Ansamblul „Anton Pann”a adus „Cântecele Marelui Război” la Chişinău

Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”, București.

Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann” din București a susținut ieri un concert de excepție la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Pe 2 octombrie, Ansamblul a evoluat în orașul Ismail, la Universitatea Umanistă de Stat, iar pe 6 octombrie va prezenta același spectacol muzical pe scena Palatului Academic al Universității Bucovinene de Medicină din Cernăuți. Turneul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR).

Proiectul „Cântecele Marelui Război” constă în interpretarea unor piese aflate în circulație pe teritoriul României în perioada Primului Război Mondial, melodii găsite în caiete-manuscris, lăsate moștenire de către participanți la război. Programul concertului conține și două dintre lucrările marelui compozitor român George Enescu, implicat direct în susținerea moralului trupelor românești. „Acest demers țintește să repună în valoare atmosfera acelor vremuri, muzica ce reflecta trăirile personale sau care ridica moralul oamenilor. Acest spectacol ajută publicul de toate vârstele să-şi reconsidere trecutul şi să se identifice cu moștenirea culturală lăsată de înaintaşii noştri într-o perioadă de grele încercări. Îmbinarea pieselor poporului cu piesele culte ale marelui compozitor contribuie la creionarea imaginii culturale a întregii societăţi româneşti, atât la nivelul popular cât şi la cel al înaltei societăţi de început de secol al XX-lea”, se menționează într-un comunicat al ICR.

Amintim că Ansamblul „Anton Pann” și-a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești. Grupul a fost înființat în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți prin pasiunea lor de a aduce în atenţia publicului larg valori culturale muzicale dintre secolele XIV-XIX.

Autenticitatea muzicii Ansamblului este bazată pe instrumente muzicale tradiționale, pentru a reda un sunet identic cu cel din acele epoci, cât și pe o cercetare intensă care a scos la iveală documente și manuscrise vechi, aflate în posesia unor biblioteci sau arhive ale unor biserici și mănăstiri din România.

Formația „Anton Pann” este condusă de Constantin Răileanu,  compozitor, coordonator, solist vocal şi percuţie. În concertele  grupului sunt folosite instrumente tradiționale precum oud, kanun, daire, bansuri, duduk, dar și instrumente specifice orchestrelor occidentale – vioară, violoncel și flaut. Ansamblul are în repertoriu lucrări muzicale de Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultan Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey etc. Datorită Ansamblului, colecții anonime precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. au fost redescoperite de publicul contemporan.