ANSA arată producătorii care ne îndoapă cu grăsimi vegetale

Testele ANSA confirmă prezenţa grăsimilor vegetale în lactatele de pe rafturile magazinelor din ţară; Unii producători încalcă şi cerinţele de igienă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunţat astăzi, 16 februarie, rezultatele controalelor efectuate la companiile care comercializează produse lactate. Inspectorii agenţiei au prelevat şi examinat 126 de probe de la producători şi  importatori.

În urma testelor au fost depistate neconformităţi privind prezenţa grăsimilor vegetale la următoarele tipuri de produse: SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente – 21,75 % (grăsimi vegetale) şi brânză proaspătă de vaci de 2 procente -14,93% (grăsimi vegetale).

În laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA”, importat din Ucraina, au fost depistate 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezenţa acestora în produsul respectiv este inadmisibilă.

În produsele lactate de la SA INCOMLAC în  untul „Crestianscoe”  conţinutul de grăsimi vegetale constituie – 15,54%, în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert – 60,81%, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în  brânzică glazurată cu aromă de vanilie conţinutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Lapte cu țârâita

Operatorii menţionaţi au fost avertizaţi privind retragerea imediată a produselor neconforme din reţeaua comercială. Inspectorii au atenţionat repetat administraţia SA JLC despre necesitatea respectării legislaţiei din domeniu. Pentru încălcările menţionate agentul economic a fost sancţionat cu amendă în mărime de 12.000 de lei.

Tot pe parcursul săptămânii curente, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat controlul oficial al întreprinderii de produse lactate din Bălţi, SA INCOMLAC.

În urma verificărilor în secţiile de producere au fost depistate neconformităţi ce contravin cerinţelor generale de igienă. Astfel, a fost întocmit Actul de control şi prescripţie pentru înlăturarea neconformităţilor în termenii stabiliţi. În baza rapoartelor a fost întocmit proces-verbal de contravenţie cu o amendă de 15.000 de lei.

Inspectorii ANSA vor efectua verificări până la sfârşitul lui martie în toate întreprinderile de profil din R. Moldova.

The following two tabs change content below.