia solicitată doar postul de televiziune „Euro TV”, se arată în răspunsul la interpelare semnat de primarul Dorin Chirtoacă.

„Problema trebuie rezolvată în această toamnă”

De altfel, edilul capitalei a promis de mai multe ori în campania pentru fotoliul de primar că va reveni asupra privatizării celor două posturi municipale. Contactat de JURNAL, Chirtoacă ne-a răspuns că e foarte important ca în momentul în care se va discuta acest subiect la nivelul CMC să aibă sprijin din partea majorităţii democrate. „Nu am discutat până acum pentru că la un moment dat am avut în CMC o majoritate comunistă. Acum lucrurile stau mai bine. Trebuie să discutăm pentru a găsi soluţia cea mai bună care să ne permită să evităm tot felul de chichiţe juridice. Apoi să ne asigurăm că, sută la sută, toţi sunt gata să mergem umăr la umăr în procesul de a face dreptate în cazul „Euro TV” şi „Antena C”. În această toamnă, trebuie rezolvată problema”, ne-a declarat primarul. Întrebat ce părere are despre faptul că proprietarii „Antenei C” au decis să redenumească postul în „Prime FM”, Chirtoacă a răspuns confuz: „Până la urmă, proprietarii au voie să decidă cum să-l numească”.

„Trenul a plecat”

Deşi primarul afirmă că nu se lasă bătut, fostul director al „Antenei C”, Vasile State, nu mai crede promisiunilor. „Regret că ne amintim atât de târziu despre „Antena C” care nu mai există din 2006. În acest timp, nimeni nu s-a gândit la contractul de investiţii asumat de noii proprietari ai postului. Trei ani au trecut, acum nu ştiu dacă se mai poate face ceva, cu atât mai mult cu cât nu există nici voinţă politică. Trenul a plecat”, ne-a spus State. În opinia sa, singurul lucru care mai poate fi făcut acum este o recompensă morală pentru vechea echipă a „Antenei C”, care a fost izgonită de noii patroni.

Menţionăm că foştii angajaţi ai „Antenei C” au depus o cerere la CEDO prin care cer revizuirea privatizării postului municipal de radio şi achitarea daunelor morale şi financiare. Cererea a fost pusă pe rol, dar deocamdată Curtea nu s-a pronunţat asupra cazului.