ANRE: Tarifele la energia electrică și termică vor fi majorate la începutul noului sezon de încălzire

retele-electrice-gazetadenavodari.ro_

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi, în urma dezbaterilor publice, că examinează costurile prezentate de Termoelectrica. La începutul sezonului de încălzire, va stabili tarife noi.

SA „Termoelectrica” solicită majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 %, până la 179,51 bani/kWh, și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1257,38 lei/Gcal.

„În această perioadă, s-a modificat cadrul juridic, s-a adoptat Legea cu privire la energia termică, a fost aprobată metodologia cu privire la livrarea energiei termice, precum și reoganizate întreprinderile Termocom, CET-1 și CET-2. În prezent, suntem în proces de examinare a acestor costuri prezentate de Termoelectrica pentru a stabili un nou tarif. E posibil să fie efectuate corectări și ajustări, de asemenea, este posibil ca tariful să fie mai mic decât cel solicitat de Termoelectrica. Până la începerea noului sezon de încălzire, vor fi stabilite noi tarife, vor fi majorări”, a declarat Alexandru Mijin, reprezentantul ANRE.

Directorul general al „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, a precizat că cererea de majorare a tarifelor este trimisă la ANRE de un an. Acesta a accentuat că anul 2015 a fost cel mai prost pentru investiții din cauza lipsei surselor financiare, iar necesitatea de majorare a tarifelor este o condiție stabilită și de Banca Mondială, pentru a putea semna un acord.

În prezent, tariful la energia electrică este de 159,78 lei/ kWh, iar la energia termică – 987 lei/Gcal. Astfel, dacă se acceptă solicitarea întreprinderii „Termoelectrica”, tariful la energia electrică se va majora cu circa 20 lei, iar cel al energiei termice cu 270 de lei.