ANSA: Exporturile de fructe s-au dublat în 2016 // Infografic

Gaberi

Gheorghe Gaberi, director al ANSA

A fost înregistrată o creștere semnificativă, în primele șapte luni ale anului curent, a cantității de produse agricole exportate, potrivit Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA). De asemenea, au apărut categorii noi de produse agricole destinate exportului.

Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor a prezentat situația în privința exportului de produse agricole, fiind remarcată o ameliorare a situației, în comparație cu anul trecut. „În R. Moldova, peste 1000 de agenți economici se ocupă de exportul produselor vegetale. În primele șapte luni ale anului curent, au fost exportate 108 mii tone de fructe, comparativ cu 59 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut. Agricultorii din R. Moldova s-au orientat ce să producă. Dacă în trecut la categoria fructe, poziția principală era mărul urmată de prun. În ultimii cinci ani, au fost înființate multe livezi supra-intensive de alte specii pomicole de cais, vișin și alte culturi”, a menționat Gheorghe Gaberi, director al ANSA.

 

Create bar charts

Astfel, în primele șapte luni ale anului curent, au fost exportate 87.000 de tone de mere față de 52.000 de tone în aceeași perioadă a anului trecut; 2,8 mii de tone de piersici, care nu au fost exportați anul trecut. În aceeași perioadă a anului curent, au fost exportate 956 tone de zmeură față de 478 tone în primele șapte luni din 2015. A crescut semnificativ cantitatea de căpșuni exportate: 360 de tone față de 80 de tone. De asemenea, au început exporturile de nuci în coajă.

„Pomușoarele au un potențial foarte mare de export, mai ales în situația când pământul din R. Moldova este foarte fragmentat. Au apărut produse noi precum rădăcini de hrean, acum avem 173 de tone exportate și se observă o extindere a listei de produse”, a relevat Gaberi.

The following two tabs change content below.