ANRE promite că nu va admite scumpirea nejustificată a energiei electrice

ANRE promite că nu va admite scumpirea nejustificată a energiei electrice; Când vom cunoaşte noile tarife

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dă asigurări că nu va admite creşterea nejustificată a tarifelor la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice. Autoritatea de reglementare este obligată să ia o decizie în termen de şase luni, scrie jurnal.md.

Reacţia agenţiei vine după ce ieri companiile Gas Natural Fenosa şi RED Union Fenosa au depus la ANRE cereri de majorare a tarifelor. Dacă solicitările vor fi aprobate, facturile pentru energia electrică achitate de populaţie ar putea creşte cu 14 la sută începând cu 1 ianuarie 2017.

Furnizorul solicită majorarea tarifului achitat de consumatorii casnici de la 1 leu 92 de bani/kWh până la 2 lei şi 19 bani/kW. Este vorba despre consumatorii conectaţi la instalaţiile racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă. ANRE va desfăşura consultări publice privind aceste solicitări timp de două săptămâni.

După expirarea acestui termen, ANRE va analiza calculele şi alte informaţii necesare conform metodologiilor tarifare în vigoare, urmând acest Consiliu de Administraţie al ANRE să ia o decizie privind preţurile şi tarifele reglementate în termen de 180 de zile calendaristice de la data înregistrării cererilor.