ANRE a luat apă în gură

anre

Astăzi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat dezbateri publice privind rezultatele auditului efectuat la operatorii în domeniul energiei electrice, în cadrul cărora ea a fost incapabilă să explice la întrebările: De ce a suspendat tarifele adoptate în iulie curent? De ce a dispus efectuarea auditului menţionat mai sus? Potrivit expertului în domeniul energetic, odată cu încheierea perioadei de suspendare a tarifelor, vor intra în vigoare automat preţurile stabilite în iulie.

În cadrul dezbaterilor organizate astăzi de ANRE s-a anunţat că nu există aproape nicio diferenţă între tarifele aprobate în iulie de către această instituţie şi cele care rezultă din auditul efectuat între timp. În consecinţă, reprezentanţii acestei structuri nu au putut răspunde la întrebarea: ce raţionament a stat la baza deciziei privind efectuarea auditului? De asemenea, ANRE nu a putut răspunde la întrebarea: În baza cărei decizii a fost introdusă suspendarea din septembrie curent?

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, ANRE a dispus efectuarea acestui audit cu intenţia de a conferi credibilitate deciziilor sale. El consideră că, odată cu încheierea perioadei de suspendare a tarifelor la energia electrică, vor intra în vigoare preţurile stabilite în iulie curent.
Amintim că ANRE a stabilit în iulie curent că cetăţenii conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de ÎCS ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA vor achita un tarif de furnizare de 216 bani/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 195 bani/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 168 bani/kWh.

Pentru operatorul de rețele „RED Nord” SA, tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie constituie 50 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă – 71 bani/kWh. Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord” SA vor achita un tarif de furnizare de 223 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 202 bani/kWh. Pentru operatorul de rețele „RED Nord-Vest” SA, tariful de distribuție pentru rețelele de tensiune medie alcătuieşte 56 bani/kWh şi pentru rețelele de tensiune joasă – 82 bani/kWh. Consumatorii finali conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord – Vest” SA vor achita un tarif de furnizare de 233 bani/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 207 bani/kWh.

Această diferenţă de preţuri se explică prin faptul că „Gaz Union Fenosa” are un număr mai mare de consumatori şi, respectiv, cheltuielile curente, împărţite la numărul de consumatori, determină tarife mai mici. Pentru companiile cu un număr mai mic de consumatori – „Red Nord” SA şi Red Nord-Vest” –, cheltuielile sunt mai mari, respectiv şi tarifele.